Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 24

Smegduobės kelia pavojų Pasvalio žmonėms

Šiemet Pasvalyje atsivėrė jau antroji didžiulė smegduobė. Už pusantro kilometro esančio pamažu smengančio daugiabučio gyventojus vietos valdžiai gali tekti evakuoti.
Į namo sienoje atsivėrusį tarpą telpa degtukų dėžutė.
Į namo sienoje atsivėrusį tarpą telpa degtukų dėžutė. / „Pasvalio balso“ nuotr.
Temos: 2 Smegduobė Pasvalys

Pasvalio kelių tarnybos viršininkas Vladas Žaltauskas, ketvirtadienio popietę išėjęs pasidairyti po įstaigos teritoriją, nepatikėjo savo akimis: metalo laužo aptvare stovėjęs didžiulis KAMAZ markės automobilis buvo iki pusės susmegęs į žemę.

„Tai pamatęs, mintis apie staiga prasivėrusią žemę iš pradžių vijau į šalį. Svarsčiau, gal kas nors nuėmė mašinos ratus ir ėmė pjaustyti jos apatinę dalį. Mat automobilis buvo nenaudojamas, atiduotas į metalo laužą. Priėjęs arčiau supratau klydęs – automobilį pasiglemžė didžiulė po juo prasivėrusi smegduobė“, – LŽ pasakojo V.Žaltauskas.

Kameros neužfiksavo

Anot V.Žaltausko, įdomu tai, kad daugybė technikos pristatytą kelių tarnybos teritoriją filmuojančių vaizdo kamerų neužfiksavo, kaip atsirado smegduobė. Tačiau neabejojama, kad žemė po asfalto danga prasivėrė ketvirtadienį apie pietus. Rytą po teritoriją vaikščioję tarnybos darbuotojai jokių vadinamųjų karstinių reiškinių nepastebėjo.

Apie smegduobę V.Žaltauskas skubiai pranešė Pasvalio savivaldybės administracijai, tarnybos darbuotojai keltuvu ištraukė aplamdytą sunkiasvorį automobilį. Paaiškėjo, kad lūžus asfaltui atsivėrė maždaug dviejų metrų gylio ir devynių metrų pločio duobė. Ji greitai prisipildė vandens, aplink įgriuvą esanti asfalto danga ir toliau trūkinėjo. Netrukus prasmego metalo laužo aikštelę juosusi tinklo tvora, į žemę sulindo teritorijoje buvę sukrauti sunkūs metalo vamzdžiai.

Gali gilėti

„Kaip matote, įdomiai mes, pasvaliečiai, gyvename“, – LŽ sakė į įvykio vietą atskubėjęs Pasvalio rajono mero pavaduotojas Povilas Balčiūnas. Jis pabrėžė, kad vien šiais metais Pasvalio krašte atsivėrė jau antra smegduobė. Pirmoji prieš gerą savaitę aptikta netoli Saločių, nuo jos iki sienos su Latvija – apie 10 kilometrų. Tenykštė smegduobė atsivėrė žieminių kviečių lauke, jos plotis toks pat, kaip ir atsivėrusiosios Pasvalio kelių tarnybos teritorijoje, o gylis – trys metrai. Naujoji smegduobė vos atsivėrusi buvo dviejų metrų gylio, tačiau specialistai neatmeta galimybės, kad ji ilgainiui gilės ir platės.

Dėl pirmosios smegduobės Pasvalyje buvo sušauktas Ekstremalių situacijų valdymo centro posėdis, Saločių seniūnijai buvo pavesta ją skubiai aptverti. Šią savaitę apžiūrėti smegduobės buvo atvykę geologai iš Vilniaus. Saločių seniūnas Algimantas Mašalas LŽ vakar teigė, kad geologai nurodė smegduobės neužversti, žadėjo stebėti ją artimiausius 10 metų ir pagal tyrimų rezultatus aiškintis Pasvalio ir Biržų rajonuose vykstančius karstinius reiškinius.

Smenga daugiabutis

Pasak Pasvalio mero pavaduotojo P.Balčiūno, kelių tarnybos teritorijoje atsiradusią smegduobę teks užpilti, nes ji kelia grėsmę. Pirminiais skaičiavimais, į įgriuvą gali tekti supilti nuo 70 iki 90 kubinių metrų žemės. Ja veikiausiai pasirūpins pati tarnyba.

„Abi šiemet atvirose vietose atsivėrusios smegduobės itin didelių rūpesčių mums nesukėlė. Kur kas daugiau jaudinamės dėl Pasvalyje smengančio septinbučio namo. Jis yra maždaug už pusantro kilometro nuo neseniai atsivėrusios smegduobės. Savivaldybės administracija jau svarsto, kur ir kaip nelaimės atveju reikėtų evakuoti daugiabučio gyventojus“, – teigė P.Balčiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius