Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 31

Socialinių reikalų ir darbo komitetas pritarė siūlymui sudaryti geresnes sąlygas pamaininį darbą dirbantiems darbuotojams, kurie augina vaikus

Kovo 30 d. Socialinių reikalų ir darbo komitetas, paskirtas pagrindiniu, svarstė ir pritarė Darbo kodekso 101, 146 ir 214 straipsnių pakeitimo įstatymo projektui Nr. xip-2980. Projekto tikslas – įteisinti nuostatą, kad konkursinių pareigų sąrašą ir konkursų viešosiose įstaigose, kurių savininkė yra valstybė ar savivaldybė, tvarką nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Taip pat projektu siekiama aiškiau reglamentuoti ne viso darbo laiko sąlygomis dirbančių darbuotojų garantijų ir teisių užtikrinimą palyginus su darbuotojais, kurie dirba tokį patį ar lygiavertį darbą viso darbo laiko sąlygomis. Projektu siekiama sudaryti geresnes sąlygas pasinaudoti papildomomis lengvatomis pamaininį darbą dirbantiems darbuotojams, kurie augina vaikus.

Komitetas, paskirtas papildomu, svarstė Psichologų praktinės veiklos įstatymo projektą Nr. XIP-1084(2), kuriuo siekiama sudaryti sąlygas psichologams teikti psichologines paslaugas ir apsaugoti asmenis nuo nekokybiškų tokių paslaugų teikimo. Priėmus šį įstatymą būtų įteisinta licencijavimo tvarka verstis psichologo veikla. Komitetas, atsižvelgdamas į ekspertų pateiktas pastabas ir įstatymo projekto iniciatoriaus Seimo nario Gedimino Navaičio argumentus, pasiūlė pagrindiniam komitetui sudaryti darbo grupę įstatymo projektui tobulinti.

Apsvarstęs Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo 20 straipsnio pakeitimo ir papildymo įstatymo projektą Nr. XIP-935(2), komitetas nusprendė jį atmesti atsižvelgiant į tai, kad įstatymo projektu siūloma įtvirtinti galimybę nepasibaigus neįgalumo galiojimo terminui nustatyti darbingumo lygį, kuris įsigalios asmeniui sukakus 18 metų. Tačiau asmens neįgalumas ar darbingumo lygis konstatuojami jų nustatymo momentu, o ne iš anksto. Nesukakusiam 18 metų asmeniui yra nustatomas neįgalumo lygis, o išimtis taikoma tik draustiems valstybiniu socialiniu draudimu, t.y. dirbantiems ar dirbusiems, asmenims. Pilnamečio asmens, negalinčio pasirašyti, problemai spręsti galiojančio teisinio reguliavimo pakanka (pagal Darbingumo lygio nustatymo tvarkos aprašą). Kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigos gydantį gydytoją ir pateikti laisvos formos prašymą dėl siuntimo į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą darbingumo lygiui nustatyti turi teisę pats asmuo ar jo tėvai, globėjai (rūpintojai) ar jo įgalioti kiti asmenys.

Kadangi ilgai užtrunka ne darbingumo lygio, o neveiksnumo nustatymo procedūra, komitetas, įvertinęs keliamos problemos aktualumą, nutarė viename iš artimiausių posėdžių nagrinėti neveiksnumo nustatymo klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius