Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 29

Siūloma iš savininkų konfiskuoti neprižiūrimus reikšmingus objektus

Ateityje netinkamai prižiūrimi itin didelės kultūrinės ir mokslinės reikšmės objektai gali būti konfiskuoti iš savininko. Tai reikštų, kad žmogui, iš kurio būtų konfiskuotas turtas, turto vertė nebūtų atlyginama, teigia kultūros ministras Arūnas Gelūnas.
Arūnas Gelūnas
Arūnas Gelūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vyriausybė įpareigojo Teisingumo ministeriją kartu su Kultūros ministerija ir Kultūros paveldo departamentu svarstyti galimybę pakeisti Baudžiamojo kodekso straipsnius ir ateityje netinkamai laikomą itin didelės kultūrinės bei mokslinės reikšmės objektus konfiskuoti iš savininko, jeigu jis šį objektą yra nugyvenęs ir netinkamai laiko. Žmogui nebūtų atlyginama, tiesiog išieškoma padaryta žala ir konfiskuojamas objektas“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A.Gelūnas.

Pasak jo, šiuo metu Lietuvoje yra apie 50 į minėtą sąrašą patenkančių objektų, kurienetinkamai laikomi ir iš kurių savininkų galėtų būti arba išieškoma žala, arba galimai netgi svarstomas jų konfiskavimas. Palangos Kurhauzas yra vienas iš šių objektų.

Tuo tarpu Kėdainių rajone esantis Kalnaberžės dvaras, priklausantis Darbo partijos lyderiui europarlamentarui Viktorui Uspaskichui, pasak kultūros ministro, į šį sąrašą nepatenka. „Šiuo metu yra tokių objektų, bet konkreti byla, dėl kurios kilo (tokie pasiūlymai – 15min.lt),– Kalnaberžės dvaro byla, tarp tokių objektų nepatenka. Šis dvaras nėra įtrauktas į itin vertingų objektų sąrašą“, – sakė A.Gelūnas.

Paklaustas, kiek siekiama išieškoti žalos iš V.Uspaskicho už minėto dvaro nepriežiūrą, kultūros ministras sakė bijąs suklysti, tačiau mano, kad ši suma yra gerokai didesnė nei 400 tūkst. litų. „Tuo tarpu 5 mln. reikia apskritai visiškai šiam dvarui sutvarkyti. Išieškoma žala siektų apie pusę milijono, tačiau nepasitikslinęs skaičių bijočiau tiksliai komentuoti“, – akcentavo A.Gelūnas.

Atsakydamas į žurnalistų klausimus, ministras teigė, kad Kalnaberžės dvarą europarlamentaras iš valstybės įsigijo už 15 tūkst. litų, tačiau esą dabartinė jo rinkos kaina yra gerokai aukštesnė. 

Ministras tikisi, kad BK pataisomis bus sudrausminti svarbius objektus įsigijantys asmenys. „Kad įsigijant tokį objektą prisiimamas įsipareigojimas ir labai rimta atsakomybė ne tik žvelgiant į tai kaip į asmeninę nuosavybę, bet ir kaip į visuomenei reikšmingą paveldo objektą. Manytume, kad tai padėtų disciplinuoti tokius objektus įsigijančius savininkus“, – kalbėjo A.Gelūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius