Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 17

Socialdemokratų pažadai rinkimuose – 10 tūkst. naujų darbo vietų ir iki 1000 litų padidintas minimalus darbo užmokestis

Seimo rinkimams besirengiantys opoziciniai socialdemokratai savo rinkimų programoje ekonomiką žada gaivinti įkurdami 10 tūkst. naujų „technologinių“ darbo vietų, skatindami „žaliąją ekonomiką ir žaliąją energetiką“, didindami minimalų darbo užmokestį iki 1000 litų, atšaukdami „žalingus konservatorių sprendimus“. Tiesa, kai kurie socialdemokratų rinkiminiai siūlymai anksčiau buvo kritikuoti pačių socialdemokratų ministrų kaip nerealūs ir galintys būti žalingi.
Socialdemokratų partijos rinkimų štabas
Socialdemokratų partijos rinkimų štabas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

LSDP taryba šeštadienį Seimo rūmuose svarsto pirmąjį LSDP rinkimų programos variantą. Jame apie 12 punktų, kurie vadinami socialdemokratų „įsipareigojimais Lietuvai“.

„Padidinsime minimalų darbo užmokestį iki 1000 litų, ekonomikai atsigaunant sieksime, kad minimalus darbo užmokestis būtų ne mažesnis nei 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio“, – rašoma LSDP programos projekte.

2007 metais valdant socialdemokratams, tokį siekį, kad minimalus darbo užmokestis būtų ne mažesnis nei 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio, tuometinis LSDP deleguotas finansų ministras Rimantas Šadžius vadino nerealiu. R.Šadžius tuomet portalui delfi.lt aiškino, jog Lietuva nesugebės įgyvendinti tokio siekio, be to, toks siūlymas gali sukelti smulkiųjų darbdavių šalies regionuose bankrotus.

„Yra daug smulkių darbdavių, kurie išgali savo darbuotojams mokėti pakankamai nedidelius atlyginimus, todėl, kad produkcija nepaklausi, negali užkelti jos kainų. Tos įmonės ne visada pasiruošusios didinti minimalią algą“, – 2007 metais aiškino tuometinis socialdemokratų finansų ministras apie siūlymą, kurį socialdemokratai šiuo metu vėl įrašę savo rinkimų programos projekte. 

„Atšauksime žalingus konservatorių sprendimus dėl pensijų ir atlyginimų sumažinimo, ūkiui atsigaunant vėl nuosekliai juos didinsime, kursime atimtų pensijų kompensavimo mechanizmą, kartu laikydamiesi šalies įsipareigojimų dėl fiskalinės drausmės ir finansinio stabilumo“, – rašoma LSDP programos projekte, kurį šeštadienį pristatė LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis.

Tarp socialdemokratų pažadų – „įsipareigojimas“ užtikrinti mokestinės aplinkos verslui pastovumą, naujus mokesčius įvedant apie tai paskelbti prieš pusę metų.

„Įvesime visuotinį pajamų ir turto deklaravimą, turto mokestį bei progresinius mokesčius pagal principą – turtingi moka daugiau“, – žada socialdemokratai, nors anksčiau šalį valdydami ilgiau nei dešimtmetį šių, jau ne kartą savo skelbtų rinkimų pažadų realiai nebuvo įgyvendinę.

Socialdemokratai taip pat skelbia „sugrąžinsiantys“ nemokamą aukštąjį mokslą gerai besimokantiems studentams ir užtikrinsiantys nemokamą gydymą pacientams valstybinėse gydymo įstaigose.

Didžiausia opozicinė Lietuvos socialdemokratų sąjunga šeštadienį tarybos posėdyje taip pat aptaria strategiją ir taktiką rengiantis rinkimams, ketina patvirtinti kandidatus likusiose nepaskirstytose rinkimų apygardose.

Pagrindinį kandidatų vienmandatėse apygardose sąrašą socialdemokratai patvirtino rugsėjį.

Pastarosiose visuomenės nuomonės apklausose socialdemokratai pirmauja – jei vyktų Seimo rinkimai, jiems savo balsą žada apie 15,8 proc. balsuoti eisiančių rinkėjų.

LSDP nurodo turinti per 18  tūkst. narių ir turi antrą pagal dydį – 24 narių – frakciją Seime.

Per praėjusius Seimo rinkimus socialdemokratai gavo 11,72 proc. ir su šiuo rezultatu daugiamandatėje apygardoje buvo ketvirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius