Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 27

Smurto prevencijos ekspertė Cecilia Kjellgren: „Visada tikėkite vaiku“

„Dauguma smurtautojų, yra patys patyrę smurtą, jiems dažniausiai stinga gebėjimo spręsti konfliktus, tinkamai reaguoti į problemas. Bendraujant su smurtaujančiais tėvais svarbu elgtis neutraliai ir jų nesmerkti.“ – sako Cecilia Kjellgren, žinoma smurto prevencijos ekspertė iš Švedijos.
Cecilia Kjellgren
Cecilia Kjellgren / Organizatorių nuotr.

Kėdainių rajono savivaldybės bei visuomenininkų iniciatyva, kovo 29 d. Kėdainiuose vyks praktinis seminaras „Manęs daugiau nemuš...!“, skirtas socialiniams darbuotojams, vaikų teisių specialistams ir pedagogams. Kaip suprasti, kad vaikas patiria smurtą? Kaip atpažinti smurtą, jei nėra akivaizdžių smurto žymių? Kaip apklausti smurtą patyrusį vaiką? Kaip apsaugoti vaiką nuo pakartotinių smurto proveržių? – atsakymų paieška į šiuos ir daugybę kitų sunkių klausimų yra seminaro lektorės Cecilijos Kjellgren kasdieninio darbo dalis ir mokslinių tyrimų objektas.

Pasak seminaro lektorės, įtarus smurtą, būtina išklausyti vaiką ir juo tikėti. „Natūralu, kad vaikai ne visada aiškiai apibūdina savo patyrimus. Daugelį jų kamuoja dvilypiai jausmai tėvams: baimė, sumišusi su meile; pokyčių noras – su ištikimybe šeimai ir kaltės jausmu. Tačiau tikėti vaiku – privalu.” – teigia Linnaeus universiteto (Švedija) dėstytoja, daugiau nei 20 metų dirbusi socialine darbuotoja pietų Švedijoje.

Pasak Cecilijos Kjellgren, tik pradėjus žiūrėti į problemą kompleksiškai, per pagalbos šeimai modelį, įvyks pokytis visuomenėje. Vis dažniau žiniasklaidoje pasirodantys pranešimai apie smurtą, pasak ekspertės, liudija ne didesnį smurto proveržį, bet mažėjančią toleranciją smurtui bei gebėjimą jį atpažinti.

Smurtas šeimoje kiekvienoje šeimoje pasireiškia skirtingai, todėl įvardinti pagrindinius smurto požymius labai sunku. Vis tik Celija Kjellgren, kaip trijų vaikų mama ir patyrusi ekspertė, pataria atkreipti dėmesį į keturis dalykus:

1. visada tikėkite vaiku;

2. leiskite vaikui išsikalbėti ir būtinai įrašykite arba sukonspektuokite vaiko išpažintį;

3. pakalbėkite su broliais seserimis – jie taip pat gali būti smurto aukomis arba išgyventi labai stiprų kaltės jausmą, kad nesugebėjo apginti mažųjų;

4. stebėkite vaiko elgesį: pasikeitęs vaiko elgesys – apatiškumas, padidėjęs jautrumas arba agresyvumas, nuovargis – gali būti namuose patiriamo smurto pasekmė.

„Kėdainiai nenusipelnė nuolatinio linksniavimo kriminalinėse kronikose, todėl imamės iniciatyvos pirmiausiai tobulinti socialinių ir vaikų teisių apsaugos darbuotojų žinias. Dėkojame visiems prisidedantiems prie gerų iniciatyvų – jų niekada nebus per daug. Mūsų ilgalaikis tikslas – veikianti sistema, garantuojanti ne tik laikiną pagalbą vaikui, bet ir visai šeimai“ – sako Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius.

Prie šios Kėdainių rajono iniciatyvos taip pat prisijungė ir Jonavos rajono savivaldybė, iniciatyva „8 minutė“ bei būrys visuomeniškų žmonių. Kovo 30 d. seminaras vyks ir Jonavos rajono savivaldybėje.

Dr. Cecilija Kjellgren yra paskelbusi dešimtis straipsnių moksliniuose psichiatrijos, psichologijos ir medicinos žurnaluose, o taip pat yra knygų, skirtų seksualinio smurto pasekmėms bendraautorė ir nuolatinė tarptautinių konferencijų dalyvė. Už profesinę veiklą, įkvepiančią socialinius darbuotojus visame pasaulyje ir už ilgamečius tyrimus padedančius greičiau atpažinti smurto požymius bei suteikti profesionalią pagalbą smurtą patiriantiems vaikams, 2016 m. Švedijos vaikų gerovės fondas veikiantis nuo 1633 metų, Ceciliją Kjellgren apdovanojo nacionaline premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius