-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 30

Šilumos tinklų nuomos pratęsimui nepritarta

Trečiadienį Vilniaus miesto taryba nusprendė nepritarti Vilniaus šilumos tinklų nuomos pratęsimui su Prancūzijos koncernu „Dalkia“ iki 2037 metų. Dauguma tarybos narių nusprendė, kad ši sutartis miestui nebus naudinga. Sutarčiai pasipriešino 23 tarybos nariai, už buvo 17.
Sutarties dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos pritarimo nesulaukė.
Sutarties dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos pritarimo nesulaukė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Projekte buvo numatoma Vilniaus savivaldybei priklausančių Vilniaus šilumos tinklų, savivaldybės, koncerno „Dalkia“ ir jo antrinės bendrovės „Vilniaus energija“ 2002 metais pasirašytą ir iki 2017 metų balandžio 1 dienos galiojančią sutartį pratęsti dar 20–iai metų.

Tarybos narys, liberalas Vidmantas Martikonis pastebėjo, kad formuluojant darbotvarkėje klausimą net nebuvo akcentuojama, jog šis klausimas susijęs su nuo nuomos pratęsimu. Ten minima tik naujieji Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimai ir kuro konversijos realizavimas centralizuotai gaminant šilumą ir karštą vandenį.

„Juk tai svarbiausias klausimas, kokį Vilniaus miesto taryba yra svarsčiusi ir ketina priimti. Jeigu bus pratęsta sutartis, mūsų frakcija, patekusi į kitos kadencijos tarybą, pirmu klausimu siūlysime šią sutartį nutraukti. Todėl, gerbiami „Vilniaus energijos“ atstovai, neinvestuokite per daug, kad paskui nesiskųstumėte, kiek daug prarandate“, – sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Vidmantas Martikonis.

Kad tai vienas svarbiausių tarybos sprendžiamų klausimų, pritarė ir vicemeras, socialdemokratas Romas Adomavičius. „Sako, kad esame šitos sutarties įkaitai, bet juk esame įkaitai ir kuro tiekėjų. Tad tada kyla klausimas, kas kokius interesus atstovauja. Bet aš manau, kad reikėtų padaryti pertrauką iki kito posėdžio ir tik tada galutinai apsispręsti“, – sakė vicemeras.

Kėstutis Nėnius, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos vadovas, siūlė visiems mąstyti savo galvą ir balsuoti pagal sąžinę, o ne atsižvelgiant į partijų centrinių prezidiumų siūlomą nuomonę.

Socialdemokratas Audrius Rudys pastebėjo, kad dabar yra septyni tarybos nariai, kurie jau balsavo už šitą ydingą sutartį, kurios dabar negalime atsikratyti. „Būtų gerai, jeigu šitie žmonės susilaikytų balsuojant dabar“, – sakė tarybos narys, pabrėžęs, kad jis tikrai neprieštarauja kuro konversijai. „Aš siūlau konkretų pasiūlymą – kreipkimės į „Dalkia“, kad ji nutrauktų visus ryšius su „Rubicono“ grupe. Tada gal aš ir suprasiu, kad ta sutartis miestui naudinga“, – teigė A.Rudys.

Būtinybė pratęsti sutartį, nors dar likę 7 metai iki jos pasibaigimo, buvo grindžiama tuo, kad nuo 2016 metų sausio 1 dienos įsigalios europiniai į aplinką išmetamų teršalų sumažinimo reikalavimai.

Remiantis Kauno technologijos universiteto galimybių studija, tam, kad Vilniaus miestas atitiktų būsimus taršos reikalavimus, į Vilniaus šilumos tinklus reikėtų investuoti 450 mln. – 1,2 mlrd. litų.

„Vilniaus energija“ 2002 metais įsipareigojo iki 2017 metų į Vilniaus šilumos tinklus investuoti apie 579 mln. litų. Iki 2010 metų vasaros pradžios įmonė teigė atlikusi beveik visas investicijas – 518,2 mln. litų, iš jų 274,4 mln. litų investuota iš vilniečių mokėto šildymo tarifo.

Bendrovė „Dalkia“ yra siejama su įmone „Icor“ (buvusia „Rubicon group“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius