-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 06

Slapta ministerijos „Karštąja linija“ pasinaudojęs vyras sulaukė atsakomojo skambučio iš... pažeidėjo

Aplinkos ministerijai anonimiškai apie aplinkosaugos pažeidimus pranešęs žmogus nustėro, kai sulaukė įsiutusio lentpjūvės šeimininko skambučio bei pasiūlymo „susitikti ir pakalbėti apie gyvenimą“.
Medienos rąstai
Medienos rąstai / Policijos nuotr.

Aplinkos ministerijos „Karštosios linijos“ telefonu ar elektroniniu paštu pranešama informacija apie korupciją bei kitus nusikaltimus ar pažeidimus gali nukeliauti ir apskųstiems asmenims.

Tuo įsitikino ponas Arūnas (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut. past.), pranešęs apie lentpjūvės netvarką Kaišiadorių rajono Pašulių kaime.

Arūnas pasakojo, kad pernai rugsėjį pasinaudojo „Karštosios linijos“ privalumais ir anonimiškai pranešė apie pažeidimus Aplinkos ministerijai. Skundo esmė – esą mediena sandėliuojama svetimuose sklypuose, o miškovežių išmalti keliai neišvažiuojami autobusams.

Greitai jis sulaukė atsakymo, kad pažeidėjas nubaustas, o netvarka – sutvarkyta. Tačiau, Arūno duomenimis, situacija po skundo buvo nepagerėjusi, todėl jis dar sykį pasiskundė per „Karštąją liniją“.

Netrukus pranešėjas sulaukė pasipiktinusio Kaišiadorių rajono vyriausiojo aplinkosaugininko skambučio, o dar po 15 minučių, Arūno teigimu, jam paskambino apskųstos lentpjūvės savininkas. Įsiutęs vyras reikalavo „susitikti ir pasikalbėti“, o būsimo pokalbio temą įvardijo „apie gyvenimą!“

Vedėjas: „Niekam to kontakto nedaviau“

„Karštosios linijos“ pranešimus tvarkančio Aplinkos ministerijos Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Nevardauskienė 15min.lt teigė, kad atsakingiems pareigūnams, kurie privalo reaguoti į netvarką, perduodama tik skunde išdėstyta informacija, tačiau ne ją pateikusio asmens duomenys. Juolab kad skundai paprastai būna pateikiami išties anonimiškai, be galimybės identifikuoti pranešėją.Praktiškai visi pranešėjai yra anonimai. Tokių atvejų, kad informacija nutekėtų ir pranešėjai nukentėtų, nepasitaikė, – sakė ministerijos Kontrolės skyriaus specialistė R.Nevardauskienė.

Tačiau Arūnas Aplinkos ministerijai rašė iš asmeninės elektroninio pašto dėžutės, maža to, nurodė savo atsarginio mobiliojo numerį, jei skundą gavusi tarnyba norėtų kažką operatyviai pasitikslinti.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kaišiadorių agentūros vedėjas Eugenijus Šulskis 15min.lt prisipažino, kad kartu su skundo medžiaga gavo ir Arūno telefoną.

E.Šulskis neslėpė skambinęs pasiaiškinti su skundą pateikusiu asmeniu, tačiau kategoriškai neigė perdavęs jo numerį ir apskųstos lentpjūvės šeimininkui: „Jis negavo! Nežinau, kas tas žmogus ir kas jam skambino, bet aš niekam to kontakto nedaviau.“

Savo ruožtu apskųstos Pašulių kaime įsikūrusios individualios įmonės savininkas Povilas Čiurinskas neigė skambinęs ramybės neduodančiam vyrui: „Aš neskambinau.“

Tačiau Arūnas 15min.lt sakė sužinojęs, kad telefono numeris, iš kurio jam skambinta, registruotas P.Čiurinsko vardu. Tai žodžiu patvirtino telekomunikacijų bendrovės atstovė. Ryšio operatoriai, gavę oficialią užklausą, sakė galintys patvirtinti tą patį ir raštu.

Aplinkos ministro Gedimino Kazlausko atstovas spaudai Tomas Beržinskas sakė, kad, jei informacija apie „nutekėjusius“ duomenis pasitvirtins, tai bus įvertinta kaip šiurkštus pažeidimas, už tai atsakingi asmenys sulauks bausmių. Netrukus tą patį asmeniškai patvirtino ministras: „Jei kas nors turi tokių faktų ar duomenų, tikrai prašyčiau juos pateikti, kad ir asmeniškai man. Savo ruožtu galiu užtikrinti, kad bus atliktas objektyvus, visapusiškas ir išsamus tyrimas. Ir jei bus nustatyta, kad kažkurie aplinkos apsaugos sistemoje dirbantys žmonės informaciją išties nutekino, užtikrinu, prieš juos bus imtasi griežtų priemonių.“

Kaip ministerijos vadovas G.Kazlauskas vertina antikorupcinės „Karštosios linijos“ naudingumą, skaitykite 15min.lt dienos interviu pirmadienį 11 val.

Sąšlavynas, nepravažiuoja autobusai

Arūnas 15min.lt pasakojo, apie dėl netvarkos Pašulių gyvenvietėje  2010-ųjų rudenį buvo susirūpinusi dalis vietos bendruomenės. Jam, kaip giminių Pašuliuose turinčiam žmogui iš miestelio, pavesta kreiptis į valdžios atstovus.

Rugsėjo 6-ąją „Karštosios linijos“ elektroniniu paštu į Aplinkos ministeriją Arūnas nusiuntė tokio turinio laišką: „Kaišiadorių rajone, Pašuliuose, yra Povilo Čiurinsko lentpjūvė. Gerai, kad ji yra – keli vyrai turi darbo. Tačiau blogai yra kas kita...

Tame kaimelyje pakelėse yra keliolika didžiulių pripjautų rastų krūvų. Kelios krūvos yra prie buvusios (sudegusios) lentpjūvės Pašulių kaime, keletas prie dabartinės tame pat kaime, kelios krūvos prie kitos buvusios lentpjūvės Kieliškių kaime... Jos tikrai nepuošia pakelių...

Jų tvarkyti pats savinininkas P.Čiurinskas nė nesiruošia. Kai kurios krūvos net ant kitų žemės – su sklypų savinininkais jis į kalbas nesileidžia. Nemanau, kad apie šitą visą apylinkę padarytą didžiuliu sąšlavynu nežino Kaišiadorių miškinininkai, tačiau kalbama, kad P.Čiurinsko žmonos tėvas yra urėdas, todėl jam daugiau ir galima... Daugiau jam leidžia žmonos tėvelis, o ką tasai neleidžia – pasiima pats (pats save pasiskyrė seniūnaičiu). Niekas net nežinojo apie rinkimus... Bet čia jau kita tema, iš kurios būtų galima smagiai pakikenti...

Beje, o kas turi tvarkyti kelius, kuriuos neišvažiuojamais padaro P.Čiurinsko miškovežiai? (turime galvoje labai konkretų kelią Pašuliai–Livintai, kuriuo ne visada gali pravažiuoti autobusas...).“

Skundą operatyviai ištyrė

Šio laiškelio apačioje Arūnas paminėjo savo turimą, bet nenaudojamą telefono numerį, kurį įsigijo sykį prieš kelerius metus dėjęs privatų skelbimą į laikraštį, bet nenorėjęs sulaukti skambučių į  darbo reikalais naudojamą telefoną. 

15min.lt iliustracija/Pasinaudoti Karatosios linijos privalumais piliečiams siūloma Aplinkos ministerijos interneto svetainėje.
Pasinaudoti „Karštosios linijos“ privalumais piliečiams siūloma Aplinkos ministerijos interneto svetainėje.

Atsakymas iš Aplinkos ministerijos elektroniniu paštu Arūnui atskriejo jau po trijų savaičių.

„Informuojame, kad Jūsų pranešimą dėl Povilo Čiurinsko personalinės įmonės veiklos Aplinkos ministerijos vadovybės pavedimu ištyrė Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas. Siunčiame Jums atsakymą apie šio patikrinimo rezultatus“, – rašė ministerijos Kontrolės skyriaus vedėja Ona Bubnelienė.

Prie laiškelio buvo prisegta aplinkosaugininkų ataskaita.

„Povilo Čiurinsko personalinė įmonė veiklą vykdo Palomenės seniūnijoje Beištrakių kaime. Įmonės veikla-miško pjovimas, malkų kaladėlių gaminimas, rąstų pjovimas gateriu ir medienos gaminių gamyba.

Sudegusi lentpjūvė yra Beištrakio kaime, kuri šiuo metu atstatoma, pastatytas gateris ir pradedamas vykdyti medienos apdirbimas. Prie lentpjūvės ir privažiavimo kelio sukrauta krūvos rąstų iš kurių gaminamos kaladėlės malkoms. Kieliškių kaime esanti lentpjūvė šiuo metu nenaudojama, prie jos yra likusių atraižų nuo medienos apdirbimo ir rąstų krūvos skirtos malkų kaladėlių gaminimai. Rąstai kraunami prie privažiavimo kelių ant žemės savininkų žemės. Aplinka prie lentpjūvių ir malkų kaladėlių gamybos vietų nesutvarkyta, yra likę medienos atliekų. Medienos vežimui miškovežių neturi, juos samdo iš kitų įmonių.

Personalinės įmonės savininkui surašytas privalomas nurodymas Nr. 19, sutvarkyti aplinką prie Beištrakio ir Kieliškių lentpjūvių, sutvarkyti rąstų krūvas sukrautas prie kelių, išvežti susikaupusias atliekas į sąvartyną ir skirta administracinė bauda pagal ATPK 51.3 str. 1 d. (atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas)“ – pasirašė agentūros vedėjas Eugenijus Šulskis.Buvau du kartus nuvykęs! O čia skundas, kad neišėjau iš kabineto. Čia kaip per snukį su šlapiu skuduru!“ – liejo apmaudą aplinkosaugininkas E.Šulskis.

Jo žiniomis, medieną prie kelio kraunantys verslininkai yra susitarę dėl to su privataus sklypo šeimininku.

Teko skųstis iš naujo

Tuo tarpu Arūnas teigė, kad iki Naujųjų metų lentpjūvės prieigose situacija nepasikeitė, todėl šįmet sausio 6-ąją jis vėl kreipėsi į ministeriją.

„Mūsų nuomone ir kasdieniniais pastebėjimais, VISAI niekas nepasikeitė... Ar šis pareigūnas tikrai pravažiavo keliu pro Kieliškių kaimą, šalia buvusios lentpjūvės, ar jis ataskaitą parašė nepakilęs nuo savo darbo kėdės... Kaip buvo rastai suversti – taip jie ir nesukrutėjo...

Negi iš tiesų toks galingas ir įtakingas pono Čiurinsko giminaitis urėdas, kurio ilgomis rankomis jis taip gąsdina visus aplinkinius kaimus...“

Replikos užvirino kraują

Praėjus keturioms dienoms po šio laiškelio, pranešimą rašęs Arūnas sulaukė agentūros vedėjo E.Šulskio skambučio. „Jis buvo piktas, jaučiau nuoskaudą dėl pastabos, kad atsakymą jis parašė nepakilęs nuo savo darbo kėdės“, – minėjo Arūnas.

15min.lt iliustracija/Arūnui skambinęs aplinkosaugininkas prisipažino, kad jo kraują užvirino nepelnyta replika apie neveiklumą.
Arūnui skambinęs aplinkosaugininkas prisipažino, kad jo kraują užvirino nepelnyta replika apie neveiklumą.

E.Šulskis prisipažino, jog būtent ši replika užvirino jo kraują ir privertė griebtis ragelio.

„Norėjau pasiteirauti, kokia ten yra tarša, kas, jo nuomone, ten yra negerai. Aš nusikaltimo ten nematau, neįžvelgiu, tikrai. Man užvirė kraujas, kai antrame skunde perskaičiau, neva parašiau atsakymą net nenuvažiavęs į vietą. Neišvažiavęs į vietą?! Buvau du kartus nuvykęs! Po pirmo skundo nuvažiavau į vietą, apžiūrėjau viską, parašiau savinininkui baudelę. Daviau nurodymą, ką padaryti – jis aptvarkė. Nuvažiavau ir antrą kartą pažiūrėt, o čia skundas, kad neišėjau iš kabineto. Čia kaip per snukį su šlapiu skuduru!“ – liejo apmaudą vedėjas.

Skambutis po 15 minučių

Vos po 15 minučių, kai atsisveikino su E.Šulskiu, Arūno mobilusis suskambo vėl.

„Agresyviai nusiteikęs vyras reikalavo – „Susitinkam!“ Jis sakė, kad reikia pasikalbėti. Kai paklausiau, apie ką, jis atšovė, kad apie gyvenimą“, – incidento detales atsimena vyras.

Susidorojimo pabūgęs Arūnas ne tik nesutiko skirti pasimatymo, bet ir skubėjo užbaigti nemalonų pokalbį.

„Nežinojau, kas man skambino, nes lentpjūvės šeimininko nepažįstu, man nėra tekę su juo susitikti. Bet kai išsiaiškinau, kad telefono numeris registruotas Povilo Čiurinsko vardu – netekau amo“, – prisiminė Arūnas.

Savo ruožtu P.Čiurinskas kartojo skundo autoriui neskambinęs. „Jūs galite tikrinti tuos mano numerius ar ką norit. Aš neužsiiimu visokiom išankstinio mokėjimo kortelėm, kad skambinėčiau iš kitų numerių. Neturiu kada blaškytis, važiuoti kažką gąsdinti. Ir aš tikrai tikrai neskambinęs jam!“, – tikino 15min.lt pašnekovas.

„Jokių konfliktų ten nėra“

Aplinkosaugininkas E.Šulskis pasakojo, jog šį darbą dirba jau 17 metų, o į skundus apie netvarką visada stengiasi reaguoti asmeniškai.

„Visada noriu visapusiškai išsiaiškinti situaciją, žmoniškai. Piktumų neturiu, bet jeigu kaltas – turi atsakyti pagal įstatymą.

15min.lt iliustracija/Praėjus 15 minučių po pirmojo skambučio, Arūnas sulaukė ir antro agresyvaus skambintojo dėmesio.
Praėjus 15 minučių po pirmojo skambučio, Arūnas sulaukė ir antro agresyvaus skambintojo dėmesio.

Mes ten važinėjome su savo specialistais, inspektoriais. Apvažiavome, su visais pakalbėjome. Ilgametis girininkas, gal 40 metų dirbantis, būtų žinojęs apie negeroves, bet jis vertino teigiamai.

Ta individuali įmonė tam kaimeliui suteikia apie 20 darbo vietų, savinininkas ir malkomis žmonėms padeda. Jokių konfliktų ten nėra. Net seniūnijoje apklausiau. Su seniūno pavaduotoju kalbėjau, žmones apklausiau.

Po to aš pavedžiau privačių miškų tarnybos miškininkui su urėdijos apželdinimo inžinieriumi ir girininku dar kartą nuvažiuoti ir patikrinti to skundo. Važiavo specialistai, bet neįžvelgė taršos. Kokia tarša nuo medienos, stovinčios krūvose? Aš neįsivaizduoju!

Pernai kai važinėjome, jis kažkiek apsitvarkė. Juk vyksta gamyba: juk medį kerta – skiedros lekia!“ – pasakojo E.Šulskis.

Vedėjas minėjo, kad lentpjūvės savinininkas jam prisipažino: „Žinai, tas skundas man padarė poveikį – reikės tvarkytis daugiau. Būsiu priverstas pavasarį reikliau žiūrėti į savo aplinką.“Čia neišeina vaikščioti su tapkutėmis kaip Vilniuje, užtat mes ir gyvenam kaime!

Tą patį 15min.lt sakė pats P.Čiurinskas: „Aš inspektoriui pajuokaudamas pasakiau: gal ir gerai, kad tokie skundžia! Man kilo dar didesnis noras apsitvarkyti. Nusipirkau specialiai traktorių ir dar geriau susitvarkysiu, kai atšils ir nutirps sniegas."

Mano, kad skundžia iš pavydo

P.Čiurinskas kalbėjo toliau: „Aš neįsivaizduoju, dėl ko mane skundė. Buvo atvažiavę inspektoriai, girininkai čia susirinkę. Yra čia prie lentpjūvės malkyčių, ir viskas. Ir porą gabalų ąžuoliuko likę. Bet tikrai aptvarkyta aplinka. Išsinuomojome technikos ir tvarkėme.

Yra raštiški kaimynų sutikimai, kad leidžia man sandėliuoti medieną. Žalos jokios nedarom. Ir nežinau, kam neįtinkame mes. Aš tame kaime su visais sugyvenu gerai, ir neįsivaizduoju, kas čia skundžia. Jei žmogus nors šiek tiek nusimano apie tokį darbą, tai iškart supranta. Bet jei žmogus nedirbęs visą gyvenimą pamatė atraižą prie kelkraščio... Čia neišeina vaikščioti su tapkutėmis kaip Vilniuje, užtat mes ir gyvenam kaime! Vargstam, krutam, kažką dirbam. Gal skundžia tas, kas miega namuose, o aš čia naktim dirbu“, – apie galimą pavydą svarstė P.Čiurinskas.

Jis dar pridūrė: „Būtų gerai, kad jis išdrįstų ateiti su manimi pakalbėti, tiesiai šviesiai į akis pasakytų, ką aš blogai darau. Sakytų, va, Povilai, tu mūsų kaimui darai gėdą, kažką darai ne taip. Jei aš, pavyzdžiui, per mėnesį nesutvarkau, tada jis jau gali pykti ant manęs.“

J.`irkajevos nuotr./Moteris, kalbanti telefonu
J.Širkajevos nuotr./Moteris, kalbanti telefonu

Aplinkos ministerijos Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė R.Nevardauskienė:

„Praktiškai visi pranešėjai yra anonimai. Tokių atvejų, kad informacija nutekėtų ir pranešėjai nukentėtų, nepasitaikė. Pranešimus gauname daugiausia telefonų arba elektroniniu paštu, žmonės nepasirašo ir neprisistato, telefonu mes net neklausiame pavardės. Žodžiu, to asmens mes net nežinome. Tačiau kartais žmogus pats duoda telefoną, kad, pavyzdžiui, inspektorius galėtų jam paskambinti ir pasitikslinti adresą, kur vykdoma tarša ar yra kitas pažeidimas. Suprantate, būna tokių atveju, kad žmogus praneša, bet net nenurodo konkrečios vietos, nes jos nežino adreso. Pavyzdžiui, būna prie ežerų ar kaimuose visokios statybos, o žmogus tiksliai nežino, bet prideda telefoną. Tada mes su juo susisiekiame ir klausiame, ar galime duoti tą telefono inspektoriui, nes inspektorius važinėdamas gali net nerasti tos vietos. O kai inspektorius paskambina, pranešėjas nurodo konkrečiau, kartais jie net susitinka. Gavę tokį pranešimą, dažniausiai rašome mūsų kontroliuojančių institucijų atsakingiems pareigūnams vadovybės pavedimą, bet ten asmens duomenų niekada nebūna, tik informacija, kurią reikia patikrinti.“

Korupcijos prevencijos „Karštoji linija“

Aplinkos ministerijos interneto svetainėje korupcijos prevencijos „Karštoji linija“ pristatoma taip: „Korupcijos prevencijos tikslas – užkirsti kelią korupcijos atsiradimui ir plėtrai – pašalinti teisės aktų, valstybės valdžios institucijų veiksmų, procedūrų, kitų sričių spragas, dėl kurių gali atsirasti sąlygos korupcijai. Korupcija valstybės tarnyboje, kituose valstybės ir privačiame sektoriuose kenkia demokratijai, ekonomikai ir teisės sistemai. Antikorupcinė iniciatyva atitinka visuomenės ir kiekvieno asmens lūkesčius. Žemiau nurodytais adresais ir telefonais gali kreiptis kiekvienas asmuo, kuris mano, kad jam neteisėtais Aplinkos ministerijos sistemos pareigūno ar tarnautojo veiksmais buvo padarytas ar yra daromas nusikaltimas arba kitoks teisės pažeidimas, susijęs su korupcija bei Aplinkos ministerijos pareigūnų tiesioginių pareigų netinkamu vykdymu ar jų nevykdymu.“

Skelbiami tokie „Karštosios linijos“ kontaktai:

Telefonai:  (8-5) 266 35 96 ,  (8-5) 266 35 97 ,  (8-5) 266 35 98 ,  (8-5) 266 2717 .

Telefonas – autoatsakovas visą parą:  (8-5) 2663598 

Faksas:  (8-5) 2663671 

Pranešimu laukiama ir paštu:

Aplinkos ministerija

Jakšto g. 4/9

LT-2600 Vilnius

Elektroniniu paštu: pranesimas@am.lt

„PRIMENAME, kad Lietuvos Respublikos įstatymai draudžia šmeižti ar melagingai kaltinti kitą asmenį nusikaltimo padarymu. Už tokius veiksmus numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – pažymima „Karštosios linijos“ puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius