Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Skustagalvių maršo dalyvis laukia savo triumfo valandos

Pernai kovo 11-ąją Gedimino prospektu su Lietuvos vėliava žygiavęs ir rasinės neapykantos kurstymu apkaltintas vilnietis Paulius Peciulevičius šiandien iš teismo išėjo aukštai pakelta galva.
„Aš nepripažįstu jokios kaltės, nes žinau, kad nekursčiau jokios neapykantos“, – teisme tardamas paskutinį žodį pareiškė P.Peciulevičius.
„Aš nepripažįstu jokios kaltės, nes žinau, kad nekursčiau jokios neapykantos“, – teisme tardamas paskutinį žodį pareiškė P.Peciulevičius. / Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr.

Trečiadienį Vilniaus 2-asis apylinkės teismas baigė nagrinėti P.Peciulevičiaus bylą. Teisėjas Artūras Pažarskis pranešė, jog nuosprendį šioje istorijoje skelbs sausio 28-ąją.

Paulius tos dienos lauks ramiai, nes jaučiasi teisme visiškai įrodęs savo nekaltumą.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Teismo žiūrovo aprangos akcentas.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Teismo žiūrovo aprangos akcentas.

15min.lt keletą sykių jau pasakojo, kaip 19 metų P.Peciulevičius įsivėlė į šią istoriją ir bando gelbėtis teismuose.

Jauno vilniečio rūpesčiai prasidėjo, kai 2008-ųjų kovo 11-ąją, nešinas Trispalve, žygiavo sostinės Gedimino prospektu. Maždaug šimto žygeivių kolonoje buvo ir skustagalvių, skanduojančių žydus ir galbūt kitus kitataučius įžeidžiančius šūkius.

Dėl to buvo kilęs didžiulis tarptautinis skandalas, teisėsauga pradėjo nuožmų tyrimą.

Prokurorai baudžiamuoju įsakymu skyrė P.Peciulevičiui 2340 litų baudą. Tačiau Paulius tikina nepelnytai bandomas paversti atpirkimo ožiu.

Skurdūs policininkų liudijimai

Trečiadienį teismas išklausė dar dviejų policininkų, eitynių dieną prižiūrėjusių viešąją tvarką. Nė vienas iš pareigūnų nepažino Pauliaus ir negalėjo paliudyti, jog būtent šis jaunuolis skandavo tautinę neapykantą kurstančius šūkius.

Vienas apklausiamų pareigūnų pareiškė, kad 90 proc. maršo dalyvių buvo jauni skustagalviai. P.Peciulevičiaus advokatui pasireiravus, ar nebuvo matyti vaikų, moterų, ilgaplaukių jaunuolių, policininkas atsakė neigiamai.„Šūkis „Lietuva – lietuviams!“ turi tą pačią reikšmę kaip „Graži Lietuva be ruso“ ir „Žydai lauk!“ – mano prokurorė V.Strokinienė.

Prieš prasidedant baigiamųjų kalbų stadijai, kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Valentina Strokinienė P.Peciulevičiaus netikėtai paklausė: „Ar nepasikeitė jūsų pozicija?“ Kaltinamasis net nesuprato klausimo, todėl prokurorė pasiteiravo kitaip: „Ar jūs kaltas, ar ne, šią dieną?

„Ne, nekaltas“, – užtikrintai rėžė P.Peciulevičius.

Prokurorė – negailestinga

Prokuratūros atstovė išdėstė kitokią nuomonę. „Manau, kad buvo visiškai įrodyta įtariamojo kaltė“, – sakė ji ir priminė, jog per ikiteisminį tyrimą Paulius visiškai pripažino savo kaltę.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Prokurorės akcentas – prašmatniai atrodanti rankinė.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Prokurorės akcentas – prašmatniai atrodanti rankinė.

Tai, ką Paulius ėmė pasakoti teisme, prokurorė siūlė vertinti kritiškai, kaip apmąstytą gynybos poziciją.

Prokurorės teigimu, per P.Peciulevičiaus apklausą policijos tyrėjas ne pats sugalvojo, o iš įtariamojo žodžių užfiksavo, jog Paulius dalyvavo eisenoje ir skandavo šūkius, tarp jų ir „Lipo žydas kopėčiom...“, „Žydai lauk!“

V.Strokinienė išaiškino, kas yra skustagalviai: tai grupė žmonių, kurie skatina neapykantą kitai tautai, rasei ar grupei žmonių. Anot jos, apie šias eitynes galėjo žinoti tie, kas skustagalviams priklausė.

Prokurorei užkliuvo ir tai, kad Paulius eisenos priekyje žygiavo šalia žmogaus, nešančio juodą vėliavą su kaukole.

V.Strokinienė pareiškė: „Šūkis „Lietuva – lietuviams!“ turi tą pačią reikšmę kaip „Graži Lietuva be ruso“ ir „Žydai lauk!“ – kad Lietuva skirta tik lietuviams, o kitos tautos Lietuvoje negali ir neturi galimybės gyventi.“

Prokurorė savo baigiamąją kalbą apibendrino prašydama teismo skirti P.Peciulevičiui pusės metų laisvės atėmimo bausmę ją atidedant metams ir įpareigojant Paulių daugiau nei 7 paroms neišvykti iš nuolatinės gyvenamosios vietos.

Advokatas: nieko neįrodyta!

Kaltinamojo advokatas pasistengė nupiešti visiškai kitokį vaizdą. Jis priminė, kad prokurorų baudžiamajame įsakyme teigiama, jog Paulius tyčiojosi, kurstė neapykantą. „Mes visi žiūrėjome nufilmuotas eitynes ir nė vienas faktas, kuris yra išdėstytas baudžiamajame įsakyme, nėra patvirtintas, išskyrus tai, kad mano ginamasis skandavo šūkį „Lietuva – lietuviams!“.

Gynėjo teigimu, šis šūkis su neapykanta kitoms tautoms niekaip nėra susijęs.

Advokatas pridūrė, kad šūkis negalėjo būti „Lietuva – Lietuvos piliečiams“, mat tokiu atveju paprasčiausiai neskambėtų.

Gynėjas kalbėjo toliau: „Kaltinimas grindžiamas tik tuo, kad yra vadinamasis prisipažinimas. Bet prisipažinimas nėra įrodymų karalienė. Juolab iš bylos medžiagos matome, kad tas prisipažinimas buvo išgautas naudojant psichologinį spaudimą.“

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./P.Peciulevičius teisme jautėsi kur kas drąsiau nei policijos apklausų metu.
Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./P.Peciulevičius teisme jautėsi kur kas drąsiau nei policijos apklausų metu.

„Nekursčiau jokios neapykantos!“

Anot advokato, Paulius anksčiau buvo prisiėmęs dalį kaltės vien dėl to, jog buvo tarp eisenos dalyvių. „Buvo paruoštas šablonas, tipinis baudžiamasis įsakymas, skirtas visiems šios eisenos dalyviams“, – įsitikinęs advokatas.

Jis tikino nesutinkantis, jog jo ginamasis yra „kažkokios organizuotos skinų grupuotės narys“.

„Kodėl jis turi atsakyti už kitų dalyvių ženklus ar šūkius, jei jis nėra jų draugas ar grupuotės dalyvis?“ – klausė gynėjas.

Advokatas tikino, jog eitynėse dalyvavo ir garbingo amžiaus vilniečių, taip pat vaikų, moterų bei jaunuolių itin ilgais plaukais. „Ne 90 proc. dalyvių buvo skinai, o gerokai mažiau. Tai labai gražiai matyti filmuotoje medžiagoje“, – sakė jis.

Atsistojęs tarti paskutinio žodžio, P.Peciulevičius pareiškė: „Aš nepripažįstu jokios kaltės, nes žinau, kad nekursčiau jokios neapykantos.“ Jis pakartojo, kodėl per tyrimą policininkams kalbėjo kitaip: „Prisipažinimas buvo skubotas, padarytas dėl spaudimo.“

Galima neabejoti, kad teismo sprendimo po dviejų savaičių labai laukia ne tik P.Peciulevičius, bet ir būrys patriotizmą deklaruojančių skustagalvių, kasmet Kovo 11-osios proga susirenkančių žygiuoti Vilniaus gatvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius