Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 12

Socialdemokratams trūksta susitelkimo ir savikritikos, teigia partijos vadovas A.Butkevičius

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius sako, kad partijai trūksta susitelkimo ir savikritikos.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius neslėpė, kad per 20 atkurtos partijos metų būta intrigų, sąmokslų ir apkalbų. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Ar turime pakankamai drąsos ir energijos keisti Lietuvos gyvenimą teisingesne kryptimi? Ko mums trūksta, kad galėtume tai padaryti? Jausdamas atsakomybę už partijos dabartį ir ateitį, trumpai pasakyčiau taip: mums dažnai trūksta susitelkimo, susiklausymo ir kritiškumo savo pačių veiklai, žodžiams ir klaidoms“, – per iškilmingą LSDP tarybos posėdį šeštadienį kalbėjo A.Butkevičius.

Anot jo, ekonomikos nuosmukio ir vertybių praradimo laikmečiu reikia suprasti, kad tauta socialdemokratais patikės tiek, kiek jie bus to nusipelnę. LSDP pirmininkas užsiminė, kad per 20 atkurtos partijos metų būta intrigų, sąmokslų, apkalbų ir panašiai.

Šiuos pažadus reikia tesėti, o jei negali tesėti, paaiškinti, kodėl negali. Negalima sakyti, kad rinkiminiai pažadai – maždaug nulis, – bičiulius kritikavo Aloyzas Sakalas.„Tik paprasti šalies piliečiai gali įvertinti, ar mes tikrai tarnaujame žmonėms, ar tik mažai dar vis nomenklatūrinei interesų grupei, kuri norėtų vadintis partija. Tokios grupės vis dar tebesivadovauja senomis klišėmis – intrigomis, sąmokslais, apkalbomis, skirstymu į savus ir svetimus. Būkime sąžiningi – to būta ir per 20 atkurtos Socialdemokratų partijos metų. Ar mes norime tai prisiminti, ar mes norime prie to sugrįžti? Matyt, ne“, – kalbėjo jis.

A.Brazauskas: socialdemokratai „mato žmones“

Partijos garbės pirmininkas, kadenciją baigęs prezidentas Algirdas Brazauskas per iškilmingą LSDP tarybos posėdį tikino, jog socialdemokratų stiprybė ta, kad jie „mato žmones“, o dabartinė valdžia esą skiria žmonėms per mažai dėmesio.

„Mes matome žmones ir žmonės mato mus. Dabar valdžios žmonės nemato arba nenori matyti, todėl mūsų toks biudžetas“, – kalbėjo jis.

„Mes labai kuklinamės, kita vertus. Tie metai, kai mes buvome valdžioje – ir pirmąkart po rinkimų, ir 2000–2001-aisiais – daugelis įrodė, kad mes mokame kalbėti su žmonėmis, kalbėtis su tauta, kad gali ir moka išgirsti žmonės“, – sakė A.Brazauskas.

Anot jo, „toks laikas, kai žmonės vėl išgirs, galės išgirsti, vėl ateis, ir ateis toks laikas mūsų Lietuvos socialdemokratų partijai“.

A.Sakalas: nepripažįstame klaidų ir ignoruojame pažadus

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pamiršo socialinį teisingumą ir „plaukia liberalų farvateryje“, teigia partijos garbės pirmininkas Aloyzas Sakalas. Profesorius per iškilmingą LSDP tarybos posėdį šeštadienį išsakė kritiką partijai.

Anot jo, socialdemokratai prarado savo partinį identitetą pamiršdami tokias tradicines socialdemokratiškas vertybes kaip solidarumas ir socialinis teisingumas. Nesiimdami visų priemonių socialinei atskirčiai mažinti, A.Sakalo teigimu, jie nedaug kuo skiriasi nuo liberalų.

„Partijos vykdoma socialinė politika skiriasi nuo liberalų politikos tik smulkiais siūlymais“, – kalbėjo jis.

A.Sakalo teigimu, siekiant socialinio teisingumo, reikėtų ne tik žadėti, bet ir įvesti progresinius mokesčius, turto mokestį, prabangos turto įsigijimo mokestį ir panašiai.

Be to, pasak A.Sakalo, socialdemokratai ignoruoja savo rinkiminius pažadus ir nepripažįsta padarytų klaidų.

Mes matome žmones ir žmonės mato mus. Dabar valdžios žmonės nemato arba nenori matyti, todėl mūsų toks biudžetas, – aiškino Algirdas Brazauskas.„Šiuos pažadus reikia tesėti, o jei negali tesėti, paaiškinti, kodėl negali. Negalima sakyti, kad rinkiminiai pažadai – maždaug nulis“, – kritikos pažėrė profesorius. A.Sakalas paragino nešvaistyti neįgyvendinamų pažadų.

Jis taip pat pabrėžė, kad LSDP taiko dvigubus standartus „partijos bičiuliams ir ne partijos bičiuliams“.

„Jei partijos bičiulis padaro klaidą, Etikos ir procedūrų komisija reaguoja kitaip nei reaguotų, jei nebūtų partijos nariu. Žmonės tai pastebi ir mato, kad giname savuosius. Etikos komisijai reikėtų užmiršti taikyti lengvatas o partijos nariams – vengti prasižengimų“, – tvirtino A.Sakalas.

Seniausia partija Lietuvoje

Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) šeštadienį mini partijos atkūrimo 20-metį. Lietuvos mokslų akademijoje Vilniuje vyksta iškilmingas LSDP tarybos posėdis-konferencija „Istorinis LSDP vaidmuo Lietuvos valstybės kūrime 1989–2009 metais“.

Pranešimus konferencijoje taip pat skaito mokslo žmonės, kiti partijos nariai, parlamentarai.

Lietuvos socialdemokratų partija – seniausia Lietuvoje, įkurta 1896 metų gegužės 1 dieną Vilniuje, atkurta 1989 metais.

Socialdemokratai, dvi ankstesnes Seimo kadencijas buvę valdančiojoje daugumoje, po pastarųjų rinkimų atsidūrė opozicijoje, tačiau su 25 atstovais parlamente turi antrą pagal dydį frakciją.

Pastaruosiuose rinkimuose, vykusiuose visoje Lietuvoje, 2009 metų vasarą į Europos Parlamentą, socialdemokratai liko antri po konservatorių su 18,61 proc. balsų.

2009-ųjų prezidento rinkimuose socialdemokratų kandidatas, partijos vadovas A.Butkevičius liko antras su 11,68 proc. rinkėjų balsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius