Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 12 /15:22

Siūloma keisti vaiko pinigų mokėjimo tvarką

Vaikams nuo gimimo iki 18 metų siūloma skirti 120 eurų dydžio išmoką per mėnesį – vadinamieji vaiko pinigai pagal naują tvarką būtų mokami nuo 2017 metų sausio. Tam per metus biudžete reikėtų numatyti apie 300 mln. eurų. Tokio dydžio išmokos būtų mokamos neatsižvelgiant į tėvų pajamas tik tada, kai šeimoje gimtų antras ir daugiau vaikų arba vaikas būtų neįgalus.
Vaiko vežimėlis
Mamos su vaikais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gimus pirmajam vaikui, 120 eurų dydžio išmoka būtų mokama tik tada, jeigu vidutinės bendrai gyvenančių tėvų pajamos, vienam asmeniui per mėnesį būtų mažesnės negu 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžio (šiuo metu 153 eurai).

Jeigu pirmas vaikas gimtų šeimoje, kur tėvų pajamos viršytų šią ribą, kaip ir dabar, vaiko pinigų ji negautų.

Keisti vaiko pinigų mokėjimo tvarką ir didinti išmokas siūlo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos nariai Rita Tamašunienė, Vanda Kravčionok, Jarslavas Narkevičius, Zbignevas Jedinskij, Juzef Kvetkovskij ir Michalas Mackevičius, kurie Seime penktadienį užregistravo Išmokų vaikams įstatymo pataisas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė R.Tamašunienė BNS teigė, kad pataisos parengtos atsižvelgiantį Lenkijos pavyzdį – ten naujoji valdžia nutarė lenkes gimdyti vaikus skatinti nemenkomis išmokomi – už antrą ir kitus vaikus skirti 500 zlotų (per 113 eurų).

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Tamašiūnienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rita Tamašiūnienė

„Pasilygiavome į kaimyninę šalį. Ekonominiai rodikliai mūsų labai panašūs. O pas mus dar net viskas brangiau negu Lenkijoje“, – BNS teigė R.Tamašunienė.

Ji atmeta priekaištus, kad gaudami dideles išmokas nepasiturintys tėvai jas skirs ne vaikams, o savo reikmėms. Pasak jos, pinigų panaudojimą turės prižiūrėti socialiniai darbuotojai.

„Mes dabar dažniausiai orientuojamės tik į socialiai remtinas šeimas ir sprendžiame tik jų problemas, bet neparodome dėmesio toms normalioms – geroms šeimoms“, – tvirtino pataisų autorė.

Dabar už vaikus iki 2 metų mokama 28,5 euro, nuo 2 iki 7 metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose.

Dabar už vaikus iki 2 metų mokama 28,5 euro, nuo 2 iki 7 metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose, tačiau šios išmokos mokamos atsižvelgiant į tėvų pajamas – jos neturėjo viršyti 153 eurų vienam asmeniui.

Seimas po pateikimo yra pritaręs Išmokų vaikams įstatymo pataisoms, kurias pateikė „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava.

Jeigu Seimas priimtų jo projektą, pinigai – 15,2 euro – būtų mokami vaikams iš daugiavaikių šeimų nuo 2 metų iki 18 metų, nevertinant per mėnesį gaunamų pajamų. Tačiau praėjusių metų rudenį Vyriausybė tokioms pataisoms nepritarė. Jas siūlo atmesti ir kai kurie parlamentiniai komitetai, bet Seimas šių pakeitimų dar nesvarstė.

Seimas taip pat yra priėmęs svarstyti grupės parlamentarų siūlomas pataisas, kuriomis norima į 2009 metų lygį iš dalies atstatyti vaiko pinigus ir juos skirti daugiau šeimų. Parlamentarai siūlo tėvams, kurių pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 4 VRP dydžiai – tai yra 408 eurai (dabar VRP – 102 eurai), vaiko pinigus mokėti pusmečiu ilgiau negu dabar – ne iki 2, o iki 2,5 metų.

Iki šiol didesni vaiko pinigai mokami tėvams, kurių pajamos neviršija 1,5 VRP – 153 eurų. Pakeitimais siūloma didesnius vaiko pinigus – 0,75 bazinės socialinės išmokos (BSI, dabar ji yra 38 eurai), arba 28,5 euro skirti vaikams iki 2,5 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius