-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 28

Šilutėje surengta Morių gaminimo akcija

Artėjant Užgavėnėms Šilutės muziejus surengė Morių gaminimo akciją. Į alėją prie Šojaus dvaro plūdo gausybė miestelėnų su pačių pasigamintomis Užgavėnių kaukėmis.
Užgavėnės Rumšiškėse
Morė / Aliaus Korolio nuotr.
Sugalvojęs kiek netradiciškai švęsti Užgavėnes, Šilutės muziejus miestelio bendruomenę prieš mėnesį pakvietė gaminti Mores. XVII -XVIII amžiuje šiame krašte buvo švenčiama tik Šiupinio šventė. Švęsti Užgavėnes, kurių atributas Morė, buvo uždraudęs anuomet kraštą valdę Prūsijos karaliai.

„Morė yra tai kas vaisingumo duoda žemei, nuo seniausių laikų būtina išreikšti moteriškąsias kūno dalis. Tai yra išreiškiama krūtinė, sėdmenys, pilvas, t.y. motina žemė ir kadangi ji turi sužaliuoti ir turi ateiti nauja augmenija. Ir turi būt viskas gerai“, – pasakojo Šilutės muziejaus etnografė Indrė Skablauskaitė.

Per edukacinius užsiėmimus, norintys buvo mokomi kaip gaminti Mores, tačiau daugelis jas kūrė patys. Miestelio gyventojai sako tokią gausybę Morių vienoje vietoje matantys pirmą kartą.

Kovo 4 vakarą Morių eisena patrauks iki Šilutės tvenkinio, čia jos bus sudegintos. Taip pagal Užgavėnių tradicijas su žiemos simboliu, sudeginamos visos šalčio negandos, praėjusios žiemos negerovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius