-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 26

ŠMM pripažįsta: kai kurių jai pavaldžių įstaigų vadovams trūksta kompetencijos

Valstybės kontrolės (VK) dėl nepakankamos finansinės drausmės pavaldžiose įstaigose kritikuojama Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teigia pripažįstanti, kad šių įstaigų vadovas ir finansų darbuotojams trūksta kompetencijos.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Ketvirtadienį išplatintame pranešime ministerija žada tobulinti šių specialistų kompetencijas, ugdyti specializuotas žinias.

Ministerija tvirtina, kad reaguodama į VK audito išvadas didelę dalį nurodytų klaidų ir netikslumų pavaldžiose įstaigose ištaisė dar audito metu.

Atsižvelgus į auditorių išvadas, keturių ministerijai pavaldžių įstaigų vadovams skirtos nuobaudos, mokyklų vadovai įpareigoti traukti drausminėn atsakomybėn darbuotojus, kurie padarė pažeidimus.

„Aš galiu pasakyti, kad palyginti su ankstesniais metais mūsų situacija yra gerėjanti. Mes puikiai suprantame – jeigu kažkas nesusitvarko su savo pareigomis, yra atsakomybės dalykai ir personalo kaita atsakingose institucijose vyksta“, – žurnalistams ketvirtadienį dėstė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Visų ministerijai pavaldžių įstaigų vadovams pavesta sustiprinti šių įstaigų vidaus ir finansų kontrolę. Vadovams konkrečiai nurodyti dažniausi finansinio teisėtumo pažeidimų atvejai, taip pat konkretūs teisės aktai, kuriais būtina vadovautis.

Ministerijos Vidaus audito skyrius nuolat atlieka pavaldžių įstaigų patikrinimus, teikia rekomendacijas.

VK, atlikusi ministerijos finansinį auditą už 2009 metus, išsiaiškino, kad ministerijai pavaldžiose įstaigose trūksta finansinės drausmės. Auditoriams kilo abejonių, ar ŠMM pavaldžios įstaigos 5,5 mln. litų valstybės biudžeto lėšų panaudojo pagal paskirtį.

Auditoriai taip pat nustatė, kad ministerijai pavaldžių įstaigų ilgalaikio turto sąskaitose netinkamai apskaityta ar iš viso neapskaityta ir Nekilnojamojo turto registre neužregistruota dalis statinių, apskaitos registruose apie juos pateikti duomenys neatitinka Registrų centro duomenų.
Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros, Lietuvos mokinių ir studentų sporto, Lietuvos jaunųjų gamtininkų, Švietimo aprūpinimo ir Ugdymo plėtotės centrai bei Varėnos technologijos ir verslo mokykla gautas pajamas už suteiktas paslaugas klaidingai priskyrė pavedimų lėšoms arba panaudojo atsiskaitymams su įvairiais tiekėjais ir darbuotojais, todėl į valstybės biudžetą nepervedė 627 tūkst. litų pajamų.

Tuo metu Vilniaus kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų reabilitacinis profesinio mokymo centras, Dieveniškių technologijų ir verslo bei Varėnos technologijos ir verslo mokyklos pirko prekes, paslaugas ar darbus, netaikydamos Viešųjų pirkimų įstatymo.

Po apskričių viršininkų administracijų panaikinimo ŠMM yra 124 biudžetinių švietimo įstaigų steigėja.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius