Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 02

Socialiniais butais Vilniuje senamiestyje nebesidžiaugs

Vilniaus miesto savivaldybė ketina parduoti savo socialinius būstus miesto senamiestyje ir už gautus pinigus pirkti butų kituose miesto mikrorajonuose. Vilniaus valdininkai ketina po poros savaičių kreiptis į Vyriausybę ir prašyti leidimo parduoti turimą turtą.
Vilniuje dirbs parlamentarai iš pusšimčio šalių.
Vilniuje ketinama parduoti senamiestyje esančius socialinius butus. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė per artimiausias keletą savaičių ketina susirinkti visą informaciją, kiek butų galėtų parduoti Vilniaus senamiestyje. Anot sostinės vicemero Stanislovo Šriūbėno, gauti  pinigai už nudėvėtus butus senamiestyje, kur būsto kainos yra aukštesnės nei kituose miesto mikrorajonuose, galėtų būti panaudoti kitiems butams pirkti miegamuosiuose mikrorajonuose ar jau turimų butų remontui. „Tačiau ne visi senamiesčio butuose gyvenantys nuomininkai norės išsikelti. Kai kurie žmonės butus yra susiremontavę iš savo lėšų. Tačiau juk yra ir tuščių butų“, – kalbėjo vicemeras.

Remontuoja senus butus

S.Šriūbėnas prisipažino, kad šiemet savivaldybė neketina statyti nė vieno naujo socialinio būsto. „Nei pernai, nei šiemet Vyriausybė pinigų mums neskyrė, todėl neturime iš ko statyti naujų būstų. Pernai baigėme du namus Pilaitėje, šiuo metu remontuojama 17 senų butų“, – pasakojo  vicemeras.

Anot jo, iki metų pabaigos planuojama suremontuoti bent 100 butų. Tačiau šiuo metu eilėje laukia  5 219 žmonių, norinčių gauti socialinį būstą. Daugiausia žmonių įtraukta į bendrąją eilę. Socialinių būstų taip pat laukia neįgalieji, daugiavaikės šeimos, našlaičiai bei žmonės, jau gyvenantys socialiniame būste, bet norintys pasigerinti gyvenimo sąlygas.

S.Šriūbėnas sakė tikintis, kad jeigu savivaldybė gerai įgyvendins turto reformą ir žmonės noriai prisipirkinės žemę, galbūt socialiniams būstams taip pat nubyrės pinigų. Šiuo metu iš daugiau nei keturių tūkstančių savivaldybės turimų socialinių būstų remonto reikia 186 butams. Visiems butams suremontuoti reikėtų 2 mln. 778 tūkst. litų. Tačiau jeigu butas nusidėvėjęs ne mažiau kaip 75 proc., savivaldybė turi teisę jį parduoti.

Nepageidauja patogumų

Socialiniuose būstuose gyvenantys žmonės turi kas trejus metus deklaruoti savo pajamas ir turtą. Jeigu jų pajamos per metus neviršija 13 tūkst. litų, o turimas turtas neperkopia 24 tūkst. litų ribos, tokie žmonės turi teisę gyventi socialiniame bute. Jie privalo kas mėnesį savivaldybei mokėti nuomos kainą, kuri priklausomai nuo buto naujumo ir jame esančių patogumų svyruoja nuo 1,5 Lt iki 3,25 Lt. Be to, gyventojai privalo mokėti komunalinius mokesčius įmonėms, su kuriomis yra sudarę sutartis.

Tačiau, S.Šriūbėno teigimu, šiuo metu socialinio būsto nuomininkai savivaldybei už nuomą yra skolingi 558 tūkst. 435 Lt. Bendrovei „Vilniaus energija“, kuri skolas perleidžia miesto savivaldybei, nuomininkai yra skolingi 3 mln. Lt. Kitos bendrovės – „Vilniaus vandenys“ bei Rytų skirstomieji tinklai – nuomininkų skolų savivaldybei neperduoda ir su skolininkais aiškinasi pačios. Anot S.Šriūbėno, dėl skolų savivaldybė šiuo metu bylinėjasi sus 141 asmeniu. Pernai iš socialinio būsto už skolas buvo iškeldinta 15 šeimų.

Vicemeras taip pat pastebėjo, kad sunkmečiu nemaža dalis geruose socialiniuose būstuose gyvenančių žmonių savo noru prašo keltis į prastesnė būstą, kuriame nėra komunalinių paslaugų. „Neretai žmonės neišgali susimokėti už šildymą, vandenį ir panašiai, todėl prašosi perkeliami į Naująją Vilnią, Žvėryną, Rasas, senamiestį, miesto pakraščius, kur butai yra be patogumų, su krosnimis, lauko tualetais ir panašiai“, – kalbėjo S.Šriūbėnas.

Vilniaus miesto savivaldybė prašo vilniečių, žinančių apie kurį laiką negyvenamus ir neprižiūrimus butus, pranešti apie juos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėjai Jolantai Sičiūnienei telefonu Vilniuje 219 7913 arba parašyti elektroniniu paštu jolanta.siciuniene@vilnius.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius