-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 19

Socialdemokratai žino, kodėl krinta jų reitingai

Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai tvirtina, kad pavojaus varpais jiems mušama per anksti. Anot socialdemokratų Gintauto Palucko bei Algirdo Syso, partijos reitingai galėjo kristi ir dėl Europos Parlamento (EP) rinkimų, ir dėl tam tikrų Vyriausybės sprendimų. Tuo metu politologai aiškina, kad paskutiniai rezultatai socialdemokratams yra netgi gera žinia.
Algirdas Butkevičius
Lietuvos socialdemokratų partija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį portalo delfi.lt skelbiamais liepą atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, jei artimiausią savaitgalį vyktų Seimo rinkimai, už socialdemokratus balsuoti norėtų 21,6 proc. gyventojų. Analogiškoje apklausoje, atliktoje birželį, juos palaikė 22,9 proc. respondentų. 

Portalo duomenimis, šios partijos populiarumas po truputį mažėja keletą mėnesių: balandį, prieš EP rinkimus, socdemus savo favoritais įvardijo 27,5 proc. respondentų, gegužę šis skaičius smuktelėjo iki 24,6 proc., birželį – iki 22,9 proc., liepą – iki jau minėtos 21,6 proc. žymos.

G. Paluckas: greitai reitingus susigrąžinsime

LSDP atsakingasis sekretorius Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad pavojaus varpais jo partijai mušama per anksti: „Manau, yra tam tikri atgarsiai po EP ir Prezidento rinkimų kampanijos. [...] Taip pat prisidėjo ir viceministrų istorija, pakankamai tvirta partiečių pozicija kai kuriais ne itin populiariais klausimais, pavyzdžiui, dėl žemės pardavimo užsieniečiams, euro įvedimo. Jei premjeras dėl savo asmeninio populiarumo ir išvengė reitingų kritimo, partijai tai šiek tiek atsiliepė.“

Savo ruožtu socialdemokratas Algirdas Sysas partijos reitingų pernelyg nesureikšmina. Anot jo, daugiau dėmesio rinkėjams partijos skiria per rinkimus.

BFL nuotr./Algirdas Sysas
BFL nuotr./Algirdas Sysas

„Jei nėra efektyvios agitacijos, tai visų reitingai po truputį smunka. Žmonių nuomonės yra tam tikras atspindys, bet tik rinkimai akivaizdžiai parodo realią situaciją politinėje rinkoje. Jei pažiūrėsime į ilgalaikį nuomonių svyravimą, tai jis pasikartoja“, – sako politikas.

Pasak A. Syso, partijos reitingai kyla tuomet, kai žodžiai ir darbai nesiskiria, o visų žmonių gyvenimo lygis – kyla: „Šiuo atveju dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, Konstitucinio Teismo sprendimo, grėsmių, kurios atsirado Rytuose, tiek mūsų partija, tiek Vyriausybė negali vykdyti visų įsipareigojimų, kurie buvo duoti prieš rinkimus. Privalome skirti pinigus kitiems dalykams. Dalis žmonių tam tikrą atlyginimų padidinimą matys, o kiti – ne. Tai kol nepajudės realus žmonių pragyvenimo lygis, tol reitingai vargu ar gali kilti.“

G. Paluckas mano, jog kritusius reitingus turėtų reabilituoti kiti sprendimai – grąžintos pensijos bei šildymo kainų sumažėjimas. „Mes tuos reitingus susigrąžinsime, dramos nematome“, – pareiškė LSDP atsakingasis sekretorius.

Politologas: kritimas galėjo būti ir didesnis

Kaip portalui LRT.lt kalbėjo Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius politologas Algis Krupavičius, dabartiniai LSDP reitingai yra netgi gera žinia šiai partijai, mat kritimas galėjo būti ir didesnis.

„Prieš EP rinkimus atrodė, kad socialdemokratai turi gerokai didesnes galimybes, tačiau realybė buvo kitokia. Dabar vyksta visuomenės nuomonės susiderinimas, ir reakcija į EP rinkimus žymi santykinį socdemų reitingų mažėjimą. Visuomenė reaguoja į sėkmės efektą, todėl Liberalų sąjūdžio reitingas kiek pakilo, partija „Tvarka ir teisingumas“ taip pat yra pakankamai aukštai, o konservatorių reitingas yra per žemas“, – komentavo A. Krupavičius.

Algis Krupavičius: dabartiniai LSDP reitingai yra netgi gera žinia šiai partijai, mat kritimas galėjo būti ir didesnis

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Lauras Bielinis nemano, kad dabartiniams socialdemokratų rezultatams didelės įtakos turėjo EP rinkimai: „Europarlamento rinkimai nėra tokie aktualūs visuomenei, kad pagal tą balsavimą galėtume spręsti apie realų kokios nors partijos populiarumą. Šie rinkimai buvo lengvo abejingumo fone, dalis visuomenės sunkiai identifikuoja EP problematiką, ir rinkėjų balsavimas labai dažnai – atsitiktinis.“

Be to, pasak L. Bielinio, vasaros metu dėmesys partijoms mažėja, o daugiau dėmesio pradedama skirti spalio–lapkričio mėnesiais.

Kaip teigia A. Krupavičius, miestai socialdemokratams yra Achilo kulnas, todėl ši partija turi labai rimtai galvoti, kokią strategiją naudos ateinančiuose savivaldybių tarybų rinkimuose, nes, kitu atveju, „didžiuosiuose miestuose jų laukia prasta ateitis.“

VDU profesorius L. Bielinis mano, jog dabartinė Vyriausybės ir premjero taktika yra efektyvi, ir esą reikia tęsti pradėtus darbus. „Realūs rezultatai ir duos visuomenės požiūrį į Vyriausybę, partijas bei premjerą, o ne kažkokios informacinės emocinės bangos. Suprantama, kad problemų yra daug ir viskas priklausys nuo to, kaip premjeras ir Vyriausybė efektyviai išspręs ekonomines problemas“, – įsitikinęs L. Bielinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius