-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 16

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė žino, kaip kovoti su prostitucija

Prekybos žmonėmis aukomis Europoje tampa nuo 70 iki 140 tūkst. asmenų per metus. Iš jų du trečdaliai - moterys ir mergaitės. Žmonės yra išnaudojami prievartiniams darbams, elgetavimui, vagiliavimui ir netgi organų prekybai. Didžiausia dalis aukų yra išnaudojamos seksualiai, verčiamos užsiimti prostitucija.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė su šia problema Lietuvoje skatina kovoti naudojant Skandinavijos šalių patirtį ir praktiką.

„Europos šalys elgiasi labai įvairiai. Vienos yra legalizavusios prostituciją, kitos elgiasi priešingai, kriminalizuoja šį reiškinį. Aš siūlyčiau rinktis skandinavišką modelį, nes, kaip parodė praktika, jų įstatymas, kuris kriminalizuoja perkančiojo sekso paslaugas veiklą, davė didžiausią rezultatą“, – teigia B. Vėsaitė.

Toks įstatymas Švedijoje, Islandijoje veikia nuo 2002 m. Sekso paslaugos pirkėjui gresia baudžiamoji atsakomybė  iki vienerių metų, bet, pašnekovės žiniomis, nei vienas ten nėra pasodintas į kalėjimą.  

„Didžiausia bausmė žmogui yra ta, kad jo šeimai ar darbovietei yra pranešama apie pradėtą ikiteisminį tyrimą. Šis įstatymas parodė auklėjamąjį požiūrį jaunimui, prostitucijos mastai sumažėjo“, – priduria politikė.

Lietuvoje dažniausiai baudžiamos prostitutės, ne klientai

Lietuvoje tiek prostitutei, tiek paslaugos pirkėjui yra numatyta administracinė atsakomybė. Pašnekovės nuomone, visgi dažniausiai yra nubaudžiamos sekso darbininkės, bet ne paslaugos pirkėjas.

Manyčiau, kad reiktų grįžti prie įstatymo projekto ir panaikinti administracinę atsakomybę sekso darbininkėms, nes jos ne savo noru užsiima šia veikla.

„Manyčiau, kad reiktų grįžti prie įstatymo projekto ir panaikinti administracinę atsakomybę sekso darbininkėms, nes jos ne savo noru užsiima šia veikla. Arba  jos patyrė socialinę prievartą vaikystėje, arba taip elgiamasi dėl socialinių priežasčių, dėl nedarbo užsiimama šia veikla. Kriminalizuotos veiklos aspektą reiktų taikyti perkantiesiems seksą“, – siūlo socialdemokratė.

Pašnekovė patikino, kad toks pasiūlymas Seime dar nėra svarstomas. Pasak B. Vėsaitės, jį reiktų aptarti mažesnėje darbo grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius