Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 15

Skandalingas susitarimas Kauno darželiuose: direktorės viena kitą įdarbino auklėtojomis

Tuomet, kai pavasarį vis dažniau pasirodo saulė, ant dviejų Kauno lopšelių-darželių, atvirkščiai, užslinko juodžiausi debesys. Dar sausį sulaukusi ilgiausio darbuotojų skundo dėl visas normas pažeidžiančių „Gandriuko“ lopšelio-darželio direktorės Reginos Kulbokienės vadovavimo metodų, Kauno miesto savivaldybė inicijavo specialų tyrimą, kurio pasekmė – atleidimas iš pareigų.
„Gandriuko“ lopšelis-darželis ir buvusi jo direktorė Regina Kulbokienė
„Gandriuko“ lopšelis-darželis ir buvusi jo direktorė Regina Kulbokienė / 15min fotomontažas

Nepakėlė prasto mikroklimato

Buvusių, esamų darbuotojų, jų sutuoktinių, darželinukų tėvelių vardu pasirašytas anonimiškas skundas savivaldybę ir kitas suinteresuotas institucijas pasiekė sausio 4 d. Jame pateikiamas pluoštas „Gandriuko“ lopšelio-darželio direktorės R.Kulbokienės veiksmų, prieštaraujančių teisės aktams ar elementarioms etikos normoms.

Suprasti akimirksniu

  • Panemunės bei „Gandriuko“ lopšelio-darželio direktorės viena kitą įdarbino savo įstaigose kaip auklėtojas
  • „Gandriuko“ direktorė vertė lopšelio-darželio darbuotojus dirbti privačiai ir pas ją namuose
  • Virtuvės darbuotojai suruošdavo direktorei maisto produktų paketus į namus
  • Balandžio 12 d. Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu direktorė atleista iš pareigų abiejų šalių sutarimu

Skundu buvo prašoma užkirsti kelią valstybės lėšų švaistymui, darbuotojų bei ugdytinių išnaudojimui. Anot besiskundžiančiųjų, įstaigoje vyrauja nepakeliamas mikroklimatas, grasinama susidoroti, naudojamas psichologinis smurtas prieš tuos, kurie bando direktorei nepaklusi.

Toliau skunde pateikiama net 17 tai pagrindžiančių faktinių aplinkybių.

Pirmoji jų – Kauno Panemunės lopšelio-darželio direktorė Vilija Gečienė 2013 m. rugsėjį įdarbinta „Gandriuke“ auklėtojos pareigose. Realiai nedirbdama jokia auklėtoja, darbo vietą ji išlaikė kiek daugiau nei du metus. Iki tol, kol buvo pranešta apie būsimą „Gandriuko“ auditą. Visi pėdsakai tuomet greitai buvo užslėpti. Minėta „darbuotoja“ išbraukta iš registro.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės lopšelis-darželis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Panemunės lopšelis-darželis

Negana to, pati R.Kulbokienė įsidarbino Panemunės darželyje-lopšelyje kaip auklėtoja, nors taip pat niekad šių pareigų realiai neatliko.

Abi moterys susuko planą, kaip gauti papildomą atlygį už nieką. Be to, didžioji dalis nupirkto ilgalaikio ar trumpalaikio turto nuguldavo ne įstaigoje, o R.Kulbokienės namuose.

Suruošdavo lauknešėlį į namus

Toliau skunde kalbama apie tai, jog kai kurie „Gandriuko“ darbuotojai darbo metu buvo verčiami atlikti įvairius namų ruošos darbus, pvz., genėti medžius, pjauti žolę, R.Kulbokienės namuose. Tam jie buvo priversti naudoti savo asmenines lėšas bei valdiškus darželio-lopšelio įrenginius.

Negana to, virtuvės darbuotojai buvo verčiami direktorei atidėti maisto davinį, o į svorio, sudėties normas neatitinkantį darželinukų maistą liepta dėti daugiau krakmolo, manų kruopų bei miltų.

„Kasdien buvo surašomas „laiškelis“, kokius ir kiek produktų reikia atidėti vadovei į namus. Juos reikėdavo sudėti į maišelį ir nunešti į direktorės mašiną arba palikti kabinete. Jos atostogų metu, „lauknešėlis“ atitekdavo sūnui, kuris atvykdavo jo į darželį pasiimti“, – rašoma skunde.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno lopšelis-darželis „Gandriukas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno lopšelis-darželis „Gandriukas“

Kartą kilo skandalas ir dėl kilimo. Gavusi finansavimą iš savivaldybės, R.Kulbokienė nupirko kiliminę dangą. Tačiau 600 eurų sumą už ją surinko ir iš tėvų. Ir esą įsidėjo sau į kišenę.

Kita plati tema – priėmimo į darželį „mokestis“. Tėvelių mokomos, „parama“ vadinamos, sumos atsispindėjo kasdieninėse finansinėse operacijose ir gaunamųjų raštų registracijos žurnale.

Neįtiko direktorei ir darželinukų tėveliai, Naujųjų metų proga įteikę jai „ne tokią“ dovaną. Po tokio, neva, „akibrokšto“, buvo pateiktas sąrašas daiktų, kuriuos verta dovanoti kitąkart.

„Išsigrynindavo“ pinigus

Direktorė, pasak skundo autorių, nesibodėdavo pasiimti dalies darbuotojams išmokėtų piniginių premijų. Pirma išmokėdavo, o po to pareikalaudavo ateiti po vieną į kabinetą ir duoti tarsi duoklę dėl to, jog „darželio remontai suvalgė daug piniginių resursų“.

Gavusi finansavimą iš savivaldybės, R.Kulbokienė nupirko kiliminę dangą. Tačiau 600 eurų sumą už ją surinko ir iš tėvų. Ir esą įsidėjo sau į kišenę.

Toks R.Kulbokienės pinigų „išgryninimas“, anot skundo autorių, vykdavo itin dažnai ir įvairiais būdais. Pvz., užrašant papildomus darbus, išnaudojant laisvus etatus. Norint įgyvendinti šią aferą, nuolat buvo sudaromos fiktyvios darbo sutartys. Pvz., kompiuterio specialiste pasamdyta dietologė.

Už keletą laisvų etatų dirbdavo vienas ir tas pats asmuo. Darbo sutartys su fiktyviais darbuotojais būdavo tai nutraukiamos, tai vėl atnaujinamos. Kai kurie „įdarbinti“ žmonės niekad darželyje taip ir nepasirodė.

Sargams, pasak skundo autorių, direktorė liepdavo atlikti jiems nepriklausančius darželio patalpų remonto arba jos privačių namų aplinkos tvarkymo darbus. Jie turėdavo pareigą asmeniniu transportu vežioti R.Kulbokienę po renginius bei į/iš oro uosto jos atostogų metu.

Pernai metų lapkritį „Gandriuke“ atliekant auditą, darbuotojams buvo uždrausta bendrauti su auditoriais ir net rodytis koridoriuose.

Tai, kad įstaigoje „ne viskas gerai“, rodė ir labai dažna darbuotojų kaita.

Vertė dirbti viršvalandžius

Verčiami darbuotojai buvo dirbti ir viršvalandžius. Po patalpų remonto darželyje-lopšelyje kai kurie likdavo net ir iki 2 val. nakties. Tai pykdė darbuotojų antrąsias puses. Be to, jokio atlygio už tai niekas negavo. Kaip ir elementaraus padėkos žodžio.

Jei būdavo mokomos premijos, tai tik tiems, kurie tuo metu nedirbo arba buvo atostogose.

Darbuotojams už R.Kulbokienę teko paruošti dokumentus ir jos pačios vadybinei atestacijai. Įmonės strateginius bei veiklos planus sudarinėdavo ne ji, o administracijos darbuotojai.

Prieš metus tapusi „Vieningo Kauno“ nare, R.Kulbokienė liepdavo darbuotojams siūlyti šiai visuomeninei organizacijai įvairias idėjas.

Darbe ji vadovavosi ir fanatiškai tikėjo astrologiniu mėnulio kalendoriumi. „Jei mėnulio diena tuščia“, direktorė griežtai neleisdavo, pvz., pasirašinėti sutarčių.

O „linksmiausiai“, anot skundo autorių, skambėdavo nuolatiniai direktorės gąsdinimai. Ji pabrėždavo turinti galių, netgi būdama namuose ar atostogose JAV, „išeiti iš savo kūno“. Tuomet „jos dvasia ir protas atkeliauja į darželį ir viską mato, jaučia, ką veikia jos pavaldiniai“. Kad jei ji panorėtų, ji galėtų „debesis stumdyti, nupūsti ir prisišaukti lietų, kada tik panorėjusi“.

„Darbe ji vadovavosi ir fanatiškai tikėjo astrologiniu mėnulio kalendoriumi. Ir, pvz., „jei mėnulio diena tuščia“, direktorė griežtai neleisdavo pasirašinėti sutarčių, bendrauti su tėveliais, vykti į susitikimus, rengti šventes ir t.t.“, – tai, kad kėlė abejonių ir vadovės psichinė būklė, skunde prisipažino darbuotojai.

Atleido iš pareigų

Gavus šį skundą, Kauno miesto savivaldybėje buvo pradėtas tyrimas. Komisijos pirmininko, Kauno miesto vicemero Vasilijaus Popovo teigimu, šiuo atveju abejonių dėl skundo pagrįstumo nekilo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasilijus Popovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vasilijus Popovas

Šiuo metu vis dar yra rašomos komisijos išvados, tačiau R.Kulbokienė „Gandriuko“ lopšelio-darželio direktore jau nebedirba. Balandžio 12 d. savivaldybės tarybos sprendimu ji buvo atleista iš pareigų abiejų šalių sutarimu. Atleista buvo ir Panemunės lopšelio-darželio direktorė V.Gečienė.

Atleidimo iš pareigų dieną R.Kulbokienei buvo išmokėta šešių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija. Taip pat kompensacija už nepanaudotas atostogas.

Nuo balandžio 19 d. „Gandriuko“ lopšelio-darželio direktorės pareigas eina direktoriaus pavaduotoja ugdymui Laura Jakštienė. Pakalbinta 15min žurnalistės, ji atsisakė komentuoti susidariusią situaciją. Tai daryti jai neleidžia įsipareigojimas darbdaviui – Kauno miesto savivaldybei.

Pateikti savo istorijos versijos nepanoro ir R.Kulbokienė.

„Nelabai norėčiau kalbėti šia tema“, – patikino ji 15min.

Per metus konkurso būdu turi būti išrinktas naujas „Gandriuko“ direktorius.

Pasak V.Popovo, pastaruoju metu užderėjo skundų bei įstaigų direktorių atleidimų.

Iš pareigų neseniai buvo atleista ir Kauno „Veršvų“ vidurinės mokyklos direktorė Jolanta Gulbinienė. Jos nepalaikė 350 mokinių tėvų parašų surinkusi mokyklos taryba.

Šiuo metu mero potvarkiu sudarytos spec. komisijos, anot V.Popovo, atlieka net 12 tyrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius