-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 18

Siūloma plėsti Panevėžio miesto teritorijos ribas

Panevėžio miesto savivaldybės užsakymu UAB „Urbanistika“ ir UAB „Senojo miesto architektai“ baigia rengti Panevėžio miesto istorinės dalies specialiojo plano koncepciją. Siūloma nustatyti didesnes istorinės dalies teritorijos ribas nei dabar – jas praplėsti iki 298,1 ha.
Panevėžys
Panevėžys / Panevėžio miesto savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Panevėžys

Teritoriją siūloma didinti siekiant geriau išsaugoti kuklų architektūrinį palikimą, įvairialypį miesto urbanistinį veidą, savitumą, susiformavusį nuo XVI a. pradžios iki XX a. vidurio, rašoma Panevėžio savivaldybės išplatintame pranešime spaudai.

Plano rengėjų nuomone, istorinė dalis galėtų būti papildoma kai kuriais buvusiais XIX a. ir XX a. pradžios priemiesčiais ir charakteringos pokarinės individualios statybos kvartalais, kurie buvo suplanuoti ir užstatyti dar iš tarpukario išlikusiais urbanistinės plėtros principais. Į kultūros vietovės teritoriją siūloma įtraukti ir dviejų išlikusių vėjo malūnų aplinką tarp Ramygalos ir J.Basanavičiaus gatvių, kaip praeityje čia vyravusio charakteringo agrarinio kraštovaizdžio reliktą. Teisinę paveldosauginę apsaugą siūloma suteikti ir kelioms istorinėms, į priemiesčius ir užmiestį vedusioms gatvių trasoms, į vertybės teritoriją įtraukiant tik jų erdves istorinių raudonųjų linijų ribose. Išlikusius XIX a. pab.–XX a. pr. namus šalia šių gatvių  siūloma laikyti gatvių (teritorijos) vertingąja savybe.

Tad istorinę miesto dalį papildytų Respublikos, A.Mackevičiaus, K.Donelaičio, A.Smetonos, Kęstučio, Vytauto, Stoties, Smėlynės, Klaipėdos ir kt. gatvių atkarpos, spirito ir mielių fabriko teritorija ir kt.

Priklausomai nuo istorinės miesto dalies objektų vertės, jiems ir jų teritorijoms būtų nustatomi skirtingi – du autentiškos paskirties bei keturi tausojamo naudojimo – režimai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius