-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 06

Signatarė Nijolė Oželytė: „Mokiniai ne gyvuliai, kad priešintųsi himno giedojimui“

Kauno savivaldybė po ilgų diskusijų nusprendė palikti teisę pačioms mokykloms nuspręsti, ar jos norėtų pirmadieniais prieš pamokas giedoti tautišką giesmę. Savivaldybės atstovų nuomone, himno giedojimas skatintų patriotiškumą ir pilietiškumą. Tuo tarpu moksleivių sąjunga nepritaria šiam sprendimui ir sako, jog prievarta pilietiškumo neišugdysi.
Nijolė Oželytė
Nijolė Oželytė / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Lietuvos moksleivių vicepirmininkas Rokas Morkūnas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė: „Piktina mus tai, kad yra menkinama "Tautiškos giesmės"  prasmė. Toks bandymas taip ugdyti mokinių pilietiškumą ir neieškoti kitų alternatyvų, mus liūdina. Yra daug būdų, kaip skatinti mokinius, mylėti savo miestą, tuo labiau savo šalį. Mes manome, kad himno giedojimas mokiniams gali kelti netgi pasippriešinimą.“

Jeigu kažkas dar suvokia, kad esame žmonės ir kad vaikui būtina dvasinė profilaktika, kiekvieną dieną pakilti į bendruomenės, valstybės lygį, giedant himną, tas tikrai palaikys šitą idėją, – sakė N.Oželytė.

Lietuvos mokinių parlamentas šiuo metu rašo viešą laišką Kauno miesto mokykloms su rekomendacijoms atmesti Kauno iesto savivaldybės siūlymą – giedoti himną pirmadieniais.

„Taip mes sumažinsime emigraciją“, – ironizavo moksleivis.

Kovo 11-osios Nepriklausomyb4s Akto signatarė Nijolė Oželytė tikino net pašiurpusi, girdėdama, kaip kalba jaunas žmogus.

„Kažkas pas mus darosi Lietuvoje. Vos tik interesai pakyla aukščiau pilvo, virš naudos, iš karto sutinkamas kažkoks pasipriešinimas. Kad tik kažko nesugadintų. Paklausykite, malda nesugadintų netgi netikinčiojo. Jeigu jis labai dažnai melstųsi, tai ir palengvėjimą ant širdies pajaustų. Lygiai taip pat ir valstybės himnas nesugadintų niekad nieko“, – teigė buvusi politikė

N.Oželytės nuomone, nieko daugiau juk ir neturime: tik save ir šią valstybę, kurios iki šiol nesiseka kurti: „Jeigu kažkas mano, kad žmonės, tarp jų ir vaikai, yra gyvuliai, kuriems reikia tik pavalgyti ir paseksuoti, tai jie priešinsis himno giedojimui. Bet jeigu kažkas dar suvokia, kad esame žmonės ir kad vaikui būtina dvasinė profilaktika, kiekvieną dieną pakilti į bendruomenės, valstybės lygį, giedant himną, tas tikrai palaikys šitą idėją.“

Vėliavos pakėlimo ceremonija.
Vėliavos pakėlimo ceremonija.

Pasak N.Oželytės, mechaninė prievarta kartais padeda „pakilti“ į aukštesnį lygmenį, kuris padeda pasaulį suvokti kitaip.

Šiuo metu jau keturiose Kauno miesto mokyklose yra giedamas Lietuvos valstybinis himnas.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius