Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 22

Slaptas CŽV kalėjimas buvo miške tarp Vilniaus ir Nemenčinės?

LNK šaltinių teigimu, įtariamus teroristus CŽV Lietuvoje galėjo laikyti mažiau nei už 20 kilometrų nuo Vilniaus amerikiečių pastatytame slaptame pastatų komplekse.
ABC praneša, kad CŽV Vilniuje laikė kalinius
Tai, kad CŽV Vilniuje galėjo laikyti kalinius, atskleidė JAV žiniasklaida / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jau kelerius metus šiame komplekse – miškingoje vietovėje tarp Vilniaus ir Nemenčinės – šeimininkauja Lietuvos specialiosios tarnybos, tačiau vietos gyventojai iki šiol pamena amerikiečius, kurie gyveno čia ypatingai saugomi, pranešė LNK Naujienų tarnyba.

LNK žurnalistams apsilankius minėtoje vietoje sutiktas saugumietis buvo nekalbus. Jis nesutiko nieko pasakoti apie šį kompleksą ir teigė, jog susisieks su žurnalistu ir viską praneš.  Tačiau miškuose įsikūrę užsieniečiai neprasprūdo pro akis čia gyvenantiems žmonėms. LNK kalbintas netoli šio komplekso gyvenantis vyras teigė, kad jie daug metų galvojo, kas čia per objektas.

Žmonės pasakojo, kad nuo pat statybų pradžios miške esantis kompleksas buvo itin saugomas, o jį statė anglakalbiai. „Saugumas buvo didelis, jokio judesio ten nepadarysi, nieko neįleisdavo.. Aš truputį angliškai moku, truputį susidraugavom. Amerikiečiai buvo. Vien amerikiečiai statė, o lietuviukai žolę sėjo, dar ką nors. Visi darbininkai buvo iš užsienio. Buvo ir juodaodžių. Čia sportuodavo, dar kaimyno šunį apspardė. Kai bėga nuo šuns, jis aišku užpuola kartais“, – LNK žurnalistams sakė šalimais gyvenantis vyras.

Liudininkai pasakoja, kad pastatas buvo statomas laikantis absoliutaus slaptumo, taip, kad kuo mažiau matytų aplinkiniai. Jie pasakojo, kad pradėjus šioje vietoje buvusių medinių arklidžių rekonstrukciją naujas pastatas buvo statomas jų viduje ir tik vėliau aplinkiniai galėjo pamatyti, kas pastatyta.

LNK šaltinių teigimu iš pradžių slaptą centrą valdė vien amerikiečiai, vėliau jį perdavė Lietuvos valdžiai. Vienas LNK kalbintas vyras prisiminė, kad į centrą per jo atidarymą buvo atvažiavęs ir tuometinis premjeras Gediminas Kirkilas.

Nežinančiam šį objektą rasti sunku. Slaptojo komplekso adresas lygiai toks pat kaip ir miestelio pašto skyriaus.

Apie Lietuvoje veikusį slaptą Amerikos žvalgybos tarnybos kalėjimą, pranešė Jungtinių valstijų žiniasklaida remdamasi buvusiais CŽV darbuotojais. Esą Lietuvos pareigūnai, leido CŽV naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse, kuriame daugiau nei metus, iki 2005–ųjų, kalinti 8 įtariami teroristai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius