Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 06 /11:58

Socialdemokratai prieš metus aiškino, kad PVM lengvatos naudingos tik atskiroms įmonėms

Penktadienį apie PVM mažinimą šviežiai ir atšaldytai mėsai prakalbę socialdemokratai ne kartą gesino iš koalicijos partnerių – Darbo partijos stovyklos atsiradusias PVM mažinimo maisto produktams iniciatyvas ir net kaltino „darbiečius“ atstovaujant „Vikondos“ interesams. Socialdemokratų finansų ministras Rimantas Šadžius dar prieš pusantro mėnesio buvo įsitikinęs, kad mažesnis PVM maisto kainų nesumažins.
Mėsos produktai
Mėsa / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius, finansų ministras R.Šadžius ir socialdemokratų frakcijos atstovai penktadienį sutarė, kad atšaldytai ir šviežiai mėsai būtų taikomas lengvatinis 5 arba 9 proc. PVM tarifas, kuris galėtų įsigalioti nuo spalio.

„Pasak ministro pirmininko, lengvata reikalinga ne tik, kad atpigtų mėsa, bet ir paskatinti gyvulininkystei“, – BNS sakė premjero atstovė spaudai EvelinaButkutė-Lazdauskienė.

Anot jos, dėl PVM lengvatų žuviai ir paukštienai nekalbėta.

„Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis į tai sureagavo sakydamas, kad tai – tik socialdemokratų nuomonė.

„Suprantu socialdemokratų apsisprendimą, tačiau tai tik jų partijos pozicija. Tik nesuprantu, kodėl lengvatinį PVM reikia taikyti tik mėsai, o, pavyzdžiui, ne pienui ar kruopoms? O ką daryti žmonėms, kurie ir taip neįperka ar net nevalgo mėsos? Kuo tai bus naudingas sprendimas Lietuvos žmonėms? Jei norime pasiekti, kad kainos maistui mažėtų, neužteks sumažinti PVM tik mėsai. Mes siūlome mažinti PVM pagrindiniams, labiausiai žmonių vartojamiems produktams, tarp jų ir mėsai bei žuviai“, – išplatintame pranešime cituojamas V.Mazuronis.

Anot jo, galutinis sprendimas dėl PVM turi būti priimtas politinėje taryboje.

V.Uspaskichas keitė nuomonę

PVM lengvata maistui nesutarimus tarp socialdemokratų ir „darbiečių“ periodiškai kelia trejus metus.

2013 metais apie PVM lengvatas buvo prakalbę Darbo partijos nariai. Jie siūlė taikyti 5 procentų pridėtinės vertės PVM tarifą mėsai, daržovėms, vaisiams ir vištienos produktams. Vėliau diskutuota tik dėl šaldytos mėsos.

V.Uspaskichas pradžioje žadėjo palaikyti A. Butkevičiaus poziciją ir nepritarti PVM lengvatoms šaldytai mėsai, bet paskui pakeitė nuomonę.

Tokį siūlymą išgirdę koalicijos partneriai socialdemokratai sukiojo pirštą prie smilkinio.

A.Butkevičius teigė buvęs nustebintas Darbo partijos tuomečio vicepirmininko Viktoro Uspaskicho elgesio.

Pasak premjero, V.Uspaskichas pradžioje žadėjo palaikyti A. Butkevičiaus poziciją ir nepritarti PVM lengvatoms šaldytai mėsai, bet paskui pakeitė nuomonę.

„Vadinu tai politiniu akibrokštu”, – sakė A.Butkevičius „Laisvajai bangai”.

Diskusijas užbaigė Dalia Grybauskaitė

Diskusijas koalicijoje apie PVM mažinimą šaldytai mėsai nutraukė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

2013 metų liepą ji teigė, kad lengvatiniu PVM tarifu yra suinteresuotas vienas iš valdančiųjų partijų narių.

Jeigu kitas koalicijos partneris kitam nori padovanoti 200 mln. litų, kiek kainuotų lengvata mėsai, taip aš tokį pasiūlymą ir vertinu.

„Kai kalbame apie PVM lengvatas mėsai, juk mes puikiai žinome, kad tuo yra suinteresuotas vienas iš valdančiosios koalicijos partnerių. Jeigu kitas koalicijos partneris kitam nori padovanoti 200 mln. litų, kiek kainuotų lengvata mėsai, taip aš tokį pasiūlymą ir vertinu“, – sakė D. Grybauskaitė.

Vėliau „darbietis“ Vydas Gedvilas teisino V.Uspaskichą, kurio šeimos bendrovėms ir buvo naudinga ši lengvata.

„Mes kalbėjome prieš tai, ir V.Uspaskichas aiškiai pasakė, kad mes nepalaikysime šių lengvatų“, – jau po prezidentės pareiškimo aiškino V.Gedvilas.

Pernai baksnojo į „Vikondą“

Nors „darbiečių“ pasiūlymą kritikavęs A.Butkevičius prieš trejus metus pripažino, kad PVM mažinimas kai kuriems maisto produktams yra įrašytas į Vyriausybės programą, jis tuomet teigė, kad tam laikas per ankstyvas ir šnekėjo apie tokią galimybę 2015 arba 2016 metais.

Siūlydami lengvatinį PVM tarifą mėsai, daržovėms ir vaisiams, „darbiečiai“ bando pagerinti gyvenimą Viktoro Uspaskicho artimųjų valdomam koncernui „Vikonda“.

Tačiau pernai gegužę „darbiečiams“ ir vėl užsiminus apie lengvatinį PVM kai kuriems maisto produktams, socialdemokratų frakcija Seime išplatino pranešimą, kuriame pareiškė, kad siūlydami lengvatinį PVM tarifą mėsai, daržovėms ir vaisiams, „darbiečiai“ bando pagerinti gyvenimą Viktoro Uspaskicho artimųjų valdomam koncernui „Vikonda“.

Jame taip pat aiškinta, kad tokios mokesčių išimtys neskatina ekonomikos augimo, o iškraipo rinką.

Naudos iš jų – tik atskiroms įmonėms, o iki vartotojo ateina nebent labai maža lengvatos dalis.

Socialdemokratai tuomet atkreipė dėmesį, kad viena didžiausių mėsos ir daržovių perdirbimo įmonė priklauso V.Uspaskicho šeimai, viena stambi daržovių ir vaisių perdirbimo įmonė – Darbo partijos frakcijos Seime seniūno Kęstučio Daukšio broliui.

Socialdemokratai pareiškė, kad už tokias pataisas tikrai nebalsuos.

Kalbos apie mažesnį PVM R.Šadžiui įspūdžio nedarė

Prieš pusantro mėnesio A.Butkevičius netikėtai prakalbo apie galimybę mažinti PVM kai kuriems maisto produktams. Jis pareiškė palaikantis siūlymus PVM lengvatą taikyti tik šviežiai ir atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Finansų ministras Rimantas Šadžius

Jis taip pat pareiškė, kad, jo manymu, galėtų būti sumažintas galiojantis 21 proc. PVM tarifas.

Tačiau tuomet skepsio nesugebėjo paslėpti socialdemokratų finansų ministras Rimantas Šadžius.

Sumažinus PVM, nepanašu, atsižvelgiant į maisto prekių kainas ir esamas defliacines tendencijas, kad jos sumažėtų.

Jis tuomet buvo įsitikinęs, kad maisto kainų mažesnis PVM nesumažins, o kas iš to išloštų – dar sunku pasakyti.

„Aš savo asmeninę nuomonę dėl PVM maisto produktams ne vieną kartą esu išsakęs. Sumažinus PVM, nepanašu, atsižvelgiant į maisto prekių kainas ir esamas defliacines tendencijas, kad jos sumažėtų. Vadinasi, tų pinigų mes nesurinksime į biudžetą ir tik kyla klausimas, kas juos pasidalins – kiek atiteks prekiautojams, tarpininkams, o kiek gamintojams“, – kovo 18 dieną žurnalistams sakė Rimantas Šadžius.

Seime – patys įvairiausi siūlymai mažinti PVM

Šiuo metu Seimo komitetai svarsto kelių Seimo narių pasiūlymus taikyti lengvatinius PVM tarifus. Parlamentarai po pateikimo yra pritarę Broniaus Bradausko siūlymui nustatyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bronius Bradauskas

Mažinti PVM svarbiausiems maisto produktams: duonai, makaronams, kruopoms, pieno produktams, sviestui, šviežiai mėsai ir žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams bei cukrui yra pasiūlę parlamentarai Rita Tamašunienė ir Kęstutis Daukšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius