Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 14

Šilumos sąskaitos atėmė amą

Už paskutinį praėjusių metų mėnesį tiektą šilumą sąskaitas gavę vilniečiai aiktelėjo – senų, nerenovuotų daugiabučių gyventojams teks sumokėti išties įspūdingas sumas. Šilumos tiekėjai teisinasi, kad gruodį, palyginti su lapkričiu, nukritusi oro temperatūra vidutiniškai 2,5 karto išaugino šilumos vartojimą daugiabučiuose, todėl ir mokėti teks gerokai daugiau.
Šildymas
Sąskaitos už paskutinį praėjusių metų mėnesį tiektą šilumą nustebino ne vieną vilnietį, nes jose - išties įspūdingos sumos.

60 kv.m butą Agrastų gatvės 8-ajame name turintys vilniečiai tapo rekordininkais – jiems už buto šildymą gruodį teks sumokėti net 929 Lt. Ši sąskaita kone dvigubai didesnė už lapkričio, kai reikėjo mokėti 497 Lt. Tokį kainos šuolį lėmė stipriai išaugęs šilumos energijos vartojimas: lapkritį šis butas suvartojo 2 161 kWh, o gruodį – net 4 038 kWh šilumos energijos.

Išeitis – renovacija

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas teigė, kad sąskaitos išaugo dėl to, jog gruodį vidutinė temperatūra buvo 7,6 laipsnio šalčio, o lapkritį ji siekė apie 4 šilumos, tad buvo suvartota kur kas daugiau šilumos energijos.

„Jeigu namas yra naujas ar renovuotas, jo gyventojams mokėti už šildymą reikia kur kas mažiau. O senuose namuose suvartojama žymiai daugiau šilumos energijos, tad ir mokėti gyventojams tenka kur kas daugiau. Tai kartojasi kiekvieną šildymo sezoną“, – teigė V.Stasiūnas.

Anot jo, norint sutaupyti reikėtų kuo skubiau renovuoti daugiabučius ir nuo brangių gamtinių dujų šilumos gamybai pereiti prie biokuro. Tuomet per metus už suvartotą šilumą būtų mokama iki trijų kartų mažiau.

„Su šiluma kitaip negu su elektros energija – išjungus elektros lemputę skaitiklis sustoja, o sustabdyti šilumos tiekimo taip paprastai negalima. Todėl būtina šiltinti namus, tik tai padės sumažinti sąskaitas. Juk skiriasi, ar reikia mokėti 100, ar 1 000 Lt už šilumos energiją per mėnesį“, – sakė V.Stasiūnas.

Tarp efektyviausiai gruodį sostinėje šilumą vartojusių namų – naujas daugiabutis Pavilnionių g. 31. Jo gyventojai gruodį 60 kv.m ploto butui šildyti suvartojo 598 kWh ir mokės vos 137 Lt. Lapkritį šio namo gyventojai už buto šildymą mokėjo tik 31 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius