Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 29

Šiauliai saugo Valantino paslaptį

Šiaulių apygardos prokuratūroje neteikiama jokios informacijos, kada bus priimtas procesinis sprendimas, siųsti ar ne į teismą UAB „Samanėlė“ bylą, ir ar pareikšti įtarimai prezidentės remiamo generalinio prokuroro Algimanto Valantino seseriai Stasei Jokšienei.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Prokuratūra

Šiaulių apygardos prokuratūroje neteikiama jokios informacijos, kada bus priimtas procesinis sprendimas, siųsti ar ne į teismą UAB „Samanėlė“ bylą, ir ar pareikšti įtarimai prezidentės remiamo generalinio prokuroro Algimanto Valantino seseriai Stasei Jokšienei.

Ištisus trejus metus nuo 2006-ųjų gruodžio tirta elementari dėl juodosios buhalterijos įtariamos UAB „Samanėlė“ byla antrą kartą ištirta Šiaulių apygardos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT).

Pasak Šiaulių FNTT vadovo Kornelijaus Škielos, buvo papildomai apklausti apie 150 UAB „Samanėlė“ darbuotojų bei atlikta papildoma revizija. Tyrimas baigtas, medžiaga atiduota į Šiaulių apygardos prokuratūrą, kuri spręs, kokį priimti procesinį sprendimą.

„Byla turėtų eiti į teismą, be abejo“, – prasitarė ikiteisminio tyrimo nenorėjęs komentuoti K.Škiela.

Nekalbūs prokurorai

Šiaulių apygardos prokuroras Artūras Karpalovas buvo dar nekalbesnis: „Kai sprendimas bus priimtas, tada ir informuosime“, – nukirto jis, tarsi bijodamas išplepėti didžiausią valstybinę paslaptį.

Šiaulių apygardos prokuratūroje nepavyko išgirsti atsakymo ir į kitą klausimą – ar S.Jokšienei pareikšti įtarimai šioje byloje. Toks tylėjimas, tarsi būtų tiriama ne dar viena juodosios buhalterijos byla, o valstybės paslaptį sudaranti medžiaga, nestebina. Eilinis provincijos prokuroras turi apsispręsti, ką daryti su byla, kurios eiga suinteresuotas pats prezidentės Dalios Grybauskaitės remiamas generalinis prokuroras A.Valantinas.

Telšiai neišdrįso

Pažeidimų UAB „Samanėlė“ nustatyta 2006 metų pabaigoje atlikus neplanuotą mokesčių inspekcijos patikrinimą. Telšių valstybinė mokesčių inspekcija suskaičiavo, kad per ne visus 2006 metus UAB „Samanėlė“ išmokėjo 1,2 mln. litų atlyginimų vokeliuose, o S.Jokšienei priklausančiame lagaminėlyje buvo rasta juodoji buhalterija, taip pat ir apskaitos dokumentai su darbuotojų parašais, patvirtinančiais, kad gavo pinigus, žiniaraščiai, kasos knygos.

A.Karpalovo kolega 2009 metų rugpjūčio mėnesį neišdrįso užbaigtos bylos nusiųsti į teismą – Telšių rajono apylinkės prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl UAB „Samanėlė“, neva nesurinkusi pakankamai kaltę pagrindžiančių duomenų.

Toks sprendimas nustebino ir tyrimą atlikusius pareigūnus. Prieš mėnesį kalbintas FNTT Telšių skyriaus viršininkas Šarūnas Bagdonas sakė: „Samanėlės“ byloje mes nustatėme pažeidimų, buvo gauta specialisto išvada ir pateikta prokurorui. Tai prokuroras priėmė sprendimą (nutraukti ikiteisminį tyrimą – red.). Ne mes priėmėme sprendimą.“

Pasak Š.Bagdono, FNTT nustatė tą pačią neteisėtai išmokėtų pinigų sumą, kaip ir Telšių mokesčių inspekcija, surinkusi pirminę medžiagą apie pažeidimą.

Ieškojo paklusnaus tyrėjo?

Po to, kai Telšių prokuratūra bylą nutraukė, ją rugpjūčio 27-ąją, tuo metu, kai A.Valantinas atostogavo, atnaujino generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas. Tai įvyko Seimo Darbo partijos frakcijai pažadėjus inicijuoti Laikinąją komisiją „prokuratūros darbo brokui ištirti“.

Iš pradžių atnaujintą tyrimą buvo nuspręsta pavesti FNTT Klaipėdos skyriui. Tuo pačiu metu Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo ruošiama vyriausiojo prokuroro kėdė naujam vadovui. Tarp kandidatų atsirado ir Telšių rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Arūnas Gailius, ką tik nutraukęs bylą UAB „Samanėlė“.

LŽ paviešinus šį faktą ir suabejojus, ar A.Gailiaus galima karjera nėra susijusi su UAB „Samanėlė“ bylos tolesniu tyrimu, Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru buvo paskirtas Giedrius Danėlius.

O UAB „Samanėlė“ bylą Generalinė prokuratūra persigalvojo perduoti Klaipėdai – ji atsidūrė Šiauliuose.

Ar buvo šantažuotas Šiaulių FNTT?

Šiaulių FNTT vadovas K.Škiela kaip tik pernai vasarą atsidūrė keblioje situacijoje dėl savo sūnaus, kurio bylą tiria ta pati Šiaulių apygardos prokuratūra. 2009 metų birželio mėnesį Specialiųjų tyrimų tarnybos Šiaulių valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo ir dokumentų suklastojimo. Šiuo metu byloje yra daugiau nei dešimt įtariamųjų, tarp jų ir Aidas Škiela.

Ar FNTT vadovui buvo siūloma mainais už „užrauktą“ UAB „Samanėlė“ bylą palengvinti jo sūnaus padėtį, ar priešingai – grasinta ją dar labiau pabloginti – LŽ informacijos neturi. Pats K.Škiela apie Mažeikiuose gyvenantį, anksčiau kriminalistu policijoje dirbusį sūnų kalbėti nenori: „Jis suaugęs žmogus, pats atsako už savo veiksmus“, – tiek tepasakė K.Škiela, jis teigė, kad nesidomi nei sūnaus byla, nei tuo, ar jis byloje yra įtariamasis.

Vis dėlto Šiaulių FNTT, nepaisydama tarnybos vadovo šeimos problemų, tyrimą atliko kruopščiai. Kitas klausimas – ar Šiaulių apygardos prokuratūra nusiųs bylą į teismą?

Juk kaip tik šiuo metu sprendžiamas prokuratūros vadovo Anatolijaus Mirnio, neišrankiai dalijusio sankcijas telefoniniams pokalbiams pasiklausyti, likimas. Likus metams iki pensijos A.Mirniui gali tekti Šiaulius keisti į kokį nors provincijos miestelį. Ar, būdamas toks priklausomas nuo generalinio prokuroro valios, jis išdrįs teismui perduoti UAB „Samanėlė“ bylą?

O jei ir perduos – ji atsidurs Šiaulių apygardos teismo pirmininko Boleslovo Kalainio žinioje. To paties B.Kalainio, kuris kartu su A.Mirniu aiškinosi Seimo operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijai dėl nepagrįstai išduotų leidimų telefono pokalbiams klausytis. Ir yra toks pat pažeidžiamas, kaip ir A.Mirnis. Bet visą prokuratūros sistemą globoja prezidentė D.Grybauskaitė, todėl A.Valantinas gali būti ramus dėl savo mylimos sesers Stasės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius