Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 12

Šiukšlėms išvežti – dienos uždarbis

Nors už šiukšlių išvežimą jau nebepajėgia susimokėti ne tik Panevėžio gyventojai, bet ir privačios ar net savivaldybės įmonės, ši paslauga nuo rugpjūčio branginama.
Šiukšlių išvežimas Aukštaitijos sostinėje brangsta beveik dvigubai.
Šiukšlių išvežimas Aukštaitijos sostinėje brangsta beveik dvigubai. / LŽ archyvo nuotr.

Panevėžio taryba ketvirtadienį nusprendė beveik dvigubai branginti šiukšlių išvežimo paslaugą. Daugiabutyje gyvenanti keturių asmenų šeima nuo rugpjūčio kas mėnesį tam turės atseikėti po 23,08 lito. Tokia iš pirmo žvilgsnio nedidelė suma atrodo nebeįkandama darbo netenkantiems, centus skaičiuojantiems gyventojams. Panevėžio valdininkai tvirtina rėmęsi nuostata, kad minėtos paslaugos kaina neturi viršyti 1 proc. vidutinių šeimos pajamų.

Diskusijų nesukėlė

Šiukšlių išvežimo branginimas susijęs su Panevėžio regioninio sąvartyno įkurtuvėmis. Beveik 70 mln. litų atsiėjęs objektas pradės veikti nuo liepos 16-osios. Pusę mėnesio sąvartynas priims atliekas senomis kainomis, o nuo rugpjūčio 1-osios jos šoktelės. Vienam daugiabučio gyventojui, kuris iki šiol už šiukšlių išvežimą mokėjo 3,18 lito, teks skirti tam po 5,97 lito per mėnesį. Privačių namų savininkams, metantiems atliekas į nuosavus 240 litrų konteinerius, vienkartinis jų išvežimas pabrangs nuo 6,64 iki 8,60 lito. Kad būtų išgabentos 120 litrų konteineryje sukauptos šiukšlės, reikės mokėti 4,30 lito.

Panevėžio savivaldybė, nustatydama naujas šiukšlių išvežimo kainas, rėmėsi 2008 metų statistika. O ji byloja, kad vidutinės vieno namų ūkio pajamos didžiuosiuose Lietuvos miestuose sudarė 1163 litus per mėnesį. Tokį aiškinimą vietos politikams pateikė savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Nadiežda Stragienė. Tarybos nariai neatsižvelgė į kardinaliai pasikeitusią ekonominę padėtį ir branginimui pritarė net nediskutuodami, bendru sutarimu.

Nebeišgali susimokėti

Tačiau pernykščiai statistiniai duomenys nuo šiandienos gyvenimo labai skiriasi. Panevėžio specialiosios autotransporto įmonės, kuri rūpinasi atliekų surinkimu, vadovas Valentinas Bakšys neslėpė jau dabar vis dažniau susiduriantis su panevėžiečiais, nebeišgalinčiais susimokėti už šią paslaugą. Anot jo, nebemoka ir gyventojai, ir privačios, ir savivaldybei priklausančios įmonės. Savivaldybės išlaikomos švietimo ir gydymo įstaigos teigia negalinčios atsiskaityti dėl to, kad vėluojama pervesti pinigus, privačios įmonės teisinasi bankrotais. Gyventojai tvirtina vos galintys išmaitinti vaikus, tad susimokėti už šiukšlių išvežimą nebelieka pinigų.

Nemenkas smūgis

V.Bakšio žodžius patvirtino panevėžietė Viktorija Daunoravičienė. Moteris guodėsi, kad pabrangusi atliekų išvežimo paslauga šeimos biudžetui bus nemenkas smūgis. "Vyrui - ilgalaikė prastova, jis nei pririštas, nei paleistas, jokių pajamų neturi. Mūsų keturių asmenų šeima gyvena iš mano minimalaus atlyginimo. Suskaičiavau, kad pabrangęs šiukšlių išvežimas kainuos lygiai tiek, kiek uždirbu per dieną - 23 litus. Nevalgysime dienelę ir susimokėsime", - ironizavo moteris.

Naujam sąvartynui vadovaujantis Artūras Grucė teigė, jog nuo šiol atliekų surinkimas, kaupimas ir jų perdirbimas bus gerokai civilizuotesni. "Už civilizaciją tenka mokėti", - pabrėžė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius