Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 30

Sociologas: Saulius Skvernelis – kaip aktorius Louis de Funesas

Buvusio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio, ketinančio su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) patekti į Seimą, savybės panašios į šalies vadovės Dalios Grybauskaitės, tuo metu Ramūnas Karbauskis labiau linkęs į svarstymus, kompromisus ir labiau primena Algirdą Butkevičių, pastebi LRT.lt pašnekovai.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mažai kas abejoja, kad LVŽS perkops 5 proc. barjerą ir pateks į Seimą. Pastaruoju metu, šalies parlamentines partijas krečiant skandalams, kalbama apie LVŽS galimybes dalyvauti sudarant valdančiąją koaliciją. Naujausios „Lietuvos ryto“ užsakymu atliktos „Vilmorus“ visuomenės nuomonės apklausos rodo, jog socialdemokratų reitingas siekia 16,2 proc. (kovą – 15,7 proc.), bet toliau auga ir palaikymas „valstiečiams“, šį mėnesį siekiantis 12,5 proc. (11,1 proc.).

Pirmą vietą populiariausių politikų sąraše gegužę užima prezidentė D.Grybauskaitė – pasitikėjimą ja išreiškė 53,2 proc. Antras sąraše – R.Karbauskis su 41,3 proc. Tuo metu S.Skvernelis – nebereitinguojamas, mat jis nebeužima vidaus reikalų ministerijos vadovo posto, tačiau neabejojama, kad jo prisijungimas prie LVŽS sustiprino šios partijos pozicijas. Kas padeda šiai partijai bei dviem jos lyderiams augintis reitingus?

Turi vieną didelį privalumą

„Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys primena – R.Karbauskio reitingai dar visai neseniai buvo neaukšti: „Prieš porą metų jis buvo visai nepatrauklus – jo reitingas buvo netgi su minuso ženklu. Prieš pusantrų metų jis ėmėsi kryptingos veiklos rajonuose, regionuose. Jis judėjo nesustodamas, neįsiveldamas į jokius skandalus, buvo už žiniasklaidos dėmesio ribų. Tai nėra dažnas atvejis, nes žmogus dažniausiai nori pakliūti į žiniasklaidą. Mėnesis po mėnesio jis stiprino savo ir partijos reitingą.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pasak sociologo, LVŽS išgyveno du etapus – iki S.Skvernelio prisijungimo ir po jo. „Šių metų pradžioje vienas etapas baigėsi ir prasidėjo kitas. Iki sausio partijos reitingas vis kilo – už ją buvo pasirengę balsuoti 6, 7, vėliau – 8 procentai. Antrame etape prie šios partijos prisijungus S.Skverneliui ir kitiems, reitingas dar labiau išaugo“, – LRT.lt kalba V.Gaidys.

Ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius teigia, kad LVŽS turi „abejonės privalumą“: visos kitos partijos, buvusios valdžioje, jau yra patikrintos, ką jos gali, tuo metu LVŽS – viena rimtesnių jėgų, kuri dar nebuvo valdžioje.

„Tą dar sustiprina R.Karbauskio sėkmingi darbai tėvonijoje. Tas pasitikėjimas yra paremtas realiais darbais. Dabartinėje situacijoje, kai visos pagrindinės partijos turi šviežių skaudulių, rinkėjai turi kažką rinktis arba visiškai nusivilti ir balsuoti prieš visus. Jie taip pat gali rinktis kažkokį vilties spindulį, o šiuo atveju bene vienintelė rimtesnė jėga yra „valstiečiai“, – LRT.lt sako L.Ulevičius.

Kad šiai partijai susiklostė palankios aplinkybės, sutinka ir komunikacijos bendrovės „OMConsulting“ vadovė Orijana Mašalė. Jos žodžiais, kai didžiausias politines partijas krečia skandalai, natūralu, jog žmonės pradeda ieškoti alternatyvų.

Pirmą vietą populiariausių politikų sąraše gegužę užima prezidentė D.Grybauskaitė – pasitikėjimą ja išreiškė 53,2 proc.

„Ši partija pradėjo viešinti savo būsimus komandos narius ir tai daro palaipsniui. Priešingai nei kitos partijos, ji nepristato viso sąrašo iš karto ir palaiko intrigą. Jei ši partija turės daugiau žmonių, kurie prie jos jungsis, ir bus pakankamai žinoma tam tikrose grupėse, tą dėmesį jai pavyks išlaikyti ir toliau“, – mano ryšių su visuomene specialistė.

O.Mašalei pritaria ir L.Ulevičius, anot kurio, „valstiečiai“ ieškos būdų, kaip išlikti dėmesio centre. „Dabar jie gali tik rankomis ploti ir apskritai nieko nedaryti liberalų skandalo fone, bet jei tai užsitęs – žmonės juos tiesiog pamirš. Kryptelėjimas ar reitingų mažėjimas yra dėsningas: jei jie nesiims kažkokių nuoseklių veiksmų regionuose ir kitur, nesugebės iškelti naujų idėjų nacionalinėje erdvėje, atsiras rizika reitingams kristi“, – perspėja L.Ulevičius.

Skirtingo tipo lyderiai: vienas primena prezidentę, kitas – premjerą

Sociologas V.Gaidys sako, kad S.Skvernelis turi įgimtų lyderio savybių, tuo metu R.Karbauskis jas esą išsiugdė: „S.Skvernelis turi kažką prigimtinio, kaip, tarkime Vytautas Grigaravičius. Kažkas yra jo veide – nuoširdumas, paprastumas, o tai imponuoja žmonėms. S.Skvernelis – kaip [prancūzų aktorius] Louis de Funesas. Tai – įgimta. O R.Karbauskis išsiugdė lyderio savybes.“

Tuo metu ryšių su visuomene specialistė O.Mašalė tikina, kad abu šie politikai pakankamai ilgai veikia Lietuvos viešajame gyvenime ir ilgalaikė veikla esą pradeda duoti rezultatų. „Ponas S.Skvernelis akcentuoja, kad visas jo populiarumas paremtas tuo, kad visur dirbo – ateini ir darai. Jis neretai atėjo dirbti ten, kur buvo krizinės situacijos – kai tapo generaliniu komisaru, buvo krizė policijoje; į VRM taip pat atėjo po korupcijos skandalo šioje ministerijoje“, – LRT.lt sako O.Mašalė.

Kalbėdamas apie R.Karbauskio ir S.Skvernelio įvaizdžius, L.Ulevičius pastebi, kad pastarasis politikas yra „kietesnis“ ir Lietuvai galbūt tinkamesnis variantas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius

„Galime prisiminti ir jo pasipriešinimą D.Grybauskaitės valiai. Jo įvaizdis įprasmintas darbais – nepūtė krūtinės ir nerodė raumenų, bet realiais darbais įtikino, kad nebijo užimti lyderio pozicijos net ir tais atvejais, kai tam tikra prasme tai gali būti pavojinga ir vesti į tam tikrą konfliktą. Tuo metu R.Karbauskis visada buvo kompromisų meno žmogus. Jo lyderystė kitokia ir mažiau pastebima viešojoje erdvėje. Darant tam tikrą analogiją, S.Skvernelio pozicija labiau panaši į policininko.

Pirmaisiais D.Grybauskaitės prezidentavimo metais buvo teigiama, kad ji – griežto įvaizdžio šalininkė. S.Skvernelis turi panašių požymių, yra atėjęs iš statutinės tarnybos. Tuo metu R.Karbauskis renkasi formatą „sukurti darbo grupes ir taip spręsti klausimą“ – panašiai kaip premjeras Algirdas Butkevičius“, – juokais palygino L.Ulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius