Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 20

Smurto piktžaizdė negyja – daugėja pagalbos ieškančių moterų

Ketvirtadienį Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate pristatyta šių metų devynių mėnesių kriminogeninė situacija Šiaulių apskrityje. Statistika byloja, kad nusikalstamų veikų tiek mieste, tiek apskrityje daugėja. Gyventojai vis dažniau buitinius konfliktus sprendžia kumščiais, telefoniniai sukčiai įvaldę aukštąjį pilotažą apgaulės būdu ir toliau sėkmingai savinasi svetimus pinigus, o gatvėse trikdydami viešąją tvarką siaučia neblaivūs asmenys. Policija tikina, kad nuraminti įsisiautėjusius piliečius gana sudėtinga, nes nusikaltimų daugėja, o pareigūnų pajėgos – mažėja.
Smurtas prieš moterį
Smurtas prieš moterį / Fotolia nuotr.

Nuo vyrų kumščių kenčia moterys

Spaudos konferenciją pradėjęs Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas pristatydamas kriminogeninę situaciją Šiaulių apskrityje informavo, kad nusikalstamų veikų Šiaulių apskrityje, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, padaugėjo. Statistikos duomenimis, šiemet užregistruotos 6258 nusikalstamos veikos, pernai – 5464.

„Noriu nuraminti, kad beveik 800 padidėjęs nusikalstamų veikų skaičius nerodo, jog Šiaulių apskrityje dedasi kažkas baisaus. Tiesiog gyventojai dažniau kreipiasi dėl smurto artimoje aplinkoje. Šiemet per devynis mėnesius tokių pranešimų gauta 653 daugiau nei pernai“, – teigė jis.

Šiaulių miesto policijos komisariato viršininkas Rimvydas Šlekys informavo, kad Šiaulių mieste nusikalstamų veikų skaičius taip pat augo – beveik  10 proc. Šiemet užfiksuotos 2247 nusikalstamos veikos, pernai – 2044. Policijos pareigūnams pavyko ištirti 61,8 proc. jų. Tuo metu pernai rezultatai buvo kiek geresni – ištirta 74,5 proc. nusikalstamų veikų. Anot R. Šlekio, miesto skaudulys, kaip ir visoje apskrityje – smurtas artimoje aplinkoje.

„Pranešimų skaičius dėl smurto artimoje aplinkoje smarkiai išsiskiria. Reikia pažymėti, kad pagal statistiką daugiausia nukenčia moterys. Jos nebeapsikenčia, kad prieš jas smurtaujama, ir siekdamos to išvengti informuoja policiją“, – sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas pridurdamas, kad tokių pranešimų smarkiai padaugėja kiekvieno mėnesio 8, 9 dienomis, kai yra išmokamos socialinės pašalpos. 

Talentingi telefoniniai sukčiai

Policijos atstovų teigimu, dar vienas neįkandamas riešutėlis – sukčiavimai. Tiek Šiaulių miesto, tiek apskrities gyventojai naiviai patiki telefoninių sukčių skambučiais ir atiduoda savo santaupas jiems. Šiemet per devynis mėnesius Šiaulių apskrityje užregistruoti 238 sukčiavimo atvejai, pernai per tą patį laikotarpį – 203. Tuo metu mieste atitinkamai 139 ir 108. Anot R. Šlekio, vien praėjusią savaitę sulaukta dviejų tokių pranešimų.

„Yra asmenų iš įkalinimo įstaigų, kurie skambina gyventojams ir praneša apie neva įvykusius įvykius, kuriuose dalyvauja ar nukenčia jų artimieji ir prašo už tai pinigų. Yra atvejų, kai sukčiai prisistato įvairių institucijų darbuotojais ir išvilioja gyventojų elektroninės bankininkystės duomenis. Šioje situacijoje labiausiai gaila senyvo amžiaus žmonių, kurie visą gyvenimą taupo pinigus, o po to juos lengva ranka atiduoda. Noriu pabrėžti, kad nei policijos pareigūnai, nei kitų tarnybų pareigūnai telefonu tokių klausimų tikrai nesprendžia ir jokių atsiskaitymų bei žalų atlyginimų telefonu nereikalauja. Maža to, norėtume paprašyti jaunų asmenų pagalbos, kad jie informuotų vyresnius artimuosius apie vykdomus sukčiavimo atvejus“, – teigė Šiaulių miesto policijos komisariato viršininkas R. Šlekys.

Policijos atstovų teigimu, šią problemą gana sudėtinga išspręsti, nes lietuviai, anot jų, šioje srityje turi talentą. „Jie pasiskirsto vaidmenimis, pareigomis, kas ką atliks, įtikinamai pateikia net klaidingą informaciją ir žmonės patiki. Pamenu, aukštas pareigas užimančių dviejų pareigūnų tėvai buvo įkliuvę į tokias sukčių pinkles“, – sakė R. Jagminas.

Gatvėse siaučia neblaivūs asmenys

Statistikos duomenimis, per šių metų devynis mėnesius užregistruota 17 proc. daugiau viešosios tvarkos pažeidimų – šiemet – 1019, pernai – 871. Reikia pažymėti, kad dauguma viešose vietose lėbaujančių asmenų būna neblaivūs. Įdomus faktas, kad nepilnamečių, trukdančių ramybę, sumažėjo – šiemet sulaikyti 233, pernai – 277.

„Statistika rodo, kad mūsų pareigūnai sulaiko daug neblaivių piliečių viešose vietose. Tai daroma dėl kelių priežasčių. Pirma – tam tikra dalis sulaikytųjų yra nepilnamečiai, kuriems tiek vartoti alkoholį, tiek jį turėti yra draudžiama. Antra – tokie žmonės gali tapti nusikaltimo aukomis arba patys daryti nusikalstamas veikas“, – sakė E. Lapinskas.

Jam antrino R. Jagminas teigdamas, kad nusikaltimų aukomis tapę neblaivūs asmenys dažnai net nesiorientuoja aplinkoje. „Sumušti, apiplėšti asmenys neretai atsiduria ligoninėje ir negali pasakyti net tikslios vietos, kur ir kaip įvyko nusikaltimas“, – sakė jis. 

Policijos atstovai ramina gyventojus, kad eidami iš šventės namo ir būdami išgėrę jie tikrai neturėtų jaudintis, kad atsidurs areštinėje. Svarbiausia – elgtis atsakingai ir nepažeidinėti viešosios tvarkos.

Žuvusiųjų eismo įvykiuose – mažiau

Tuo metu Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Kęstutis Dičius žiniasklaidos atstovams pabėrė kiek džiugesnę statistiką apie situaciją Šiaulių apskrities keliuose. „Policijos prioritetas – kuo labiau sumažinti žuvusių asmenų skaičių keliuose. Per šių metų devynis mėnesius Šiaulių apskrityje eismo įvykiuose žuvo 10 asmenų, pernai – 17. Tai tikrai geras rezultatas, tačiau mes siekiame nulinio. Sužeistų eismo dalyvių šiemet vienuolika daugiau nei pernai“, – informavo jis.

K. Dičius tikino, kad gana sunku išaiškinti vairuotojams, kokią žalą gali padaryti vairavimas neturint tam teisės. Šiemet užregistruota 17 tokių atvejų, kurių metu sužeisti 24 asmenys, pernai – 14 atvejų ir 19 sužeistųjų.

Kelių policijos biuro viršininkas pabrėžė, kad sunku sutramdyti ir pėsčiuosius, kurie per gatvę eina ne tik neatsakingai, bet ir vengia nešioti atšvaitus. „Išlieka problema, kad žmonės tamsiu paros metu vis dar nenešioja atšvaitų. Šiemet už tai jau skyrėme daugiau baudų nei pernai, tačiau pėstieji, kaip bebūtų gaila, ir toliau nesaugo nei savo, nei kitų eismo dalyvių gyvybės“, – sakė jis. 

Policijos pareigūnų mažėja

Policijos atstovai teigė, kad užtikrinti tvarką ir saugumą darosi vis sunkiau, kadangi darbuotojų skaičius vis mažėja. Per praėjusius ir šiuos metus Šiaulių AVPK įdarbino 67 pareigūnus, atleido – 93. Trys iš jų darbo vietą šiemet prarado dėl to, kad suteršė pareigūno vardą. Dar trylika pareigūnų už gėdą traukiančius veiksmus buvo nubausti. Pernai nubausta net 40 „angelų sargų“.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas E. Lapinskas pranešė, kad šiuo metu komisariatas turi pakankamai pajamų priimti naujų darbuotojų, netrūksta ir norinčiųjų, tačiau ne visiems pavyksta įveikti iškeltą kartelę.

„Negalima paprasto žmogaus iš gatvės aprengti pareigūno uniforma ir išsiųsti patruliuoti ar tirti nusikalstamas veikas. Reikalingas specialus pasiruošimas, keliami tam tikri reikalavimai sveikatai, nepriekaištingos reputacijos matai, todėl tam tikra dalis norinčiųjų pas mus patekti negali“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius