Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 24

LSDP konferencijoje – raginimai nenusiminti dėl prarastos dotacijos ir jaukiai besijaučiantis G.Landsbergis

Šeštadienį socialdemokratai pristatė savo viziją Lietuvai iki 2024 metų, tvirtino kandidatus artėjančiuose Europos Parlamento ir prezidento rinkimuose. Partijos lyderis Gintautas Paluckas ragino nepanikuoti dėl prarastos dotacijos bei susivienyti.
Gintautas Paluckas
LSDP konferencijos „Žmonių vardu“ akirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žmonių vardu“ pavadintoje konferencijoje kalbėjęs partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pabrėžė, kad salėje yra daugiau socialdemokratų „nei kai kuriose partijos narių“.

„Politinės partijos išgyvena pokyčio laiką. Kai kurie skaldosi, kai kurie jungiasi“, – pastebėjo G.Paluckas, pabrėždamas, kad socialdemokratai šiuos pokyčius pasitiko su penkių žingsnių programa, kuri bus tvirtinama konferencijoje.

„Deja, yra politinių partijų, kurios socialdemokratų gretose mato ne tik konkurentus, bet ir priešus“, – kalbėjo LSDP lyderis, ragindamas dėl pažeidimų atimtą dotaciją vertinti kaip „įvertinimą“.

„Mes esame grėsmė nusistovėjusiai prekybos postais sistemai“, – tikino jis, netiesiogiai įgeldamas neseniai nuo partijos atskilusiems senbuviams.

Pabrėžė pasitikėjimo stoką

Kalbėdamas apie valdančiuosius ištikusį mokytojų streiką, G.Paluckas pastebėjo, kad tai lėmė „pasitikėjimo saitų trūkumas“.

„Žmonės nepasitiki valdžia ir mano, kad aš individualiai išspręsiu klausimus geriau“, – kalbėjo G.Paluckas, pastebėdamas, kad dar blogesnis variantas yra „minios valdžia“.

Pristatydamas naująją partijos viziją G.Paluckas tikino, kad tokios nuoseklios vizijos neturi niekas kitas. Jo teigimu, kuriant viziją vadovautasi ir „užsienio bičiulių pavyzdžiais“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LSDP konferencijos „Žmonių vardu“ akirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LSDP konferencijos „Žmonių vardu“ akirka

„Už šio strateginio dokumento rikiuosis visi mūsų kandidatai visuose rinkimuose“, – žadėjo G.Paluckas.

„Sugrąžinti politiką į politiką“, – pirmąjį uždavinį skelbė partijos lyderis, pastebėdamas, kad Lietuvai trūksta socialinio dialogo, interesų derinimo.

„Streikai gimsta ne iš dyko buvimo. Streikai gimsta, kai valstybė žmonių negirdi“, – pabrėžė G.Paluckas.

Žada universalią senatvės pensiją

Išsilavinimas, sveikata ir pasitikėjimas vieniems kitais – tokius tris svarbius dėmenis išskyrė LSDP vadovas. Jo teigimu, socialdemokratai ketina kreipti dėmesį ne tik į Vilniaus žmones, bet ir gyvenančius regionuose.

„Profesinių sąjungų įsitraukimas ar įtraukimas į sprendimų priėmimą skirstant pelną, priimant sprendimus dėl įmonių strateginės veiklos, galų gale, derybose dėl darbo užmokesčio“, – vizijos punktus vardino G.Paluckas.

Vienas iš naujų LSDP siūlymų – universali senatvės pensija, kuri būtų suteikiama neatsižvelgus į darbo stažą. G.Palucko teigimu, nesugebėję užsidirbti pensijos žmonės neturėtų būti „baudžiami“ ir siūlė keisti dabartinę socialinių išmokų skyrimo tvarką.

„Kokybiškas švietimas – viena iš esminių ekonominio augimo sąlygų. Mes vis mažesnę sukuriamos gerovės dalį skiriame švietimui“, – pastebėjo jis.

Savo kalboje G.Paluckas pabrėžė ir lyčių lygybės vaidmenį. Jo teigimu, moterims užkrauta per didelė buities ir kitų darbų našta ir kol ši našta nesumažės, tol "mūsų tautos likimas bus su klaustuku".

G.Landsbergis: mus vienija vienas žodis – demokratija

„Kaskart ateidamas pas jus jaučiuosi vis jaukiau“, – juokavo socialdemokratus sveikindamas konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LSDP konferencijos „Žmonių vardu“ akirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LSDP konferencijos „Žmonių vardu“ akirka

Jis pastebėjo, kad politinių idėjų prasme tolimoms partijoms vieninga yra demokratijos gynimo idėja. Pasak jo, dabartiniai valdantieji šią demokratijos idėją vis dažniau pamina ir tai kelia grėsmę visiems.

G.Landsbergis ragino prisidėti, kad nebūtų priimtas Seime kelią besiskinantis įstatymo projektas, kuris įteisintų smurto prieš vaikus formas.

Renkami kandidatai

Dauguma Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) skyrių kandidatu į prezidentus siūlo kelti eurokomisarą Vytenį Andriukaitį. Jo kandidatūrą pateikė apie 40 skyrių visoje Lietuvoje.

Keli skyriai siūlo, kad prezidento rinkimuose dalyvautų Seimo narė Rasa Budbergytė arba europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė.

Europos Parlamento sąrašo penketuke – V.Blinkevičiūtė, Seimo nariai R.Budbergytė, Juozas Olekas, Julius Sabatauskas, Kauno politikė Orinta Leiputė.

Socialdemokratus sukrėtė praėjusių metų pabaigoje įvykęs skilimas, po kurio dalis Seime esančių partijos narių įkūrė savo, Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP).

Postūmiu naujos socialdemokratinės partijos kūrimui tapo pernai įvykęs skilimas, kuomet partijos pirmininku buvo išrinktas G.Paluckas.

Pastarasis, kritikuodamas partnerių neveiklumą, inicijavo partijos pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos su „valstiečiais“. Tačiau tokiam partijos sprendimui tuo metu nepritarė dalis įtakingų partijos senbuvių, kurie pasitraukė iš LSDP gretų, įkūrė atskirą Socialdemokratų darbo frakciją Seime ir pasirašė frakcijų koalicijos sutartį su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius