Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 07

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai – Valstybės kontrolės pastabos

Valstybės kontrolė atliko Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kuri kartu su jai pavaldžiomis įstaigomis per metus panaudojo 2,3 mlrd. Lt, 2010 metų finansinį (teisėtumo) auditą.
Dokumentai
Dokumentai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Auditoriai neturėjo reikšmingų pastabų dėl ministerijos biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinio duomenų, tačiau pareiškė jų dėl valstybės lėšų ir turto valdymo teisėtumo, rašoma Valstybės kontrolės išplatintame pranešime spaudai.

Apibendrindama audito išvadas valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė sakė: „Matome, kad socialinei apsaugai skiriamos valstybės lėšos turėtų būti skirstomos ir administruojamos atsakingiau. Tikimės, kad įgyvendinus audito rekomendacijas neliks abejonių, ar jos naudojamos tiksliai taip, kaip numatyta teisės aktuose.“

Auditoriai nustatė, kad ministerija finansuodama viešąją įstaigą Europos socialinio fondo agentūra, nenurodė detalaus biudžeto lėšų paskirstymo pagal ekonominę paskirtį ir nepareikalavo tinkamai atsiskaityti už panaudotas lėšas. Pavaldžiose įstaigose padaryta klaidų tvarkant apskaitą, nustatyta netinkamo lėšų naudojimo darbo užmokesčiui atvejų.

Auditoriai atkreipė dėmesį, kad lėšų naudojimo sutartyse savivaldybių administracijos nebuvo aiškiai įpareigotos grąžinant nepanaudotas išmokų vaikams ir šalpos išmokų mokėjimui skirtas lėšas kartu proporcingai grąžinti ir pinigus, skirtus šioms išmokoms administruoti. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba, panašiai kaip ir dalis savivaldybių administracijų, išmokoms iš valstybės biudžeto mokėti panaudojusi mažiau lėšų, negu skirta, atitinkamai nesumažino šių išmokų administravimui skirtos lėšų sumos.

Ministerijai pateiktas pastebėjimas, kad Užimtumo fondo finansavimas iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto pagal lėšų nedarbo socialinio draudimo finansavimui poreikį, viršijus gautas nedarbo socialinio draudimo įmokas, neatitinka Užimtumo rėmimo įstatymo nuostatų.

Valstybės kontrolė pažymi, kad ministerija ėmėsi įgyvendinti audito rekomendacijas: bus atskirtos lėšos viešosios įstaigos Europos socialinio fondo agentūra darbo užmokesčiui ir turtui įsigyti, numatytas šios įstaigos atsiskaitymas už panaudotas lėšas, imtasi priemonių, kad ministerijai pavaldžios įstaigos ištaisytų nustatytas klaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius