Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 11 /17:13

Socialdemokratai apsisprendė dėl ministrų, pasiūlys ir krašto apsaugos ministrę

Lietuvos socialdemokratų partijos vadovybė penktadienį nusprendė ūkio ministru siūlyti Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus kandidatūrą, Liną Linkevičių teikti toliau likti užsienio reikalų ministru, o teisingumo ministru siūlyti Darių Petrošių. Be to, nutarta dabartinę finansų ministrę Rasą Budbergytę siūlyti krašto apsaugos ministre, nors šis postas, pagal susitarimus su „valstiečiais“, socialdemokratams nepriklauso.
Rasa Budbergytė
Rasa Budbergytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Paskutiniu metu vyksta tokios diskusijos, kad kol kas į krašto apsaugos ministro postą niekas nėra pasiūlyta ir derybų metu buvo kalbama apie tai, kad gali ir kiti politikai, kitos partijos siūlyti, tai mes matome, kad tikrai Rasos Budbergytės kandidatūra gana yra stipri kaip politikės. Ji užsitarnavusi gerą tokį vardą per tokį trumpą laiką Vyriausybėje ir, aš manau, kad gali būti svarstoma jos kandidatūra“, – sakė Lietuvos socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius.

A.Butkevičius dėl ūkio ministro ramus

Daugiausia diskusijų kilo dėl M.Sinkevičiaus, mat tapdamas ministru jis turės atsisakyti mero posto.

Tačiau Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas A.Butkevičius kliūčių M.Sinkevičiui tapti ministru nemato.

Pasak jo, jauniems politikams užimamos pareigos neturi trukdyti kopti karjeros laiptais.

„Klausykit, negalime mes uždaryti jauniems žmonėms kilti karjeros laiptais ir daryti politiką“, – sakė A.Butkevičius.

Jis neslėpė pats manantis, kad M.Sinkevičius būtų geriausias kandidatas į Ūkio ministrus.

„Žinote, dėl Mindaugo Sinkevičiaus, kaip galimo politiko užimti atsakingas ministro pareigas, man jokių abejonių nekyla. Jis jau turi didžiulę patirtį ne vien tik savivaldos darbe, bet ir tarptautiniuose reikaluose. Kaip bus balsavimai vykdomi Jonavoje, labai sunku pasakyti. Matote, su rinkimų rezultatais niekur negalima prognozuoti. Ne tik Lietuvoje, bet ir JAV“, – kalbėjo A.Butkevičius.

M.Sinkevičius: „CV nevežioju“

Pats M.Sinkevičius Jonavos mero pareigas pasiryžtų iškeisti į ministro postą. Tačiau kol kas apie tokią galimybę kalba kur kas nuosaikiau nei partijos pirmininkas.

„Aš „ne“ nesakau, bet, kita vertus, savęs pats nenominuoju, CV niekam nevežioju nei potencialiam premjerui, nei kam kitam nesisiūlau. Jeigu partija sakys, kad matome tave ar kelis kandidatus, aš nesakysiu, kad ne, tikrai ne, niekada“, – 15min sakė M.Sinkevičius.

Tačiau dalis socialdemokratų mano, kad M.Sinkevičius jokiu būdu neturi palikti Jonavos mero posto, kad „trumpam“ padirbtų ministru. Anot jų, nauja Vyriausybė gali neišsilaikyti visą kadenciją, o Jonavos mero postą, atsistatydinus M.Sinkevičiui socialdemokratai greičiausiai praloštų.

Savo ruožtu M.Sinkevičius mano, kad socialdemokratai naujus tiesioginius mero rinkimus galėtų laimėti.

„Mūsų partijos skyrius turės stiprių kandidatų. Gal net ne vienas galėtų mane pakeisti. Manau, kad ir kitos partijos turės, ką pasiūlyti. Bet kokiu atveju savivaldybės tarybos sudėtyje yra keturiolika socialdemokratų iš 25 tarybos narių. Valdyme Jonavos mes su meru, ar be mero, dalyvausime“, – sakė M.Sinkevičius.

Protestuotojai nutildyti

Tačiau kiti socialdemokratai nėra garantuoti, kad Jonavos mero postą prarasti verta, todėl ūkio ministru penktadienį partijai siūlė teikti dabartinį ūkio viceministrą Marių Skarupską arba parlamentarą Andrių Palionį.

Tačiau socialdemokratų valdyba pritarė M.Sinkevičiaus kandidatūrai į ūkio ministrus.

Šį sprendimą patvirtino penktadienį posėdžiavęs partijos prezidiumas.

Teisingumo ministru bus siūlomas į naują Seimą neišrinktas buvęs Seimo narys Darius Petrošius. Valdybos patvirtintai Juliaus Sabatausko kandidatūrai į šį postą partijos prezidiumas nepritarė.

Užsienio reikalų ministru socialdemokratai mato dabartinį ministrą Liną Linkevičių.

Kivirčų socialdemokratų vadovybėje buvo ir dėl Seimo komitetų pirmininko postų. Koalicijos sutartyje tai nėra įrašyta, tačiau socialdemokratai yra sutarę su valstiečiais-žaliaisiais, kad jie vadovaus Teisės ir teisėtvarkos, Europos reikalų, Užsienio reikalų ir Socialinių reikalų komitetams.

Kalbama, kad Socialinių reikalų komiteto pirmininku turėtų tapti Algirdas Sysas, o Teisės ir teisėtvarkos komitetui vadovauti liktų dabartinis jo pirmininkas J.Sabatauskas. Tačiau neatmetama, kad supykęs už šią savaitę viešai išdėstytą kritiką Lietuvos socialdemokratų partijos lyderis gali imtis kerštauti ir nė vieno iš šių politikų komitetų vadovais nesiūlyti.

Tačiau pykčiui socialdemokratai nepasidavė ir abu kandidatai prezidiume buvo patvirtinti.

Partijos pirmininkas A.Butkevičius tikino, kad konfliktas partijoje yra pasibaigęs ir prezidiume niekas klausimo dėl ministerijų mainų nekėlė.

„Valdybos posėdžio metu mes išsiaiškinom dėl to, kad jokių neformalių susitikimų, neplanuotų, slaptų susitikimų nebuvo, nes aš dalyvavau su seniūne Irena Šiauliene ir ai buvo aiškiai pakviestas aš asmeniškai pono Karbauskio po tam tikrų viešų pareiškimų ir buvo aiškiai pabrėžta, kad turi aptarti partijų vadovai dėl tolimesnių derybų formuojant koaliciją“, – sakė A.Butkevičius.

Užsienio reikalų komiteto vadovu pasirinktas teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Europos reikalų – Gediminas Kirkilas. Jis bus siūlomas ir į Seimo vicepirmininko pareigas. Seimo pirmininko pavaduotoju tapti ketina ir A.Butkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius