Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 11

Siūlo sugrąžinti valstybės tarnautojo priesaiką

Valstybės tarnybos departamento (VTD) pavedimu bendrovės „Ernst & Young Baltic“ ir „OVC Consulting“ atlieka tyrimą, kaip reikėtų gerinti valstybės tarnybos valdymą Lietuvoje. Kai kurių politologų manymu, į Valstybės tarnybos įstatymą praverstų grąžinti valstybės tarnautojo priesaiką.
Vyriausybė
Vyriausybė neslepia, kad ateityje keisis priėmimo į valstybės tarnybą tvarka, taip pat planuojama keisti tarnautojų atlygio sistemą, atsisakant įvairių priemokų. / Gedimino Savickio nuotr.

„1999 metais priimtame Valstybės tarnybos įstatyme, kai Seime buvo konservatorių dauguma, buvo straipsnis, kuriame numatyta valstybės tarnautojo priesaika: „Aš, Vytautas Dumbliauskas, prisiekiu ištikimai tarnauti Lietuvos Respublikai ir jos žmonėms.“ 2002 metais, kai Seimą valdė socdemai ir socialliberalai, buvo priimta kita to įstatymo redakcija, pagal kurią gyvename dabar. Ir tas straipsnis apie priesaiką išnyko“, – „15min“ apie savo idėją kalbėjo politologas Vytautas Dumbliauskas. Anot jo, priesaiką pažeidęs valstybės tarnautojas visam gyvenimui netektų teisės dirbti valstybės tarnyboje. Tai esą būtų pakankamai stipri korupcijos prevencija.

Kaip pavyzdį politologas paminėjo nušalintąjį prezidentą Rolandą Paksą, kuris dabar negali užimti jokio posto, kurį užimant reikia duoti priesaiką valstybei.

„2008 metų rinkimų programoje Tėvynės sąjunga įrašė nuostatą, kad reikia tą priesaiką grąžinti, bet jau dveji metai dėl to tylu“, – dėstė V.Dumbliauskas ir pridūrė, kad reformuojant valstybės tarnybą taip pat reikėtų sieti tarnautojų algas su jų pasiektais rezultatais, skatinti juos morališkai, kad jaustų atsakomybę dėl įstaigos gerovės.

Lietuvos ir užsienio patirtis

VTD direktorė Laima Tuleikienė sakė, kad naudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas vykdomas projektas, kuriuo valstybės tarnyboje siekiama įdiegti naujų personalo valdymo metodų. Konkurso būdu parinkta bendrovė „Ernst & Young Baltic“ ir jos partnerė „OVC Consulting“ nustatys galimus valstybės tarnautojų kompetencijų modelius – reikalingas žinias, įgūdžius, elgesį – ir parengs pareigybių aprašymų katalogą.

„OVC Consulting“ partnerė ir personalo valdymo srities paslaugų grupės vadovė Rūta Navardauskienė sakė, kad tam jos atstovaujama bendrovė atliko šalies politologų, žurnalistų, akademikų, verslo atstovų apklausą. Specialias anketas pildė ir apie 500 valstybės tarnautojų, dirbančių viešojo administravimo srityje. „Ernst & Young Baltic“ domėjosi užsienio šalių – Airijos, Didžiosios Britanijos, Belgijos, Olandijos, Švedijos – patirtimi diegiant šiuos metodus.

Apibendrinti bendrovių siūlymai neilgai trukus turėtų būti pateikti VTD. Čia jie bus toliau svarstomi ir teikiami šalies vadovams. Tačiau paklausta, kada būtų galima laukti valstybės tarnybos valdymo pokyčių, L.Tuleikienė sakė: „Projektas pasiūlys galimus variantus, o reformas įgyvendins politikai. Dėl konkrečių datų man būtų sunku jums ką nors pasakyti.“

Vyriausybės planai

Ministro pirmininko kanclerio pirmasis pavaduotojas Giedrius Kazakevičius „15min“ sakė, kad Vyriausybė jau yra numačiusi kai kurias valstybės tarnybos pertvarkos gaires: šiek tiek keisis priėmimo į valstybės tarnybą tvarka, tarnautojai bus labiau orientuojami į rezultatą, taip pat planuojama keisti apmokėjimo sistemą, atsisakant įvairių priemokų, kurios kelia daug diskusijų. „Tam tikrų pokyčių turėtų būti nuo sausio mėnesio“, – sakė G.Kazakevičius. Jo teigimu, VTD ir Vyriausybės svarstymai, kaip gerinti valstybės tarnybos darbą, vyksta lygiagrečiai.

Jis taip pat užsiminė girdėjęs siūlymų grąžinti valstybės tarnautojo priesaiką ir neatmetė galimybės, kad ateityje tai galėtų būti įgyvendinta. „Tikslas yra tas pats (mažinti korupciją – aut. past.), tik klausimas, kaip tai teisiškai būtų galima susidėlioti. Klausimas tik dėl priemonės, ar tokiu keliu eiti, ar kitu“, – sakė G.Kazakevičius.

Projektas už 1,6 mln. Lt

Interneto svetainės esparama.lt duomenimis, iki galo įgyvendinus valstybės tarnybos valdymo gerinimo projektą valstybės ir savivaldybių institucijų personalo administravimo tarnybų veiklos efektyvumas padidės iki 40 proc. Iš viso šiam projektui skirta 1 mln. 600 tūkst. Lt. 1 mln. 360 tūkst. Lt yra ES struktūrinių fondų parama. Likusi pinigų dalis, L.Tuleikienės teigimu, skirta iš valstybės biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius