Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 30

Slaptų pažymų apie Vydą Gedvilą istorija įkvėpė kurti Seimo komisiją

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nori aiškintis, kaip Lietuvoje tvarkoma kriminalinės žvalgybos surinkta informacija, kai ji nevirsta ikiteisminiu tyrimu. Julius Sabatauskas neslepia, kad tyrimui įkvėpė ne tik nuolat sklandantys gandai apie tokios informacijos kaupimą ir panaudojimą ne pagal paskirtį, bet ir švietimo ir mokslo ministru bandžiusio tapti „darbiečio“ Vydo Gedvilo patirtis, kai apie jį buvo suformuluota ne viena slapta pažyma.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Neseniai Seimo narys Darius Petrošius atskleidė, kaip atsitiko, kad apie V.Gedvilą prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius gavo skirtingą informaciją. Pasak jo, premjerui A.Butkevičiui pirminė informacija pateikta pagal Korupcijos prevencijos įstatymą, prezidentei D.Grybauskaitei – pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą. Kai premjeras pasipiktino, kad nežino to, kas pateikta prezidentei, jam informacija patikslinta pagal Kriminalinės žvalgybos įstatymą.

Kad tokie atsitikimai nesikartotų, Seimas ėmėsi svarstyti Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos parengtas abiejų įstatymų pataisas, tačiau kitiems parlamentarams to pasirodė negana.

Nori tirti išsamiau

Praėjusią savaitę Seime buvo įregistruotas pasiūlymas socialdemokrato J.Sabatausko vadovaujamam Teisės ir teisėtvarkos komitetui suteikti laikinosios komisijos galias. Pagal projektą, komitetas turėtų tirti, ar kriminalinės žvalgybos surinkta informacija tinkamai naudojama pateikiant informaciją apie asmenį Korupcijos prevencijos įstatymo nustatyta tvarka.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Julius Sabatauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Julius Sabatauskas

Taip pat komitetas nori tirti, kaip tokia informacija saugoma ir sunaikinama ir ar tinkamai reglamentuoti atvejai, kai kriminalinės žvalgybos metu gali būti atskleidžiamas ir nustatomas žurnalisto informacijos šaltinis.

J.Sabatauskas aiškina, kad jau dabar galima tvirtinti, kad su slapta surinkta informacija elgiamasi netinkamai. Pasak jo, apie tai, kad informacija kaupiama, politikams papasakojo ir į generalinius prokurorus siūlytas Kauno apygardos teismo pirmininkas Nerijus Meilutis. Tai esą parodė ir pažymų apie V.Gedvilą istorija.

„N.Meilutis taip ir pasakė tiesiai, kad tie duomenys yra ir toliau kaupiami. Paskui išeina taip, kad ta informacija nepasitvirtina, bet paskui pagal ją vis tiek kuriamos pažymos, kurias gavėjai skaito kaip tikrą informaciją, nors ji jau niekinė“, – aiškino J.Sabatauskas.

Opozicija: „tyrimas apie viską ir apie nieką“

Tuo tarpu konservatorius Arvydas Anušauskas tvirtina, kad prie vieno konkretaus atvejo komisija neturėtų prisirišti. Anot jo, problemų su kriminalinės žvalgybos renkama ir saugoma informacija yra, tačiau to nereiktų paversti vieno V.Gedvilo munduro skalbimu.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Arvydas Anušauskas

„Aš nesiečiau to su konkrečia istorija, bet, kad problemų yra ir vidinė kontrolė ne visada pasiteisina, – faktas. Ar pritarsime, kad tai būtų tiriama, priklausys nuo to, kaip bus suformuoti klausimai komisijai ir kas joje dirbtų“, – sakė A.Anušauskas.

Anot jo, kol kas tyrimo klausimai suformuluoti labai abstraktūs, o komitetui, kuriam norima suteikti laikinosios komisijos teises, akivaizdžiai trūksta kompetencijos ką nors išsiaiškinti.

„Čia kyla pavojus, kad bus tyrimas apie nieką arba apie viską. Be to, žinant Teisės ir teisėtvarkos komiteto sudėtį, kiek ten žmonių, tai jiems bus neįveikiama užduotis“, – abejojo konservatorius.

Anot jo, būtų geriau, jei komisija būtų buriama ne tik iš šio, bet ir iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto bei Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius