Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 11

Socialinio būsto norinčiųjų eiles sutrumpintų tik nuompinigiai

Gavusios lėšų socialiniam būstui pirkti krašto savivaldybės jau suskubo skelbti butų pirkimo konkursus, tačiau pripažįstama, kad tai tik lašas didžiulėje poreikių jūroje, ir siūlomas kitas, pažangesnis būdas pagelbėti žmonėms.
Socialinis būstas
Socialinis būstas / „15 minučių“/Egidijaus Jankausko nuotr.

Svarstoma galimybė, kuri jau šįmet gali virsti realybe, – skirti remtinoms šeimoms ar asmenims pinigų būstui nuomotis, ketvirtadienį rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Siūlymai keisti nepasiturinčių šeimų ar asmenų rėmimo būdą perduoti Vyriausybei, tad sulaukti naujovių tikimasi dar šiemet.

Situacija, kai socialinio būsto tenka laukti dešimtmetį ar ilgiau, beveik visose krašto savivaldybėse, ypač – didmiesčių. Vilniuje socialinio būsto laukia apie 6 tūkst. šeimų, o kasmet raktai įteikiami net mažiau nei 1 proc. laukiančiųjų. Kaune socialinio būsto laukia apie 3,5 tūkst. šeimų ar pavienių asmenų, o būstų sulaukia vos apie pusšimtį. Panaši padėtis ir Klaipėdoje.

Aplinkos ministerijos Būsto departamento Būsto skyriaus vyriausiojo specialisto Vytauto Jonaičio teigimu, šiuo metu visose Lietuvos savivaldybėse laukiančiųjų socialinio būsto tuojau bus 30 tūkst. žmonių.

„Pastaraisiais metais įrašytųjų į sąrašus dar pagausėjo, nes nuo 2008 metų savivaldybėms buvo sumažintas socialinių būstų finansavimas“, -sakė V.Jonaitis.

Anot jo, iki 2008-ųjų Vyriausybė savivaldybėms kasmet padalydavo po 100 mln. litų socialinio būsto fondo plėtrai. Todėl šios galėjo daugiau pirkti butų ir jais aprūpinti labiausiai nepasiturinčias šeimas ar asmenis. Tačiau prieš beveik trejetą metų, kai Lietuvą užklupo ekonomikos krizė, finansavimas buvo smarkiai sumažintas – teskirta tik po 14 mln. litų. Ne ką daugiau pinigų skirta ir šiemet – tik 17 mln. litų.

Šiuo metu Vyriausybėje svarstoma galimybė iš viso keisti nepasiturinčių šeimų ar asmenų rėmimo koncepciją. Numatyta remti ne savivaldybių socialinio būsto fondų plėtrą, bet skirti lėšų remtinoms šeimoms ar asmenims, kad jie galėtų nuomotis būstą. Tokį siūlymą Vyriausybei pateikė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius