-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 24 /12:07

Po avarijos į Nerį per valandą patenka tūkstantis kubų nuotekų, statybos įmonei gresia didelės baudos

Vilniaus meras Remigijus Šimašius šeštadienio rytą pranešė, kad visą naktį vyko smegduobės Vilniuje tvarkymo darbai. Nepaisant to, tūkstančiai kūbinių metrų nuotekų šiuo metu patenka į Nerį ir tai gali tęstis iki rytojaus ryto.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mero teigimu, padaryta žala gamtai ir smegduobės tvarkymo kaštai bus išsireikalauti iš kaltų asmenų. Pirminiai duomenys rodo, kad trūkę nuotekų vamzdžiai buvo nuslinkusių žemių pasekmė, o ne šlaito nuslinkimo priežastis.

Tūkstantis kubų per valandą

„Vilniaus vandenų“ atstovas Antanas Bubnelis teigė, kad visą naktį aktyviai vyko avarijos likvidavimo darbai: „Į susidariusią duobę visą naktį buvo vežamas gruntas. Sluoksnis šalia vamzdžių yra sulygintas. Planuojama, kad šiandien po pietų vamzdžiai bus atstatomi. Tikimės, kad iki sekmadienio ryto vamzdžiai bus atstatyti ir nuotekos bus paleistos įprastu būdu. Šiuo metu nuotekos leidžiamos į Nerį.

Vos už kelių šimtų metrų nuo šios vietos yra pakankamai didelė siurblinė. Į ją patenka nuotekos iš Vilniaus Žirmūnų, Antakalnio, Baltupių ir Jaruzalės mikrorajonų. Įvykus avarijai siurbliai buvo išjungti ir keltą valandų rezervuaruose galėjo kauptis nuotekos, tačiau vėliau nebuvo kito kelio, kaip jas paleisti į upę.“

Per valandą į Nerį suteka apie tūkstantį kubinių metrų nuotekų. Taip bus tol, kol jų vėl nebus galima paleisti į nuotekų valyklą šalių Gariūnų.

Paklaustas, ar „Vilniaus vandenys“ bandys reikalauti nuostolių atlyginimo, jei paaiškėtų, kad šlaitas nuslinko dėl statybininkų kaltės, A.Bubnelis teigė: „Yra sukurta savivaldybės komisija, kuri spręs. Nuostoliai susidės iš dviejų dalių. Tai avarijos likvidavimo kaštai, tačiau tai tik mažoji dalis. Didžioji dalis yra žala, padaryta gamtai.“

Pusė Vilniaus be vandens

Pasak sostinės mero, pusė Vilniaus dvi dienas galėjo likti be vandens, todėl buvo pasirinktas ne toks skausmingas miesto gyventojams sprendimas:

„Specialistai dirbo per naktį. Tikiuosi, kad avarija bus likviduota greičiau, nei buvo manyta. Galbūt jau šį vakarą. Labai noriu padėkoti vilniečiams, kurie sumažino savo vandens vartojimą.

Skaičiuojama, kiek nuotekų pateko į Nerį. Jeigu avariją butų galima likviduoti per kelias valandas, būtų priimtas sprendimas užsukti vandenį, tačiau to padaryti dviem dienom ypač šventiniu periodu nebūtų sąžininga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekos išleistos į Neries upę
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nuotekos išleistos į Neries upę

Išplauta didelė dalis šlaito. Dabar vežamas gruntas. Aukšto slėgio perpumpavimo vamzdį sutaisyti yra sunkiau, nei tai atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Ekstremali situacija buvo paskelbta iš karto, kai tik paaiškėjo padėties rimtumas. Ekstremalių situacijų komisija sprendė, ar užsukti vandenį pusei Vilniaus, ar dalį teršalų leisti į Nerį.“

VIDEO: Vilniuje atsivėrė milžiniška smegduobė

Pasak jo, panašu, jog nuotekų vamzdžius nutraukė slenkanti žemė greta statybų aikštelės. „Anksti priežastis sakyti galutinai, tačiau filmuotoje medžiagoje aiškia matosi, kad šlaitas nuvažiavo, o su juo kartu ir vamzdžiai. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad vamzdžių trūkimas yra pasekmė, o ne priežastis. Žala yra ir ji bus išieškota iš kaltų asmenų“, – teigė meras.

Gera esančio banko darbuotojai teigė, kad penktadienį buvo jaučiama stipri vibracija vykstant statybos darbams.

Darbus vykdanti UAB „Upės projektai“ priklauso SBA koncerno įmonių grupei. Ši bendrovė valdo „Green Hall 1“. Šalia stato „Green Hall 2“. Darbų rangovas bendovė „Contestus“. Žemės kasimo darbus smegduobės atsiradimo metu vykdė subrangovas UAB „Stiebasta“, o atraminių sienų ir pamatų projektavimo ir įrengimo darbus – UAB „Vilniaus rentinys“

VIDEO: Unikalūs kadrai: 15min skaitytojas užfiksavo pačią incidento prie „Barclays“ pastato pradžią

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius