-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 23

Siūlymas Seime: daugiau nei 40 kilometrų viršijus greitį – atimti teises

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog Seime įregistruotas Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pakeitimo įstatymo projektas, kuriuo siūloma vairuotojams, viršijantiems leistiną greitį daugiau kaip 40 km per valandą, taikyti ne tik pinigines baudas, bet ir teisės vairuoti atėmimą.
Greitį matuojantis policininkas.
Policija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tokį įstatymo projektą užregistravęs Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Petras Auštrevičius sako, kad tokias pataisas paskatino žiniasklaidoje nuskambėję atvejai, kai vairuotojai greitį viršydavo bent keliasdešimt kartų per metus. Tokius vairuotojus galėtų padėti efektyviau drausminti teisės vairuoti atėmimas su pinigine bauda.

„Statistika rodo, kad būtent dėl greičio viršijimo įvyksta daugiau kaip 30 proc. automobilių avarijų. Vien per pirmuosius devynis 2009 m. mėnesius nustatyti 2 484 pažeidimai, kai greitis buvo viršijamas nuo 40 iki 50 km per valandą. Tuo tarpu daugiau nei 50 km per valandą greitį viršijo net 1 188 vairuotojai. Neretai greitis piktavališkai viršijamas bent keletą kartų per metus. Drausminant vairuotojus neužtenka vien piniginių baudų, todėl jas būtina derinti su prevencinio pobūdžio sankcijomis. Viena jų – teisės vairuoti atėmimas“, – savo siūlymą komentuoja liberalas P.Auštrevičius.

Šiuo metu numatyta, kad viršijus greitį nuo 40 iki 50 kilometrų per valandą teisė vairuoti transporto priemones atimama tik tiems vairuotojams, kurie neturi dviejų metų vairavimo stažo. Tokį stažą turintiems vairuotojams numatyta tik piniginė bauda. Tuo tarpu viršijus nustatytą greitį daugiau kaip 50 kilometrų per valandą, teisė vairuoti transporto priemones gali būti atimta tik nuo vieno iki trijų mėnesių.

P.Auštrevičiaus pateiktoje pataisoje siūloma vairuotojams, viršijusiems greitį nuo 40 iki 50 kilometrų per valandą, net ir turintiems dvejų metų vairavimo stažą, numatyti ne tik piniginę baudą, bet ir teisės vairuoti atėmimo sankciją. Taip pat siūloma numatyti, kad nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 50 kilometrų per valandą užtraukia baudą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo trijų iki šešių mėnesių.

„Atsižvelgiant į tai, kad nuobaudos skiriamos įvertinus padaryto teisės pažeidimo pobūdį, pažeidėjo asmenybę bei atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes, šis įstatymo projektas leistų teismams skirti griežtesnę nuobaudą tiems vairuotojams, kurie pakartotinai per vienus metus pažeidžia Kelių eismo taisykles. Tarkim, projekte nustatytą maksimalų 6 mėnesių teisės vairuoti atėmimą“, – teigia siūlymo autorius P. Auštrevičius.

Panaši praktika taikoma ir kitose Europos Sąjungos valstybėse. Austrijos teisės aktai numato, kad už nustatyto greičio viršijimą ne mažiau kaip 40 kilometrų per valandą taikoma piniginė bauda ir privalomas vairuotojų teisių atėmimas. Bulgarijoje teisės vairuoti transporto priemones atėmimas taikomas už nustatyto greičio viršijimą daugiau kaip 31 km per valandą. Prancūzijoje – už nustatyto greičio viršijimą daugiau kaip 31 km per valandą teisė vairuoti transporto priemonę gali būti atimta iki trejų metų.

Tikimasi, kad įstatymo projektas bus priimtas dar Seimo pavasario sesijos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius