Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 23

Šiaulių valdžia rinkliavomis žmones krapšto iš automobilių

Jeigu miesto valdžios planai bus įgyvendinti, nuo kitų metų sausio 1 d. Šiauliuose padaugės mokamų automobilio stovėjimo vietų. Valdininkai dalija miestą į dvi zonas – baltąją ir žaliąją, pastarąją išplėsdami daugiau nei buvusios centro ribos. Gali tekti mokėti ir už automobilių stovėjimą daugiabučių kiemuose.
Parkomatas Šiauliuose
Parkomatas Šiauliuose / Vadimo Smutkino/"Šiaulių naujienos" nuotr.
Temos: 2 Valdžia Šiauliai

Plečiamos ribos

Buvęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius apie automobilių stovėjimą daugiabučių kiemuose buvo pasisakęs ne kartą. Prieš keletą mėnesių kalbėdamas su žurnalistais užsiminė, kad tai reikia padaryti „iš principo“, tačiau iki Tarybos sprendimo projektas vis nenueidavo, nes kildavo klausimų dėl apmokestinimo tvarkos. Panašu, kad prieš beveik dvi savaites iš pareigų pasitraukęs valdininkas sugebėjo įpareigoti buvusius savo pavaldinius tokį sprendimo projektą parengti. Jis bus teikiamas svarstyti miesto Tarybai kitą savaitę įvyksiančiame posėdyje.

Tarybos sprendimu, miestas turėtų būti padalytas į dvi zonas: baltąją ir žaliąją. Pirmoji zona yra visa Šiaulių miesto teritorija, išskyrus žaliosios zonos teritoriją. Pastaroji – miesto centras, išplečiant iki šiol buvusias apmokestintas vietas plačiau: į rytus iki Žemaitės gatvės ir Turgaus aikštės, į vakarus iki Draugystės prospekto ir S. Šalkauskio gatvės, į pietus iki P. Cvirkos ir Dubijos gatvių bei į šiaurę iki S. Lukausko, Gluosnių ir Ežero gatvių.

Naujoji tvarka nedžiugina

Valdininkai tokiu sprendimu siekia skatinti miesto gyventojus naudotis visuomeniniu transportu ir tikisi surinkti daugiau lėšų į miesto biudžetą – nurodoma sprendimo projekto aiškinamajame rašte. Neigiamų pasekmių valdininkai nenumato, o štai teigiamų – net šešios. Turėtų pagerėti miesto centre esančių įstaigų pasiekiamumas, pagerėti miesto ekologinė būklė, eismo sąlygos, situacija centro gyvenamųjų namų kiemuose. Taip pat daugiabučių namų bendrijos bus skatinamos susitvarkyti bei įsiteisinti savo gyvenamųjų namų teritorijas bei galimai padidės įplaukos į miesto biudžetą. Bent jau to tikisi Šiaulių valdininkai, nes kitų miestų patirtis parodė, kad ne viskas vyksta sklandžiai.

Analogiškas sprendimas apmokestinti automobilių stovėjimą ir daugiabučių namų kiemuose jau kurį laiką galioja Klaipėdoje. Pajūrio miesto valdininkai naująja tvarka džiaugiasi – rinkliavos surinkta daugiau nei įprastai, tačiau gyventojai naująją tvarką peikia. Jiems reikėjo pirkti leidimus, kurių pirmasis kainuoja tik kelis litus, o antrajam automobiliui – pora šimtų. Kildavo problemų atvykus svečiams. Panašią tvarką nuo kitų metų turėtų pajusti ir šiauliečiai, jei tik politikai ryšis tokiam sprendimui pritarti. Svarstyti sprendimo projektą pradėjo komitetai.

„Pastabų visą laiką susilaukiame. Savaime suprantama, komiteto nariai nori išsiaiškinti, kas jiems neaišku, teikia pastabas“, – dienraščiui „Šiaulių naujienos“ sakė sprendimo projekto rengėjas Šiaulių miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyr. specialistas Linas Grikšas, tačiau politikų pastabas komentuoti atsisakė.

Trumpėja laikas

Pasak projekto rengėjo, apmokestinama bus tik centrinė miesto dalis, išplečiant jau esamą zoną. Bus įtraukti daugiabučių namų kiemai, bet kainos liks tokios pačios – mėnesiui, dienai, valandai bei rezervuotose vietose, tik trumpėja rinkliavos mokėjimo laikas – žaliojoje zonoje rinkliava bus renkama nuo 8 val. iki 17 val. darbo dienomis (iki šiol yra valanda ilgiau – iki 18 val.).

Baltojoje zonoje mokėti reikės tik už rezervuotą vietą, priklausomai nuo stovėjimo vietos – kieme ar gatvėje. Rezervuotoje vietoje leidžiama stovėti su specialiais leidimais. Žaliojoje zonoje tokia vieta kainuos 100 litų vienam mėnesiui kieme ir 150 litų mėnesiui gatvėje. Baltojoje zonoje kaina bus mažesnė – atitinkamai 80 ir 100 litų. Tiesa, reikės pačiam pasirūpinti kelio ženklais ir horizontaliuoju žymėjimu, prieš tai gavus leidimą iš Savivaldybės ir pasirašius sutartį su rinkliavos administratoriumi.

Metiniai leidimai

Gyventojams, nurodytoje zonoje turintiems gyvenamąsias ar kitokias patalpas, bus galima įsigyti metinį stovėjimo leidimą tik vienam automobiliui, kuris kainuos 20 litų. Norint statyti greta savo namų daugiau automobilių, už juos teks mokėti įprasta tvarka. Tai turėtų sukelti galvos skausmą centre gyvenančioms šeimoms, kurios turi mažiausiai du automobilius. Išeitis – namo bendrijai įsiregistruoti namo sklypą, ko, panašu, valdininkai teikdami tokį sprendimo projektą ir siekia. Suformavus žemės sklypą valstybinėje žemėje aplink daugiabutį, toje teritorijoje savininkai galėtų įvesti savo tvarką, jau dabar kai kur įvažiavimuose į centre esančius kiemus stovi atitvarai.

„Tiems gyventojams jų užregistruoti sklypai turėtų būti pliusas, ne minusas. Reikia sudaryti sąlygas, kad ir jie neliktų nuošalėje, nes jų teritorijoje mes negalėsime įvesti rinkliavos. Kviesimės bendrijas ir kitus, ieškosime bendro sprendimo“, - rugpjūčio pabaigoje samprotavo valdininkai.

Anksčiau valdininkai buvo išsakę susirūpinimą, kad skubant priimti apmokestinimą kiemuose gali įvykti panaši reakcija kaip į rūkymo draudimą viešose vietose – sprendimas bus galiojantis, bet jo įgyvendinti nepavyks. Kaip bus šį kartą, priklausys, ar valdininkų užmačia sulauks Tarybos pritarimo.

Jeigu politikai pritars, nuo kitų metų pradžios miesto centre turėtų padaugėti rinkliavą renkančių automatų – bus išplėstos mokamos automobilių stovėjimo vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius