Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 25 /17:20

Skundai dėl teisėjo veiksmų STT ir BNS žurnalistės istorijoje – už uždarų durų

Vilniaus apygardos teismas pirmadienio pavakarę neviešuose posėdžiuose išnagrinėjo BNS žurnalistės Jūratės Damulytės skundus, susijusius su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamu tyrimu dėl valstybės paslapties atskleidimo. Galutinius verdiktus aukštesnės instancijos teismas žada skelbti po savaitės.
Jūratė Damulytė
Jūratė Damulytė teismo posėdyje / Aurimo Šrubėno nuotr.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėja BNS žurnalistės Jūratės Damulytės skundus dėl Vilniaus m. apylinkės teismo nutarčių, kuriomis nurodyta atskleisti informacijos šaltinio paslaptį ir leista atlikti kratas.

Skundžiamas nutartis yra priėmęs prieštaringai vertinamas Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis.

15min.lt primena, kad lapkričio 7 d. pirmosios instancijos teismas yra leidęs BNS Lietuvos naujienų skyriaus redaktorės J.Damulytės darbe ir gyvenamojoje vietoje atlikti kratas, paimti jos darbinį kompiuterį.

Be to, tos pačios dienos teisėjo G.Viederio nutartimi BNS žurnalistė buvo įpareigota atskleisti informacijos šaltinio paslaptį, nes tai esą buvo būtina, vykdant teisingumą – siekiant nustatyti asmenį, nutekinusį slaptą VSD pažymą apie Rusijos rengiamą informacinę provokaciją prieš prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Pareigūnams atlikus minėtomis nutartimis palaimintus ikiteisminio tyrimo veiksmus, Lietuvoje kilo pasipiktinimo banga dėl žiniasklaidos laisvės suvaržymų ir sovietinių teisėsaugos darbo metodų. Savo ruožtu BNS atstovai kreipėsi į aukštesnės instancijos teismą, prašydami bent po laiko pripažinti skandalingas teisėjo nutartis neteisėtomis.

Vos prasidėjus skundų nagrinėjimui Vilniaus apygardos teisme, bylą kuruojantis Generalinės prokuratūros (GP) prokuroras Gintas Ivanauskas paprašė neviešo teismo posėdžio. GP atstovas šį prašymą motyvavo ne tik vykstančiu ikiteisminiu tyrimu, bet ir tuo, kad istorija susijusi su valstybinėmis paslaptimis.

Abu skundus nagrinėjantis teisėjas Vladislavas Lenčikas šį prašymą nedelsdamas tenkino. Juolab tam neprieštavo ir pati BNS žurnalistė: „Mes irgi sutinkame, kad posėdis būtų uždaras, neprieštaraujame.“

Iš posėdžių salės teko iškart išeiti ne tik visiems žiūrovams, bet ir BNS direktorei Jurgai Eivaitei.

Neviešas teismo posėdis tęsėsi ilgiau nei pusantros valandos. Po jo J.Damulytė komentarų nepateikė.

Jai teisme atstovavęs advokatas Andrius Nevera sakė išdėstęs teismui argumentus, kodėl teismo palaimintos priemonės prieš žurnalistę buvo neproporcingos. Tiesa, savo oponento iš GP A.Nevera persigalvoti neprivertė – R.Ivanauskas ragina teismą atmesti skundus kaip nepagrįstus.

Galutinius verdiktus teisėjas V.Lenčikas žada skelbti po savaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius