2010 11 09

Šiauliuose – žarnyno infekcijos protrūkis

Šiaulių apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo pranešimą iš Šiaulių visuomenės sveikatos centro apie žarnyno infekcijos protrūkį mieste. Iš 7 užregistruotų ligonių su ūmios žarnyno infekcijos požymiais, 5 asmenims diagnozuota salmoneliozė.

Atliekant epidemiologinę anamnezę, paaiškėjo, kad visi susirgusieji buvo valgę plikytus pyragėlius su įdaru, įsigytus Pabalių turgavietėje saldumynais prekiaujančioje parduotuvėje. Viena šeima pristatė minėtus pyragėlius su pakuote mikrobiologiniam ištyrimui. Ant atneštos pakuotės buvo nurodyta – sausainiai „Bangelė“, gamintojas G.Aleknavičiaus įmonė. Ištyrus pyragėlius, juose nustatytos salmonelės, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, atlikę tyrimą, nustatė, kad plikytais pyragėliais su varškės kreminiu įdaru buvo prekiaujama Pabalių turgavietės bazių teritorijoje esančioje parduotuvėje „Smaližius“ (Pramonės g. 21, Šiauliai), priklausančiai bendrovei „Darutė“. Atlikus šios parduotuvės patikrinimą, plikytų pyragaičių su kremu prekyboje nerasta, parduotuvės savininkė neigė vykdžiusi prekybą kreminiais gaminiais.

Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad neužtikrinamas maisto produktų atsekamumas, t.y. daliai produktų nebuvo pateikti įsigijimą liudijantys dokumentai, rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Pardavėja neturėjo sveikatos pažymėjimo, buvo neišklausiusi privalomo higienos žinių kurso. Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, šios parduotuvės veikla laikinai sustabdyta, direktorei surašytas administracinių teisės pažeidimų aktas.

Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai taip pat atliko tikslinį patikrinimą G.Aleknavičiaus negyvūninės kilmės maisto produktų gamybos įmonėje (J.Basanavičiaus 160 A, Šiauliai), kurioje gaminami džiūvėsiai, sausainiai, ilgai išsilaikantys konditerijos kepiniai ir pyragaičiai.

Patikrinimo metu buvo nustatyti higienos reikalavimų pažeidimai, nebuvo pašalinti ankstesnių patikrinimų metu nustatyti trūkumai. Atlikus žaliavų mėginių, maisto tvarkymo vietų, įrenginių nuoplovų mikrobiologinius tyrimus, maisto tvarkymo vietų ploviniuose nustatyta salmonelių. Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, laikinai sustabdyta G.Aleknavičiaus įmonės veikla.

„Apibendrinę atlikto tyrimo rezultatus, padarėme išvadą, kad plikytais pyragėliais su kreminiu įdaru prekiavo bendrovė „Darutė“. Sąmoningai klaidinant vartotojus, pyragėliai buvo dedami į dėžutes nuo kitų gaminių (sausainių „Bangelė“). Parduotuvės direktorė klaidino tikrintojus, tuo apsunkindama protrūkio tyrimo eigą, priežasčių nustatymą ir galimai keldama riziką kitiems vartotojams. Bendrovė „Darutė“ prekiavo kreminiais konditerijos gaminiais, neturėdama leidimo prekiauti greitai gendančiais maisto produktais, o G.Aleknavičiaus įmonė galimai vykdė šių pyragėlių gamybą, taip pat neturėdama leidimo gaminti tokius produktus. Aktyvaus tyrimo metu išaiškinome dar vieną Šiaulių rajono gyventoją, kuris epidemiologinės anamnezės metu nurodė valgęs plikytus pyragėlius su kreminiu įdaru, kuriuos įsigijo Šiauliuose, Basanavičiaus g. esančioje kepykloje.Šios abi įmonės priskirtos prie nesąžiningų, padidintos rizikos įmonių ir bus dažniau kontroliuojamos“, – komentavo Šiaulių apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Audronė Mikalauskienė.

Tyrimas tęsiamas. Siekiant nustatyti, ar visuose teigiamuose mėginiuose išaugo tos pačios rūšies salmonelių bakterijos, bus atliekami papildomi tyrimai. Gavus išvadas, bus surašytas Produktų saugos įstatymo pažeidimo protokolas ir kartu su medžiaga bus perduota Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai prie Teisingumo ministerijos ekonominei sankcijai skirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius