-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 17

Socialdemokratai siūlo atsisakyti valdiškų automobilių, „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ – skatinti vartojimą (atnaujinta 18.43)

Antradienį ministras pirmininkas Andrius Kubilius susitiko su opozicinių partijų lyderiais dėl paramos rengiamam naujam šių metų biudžeto projektui ir veikimo išvien sunkmečio laikotarpiu.
A.Kubilius prašė opozicijos paramos karpomam biudžetui
A.Kubilius tarėsi su opozicija dėl paramos karpant biudžetą / Egidijaus Jankausko/dienraščio 15 minučių nuotr.

A.Kubilius su opozicijoje esančiomis partijomis – socialdemokratais, „tvarkiečiais“ ir „darbiečiais“ aptarė naujus taupymo būdus, kurie numatomi balandžio mėnesį Seime svarstytinam biudžeto projekte.

Vyriausybės vadovas su opozicija tarėsi dėl nacionalinio susitarimo pasirašymo, kuriuo visos partijos sutartų veikti išvien krizės akivaizdoje.

LSDP: nemažinkit atlyginimų mokytojams

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė palaikantis valstybinio sektoriaus išlaidų mažinimą, bet priešinsis algų karpymui mažiau uždirbantiems valstybės tarnautojams: policininkams, mokytojams, ugniagesiams, socialiniams darbuotojams.

„Pasiūlėm, kad būtų peržiūrėtos ministerijų sekretorių privilegijos – jie gauna 0,8 vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmokas už tai, kad nesinaudoja valdišku transportu. Manau, kad valstybinį transportą ministerijose reikia pastatyti tam tikram laikotarpiui, automobilius palikti tik ministrams“, – siūlomus taupymo būdus vardijo A.Butkevičius. Taip pat jis siūlo mažinti išlaidas komandiruotėms bei inventoriaus pirkimui.

Jis teigė asmeniškai manantis, kad reikia nubraukti Seimo nariams numatytas ūkio išlaidas, o tik tada galvoti apie valstybinio sektoriaus tarnautojų atlyginimo mažinimą.

„Darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“: verslas gaivinamas prastai

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskich premjerui įrodinėjo, kad ekonomikos skatinimo keliu žengiama ne taip, kaip reikėtų. Po susitikimo su A.Kubiliumi jis žiniasklaidai teigė, kad reikia mąstyti, kaip padaryti, kad Lietuvos verslas imtų nešti pelną, o ne paprasčiausiai lopyti biudžeto skyles.

„Pritarti galima praktiškai visur, kur vardijama. Atlyginimai, asignavimai. Bet mums reikia gaivinti ekonomiką ir skatinti verslą, nes kitaip po pusės metų vėl reikės mažinti. Reikia surinkti mokesčius, o jie nerenkami“, – teigė V.Uspaskich. Jis teigė, kad valstybės išlaidų mažinimui jis pritariąs beveik visose siūlomose srityse: atlyginimų mažinimui, asignavimų peržiūrėjimui, tačiau taip pat siūlo kardinaliai mažinti mokesčius iki minimumo toms prekėms ir paslaugoms, kurios konkuruoja su importinėmis.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos nuomone, pagrindinis akcentas šiuo metu turi būti vartojimo skatinimas. „Seimui bus tuoj siūloma peržiūrėti biudžetą ir jį sumažinti 3 milijardais litų. Bet jei nieko nebus daroma verslui skatinti, kaip sukti apyvartą, kaip padėti atsirasti naujoms darbo vietoms, tai manau, kad po kiek laiko mes vėl būsim pakviesti ir kalbėsim, kad dar tiek pat išlaidų reikia sumažinti“, – po susitikimo su premjeru kalbėjo R.Paksas. Jis teigė suprantantis sunkią Vyriausybės situaciją, kai ji paramos prašo iš opozicijos partijų.

Kubilius: mes ir vieni stiprūs

Tačiau po susitikimo su opozicija premjeras neigė, kad valdantiesiems reikia pagalbos. „Koalicija tvirta ir ji pati gali priimti reikiamus sprendimus. Tačiau visuomenė geriau išgyventų šį sudėtingą laikotarpį, jei ji iš partijų, tuo pačiu ir opozicinių, matytų daugiau sutarimo dėl to, kaip spręsti problemas su kuriomis susiduria Lietuva. Čia opozicijos apsisprendimo reikalas, ar jie prisideda, ar lieka nuošalyje“, – sakė A.Kubilius.

Paklaustas, kaip vertina opozicinių partijų siūlymus dėl verslo skatinimo ar atlyginimo mažinimo, jis teigė, kad su opozicija galima diskutuoti, tačiau jokių reikalavimų negali būti. “Mes galim diskutuoti, kaip paremti ir kaip mažinti, bet tai nereiškia, kad gali būti kokie nors opozicijos reikalavimai – tai yra susitarimo reikalas“, – kalbėjo premjeras.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius