-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 30

„Sodra“ maitina svetimkūnius?

Socialinio draudimo fondas Lietuvoje buvo įkurtas dar sovietinės santvarkos metais, kai privati nuosavybė buvo panaikinta kaip darbo žmonių socialiniams poreikiams tenkinti skirta priemonė. Jis buvo formuojamas iš atskaitymų nuo bendros darbo užmokesčio fondo apimties nustatytu tarifu. Jam buvo priskirtas senatvės ir invalidumo pensijų, laikino nedarbingumo, dekretinių ir gimdymo atostogų, naujagimio kraitelės įsigijimo, laidojimo pašalpų bei kitų smulkių pašalpų mokėjimas.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Tuo metu šis fondas visiškai tenkino socialinius žmonių poreikius.

Nepriklausomoje Lietuvoje minėtas fondas buvo pervadintas į „Sodrą“, kurios biudžetą, kaip ir anksčiau, sudaro atskaitymai nuo darbo užmokesčio fondo pagal patvirtintą tarifą.

Tačiau bėgant metams Vyriausybės pavedimu „Sodrai“ buvo deleguota vykdyti daug naujų funkcijų, kaip antai - našlių pensijų, specialiųjų poreikių tenkinimo pašalpų, motinystės ir nedarbo draudimo išmokų mokėjimas, nedidinant atskaitymų į biudžetą tarifo.

Taip susidarė dirbtinis „Sodros“ biudžeto deficitas, nes motinystės ir nedarbo draudimo išmokos neturi nieko bendra su socialine samprata, jų mokėjimas „Sodrai“ tapo nepakeliama našta.

Motinystės išmokos priklauso ne socialinei sričiai, o valstybės vykdomai politikai, siekiant skatinti jaunas šeimas susilaukti daugiau vaikų ir pagerinti demografinę valstybės padėtį. Todėl šios išmokos turi būti mokamos iš valstybės biudžeto lėšų.

Nedarbo draudimo išmokų mokėjimas taip pat išplaukia iš pasaulinės ekonominės krizės padarinių ir neapdairios Vyriausybės politikos, vykdomos verslo (pirmiausia vidutinio ir smulkiojo) atžvilgiu, didinant verslininkams esamus mokesčius ir apkraunant juos papildomais. Dėl to daug verslo įmonių žlunga, žmonės masiškai atleidžiami iš darbo, jiems tenka mokėti nedarbo draudimo išmokas. Taigi šios išmokos taip pat yra išimtinai valstybės, o ne socialinės srities problema, todėl jos turi būti mokamos iš valstybės biudžeto lėšų.

Jeigu išlaisvinsime „Sodros“ biudžetą nuo motinystės ir nedarbo draudimo išmokų mokėjimo, jis nebebus deficitinis, todėl nebereikės kalbėti apie socialinių išlaidų mažinimą. Vyriausybei galiausiai reikėtų apsispręsti: arba atleisti „Sodrą“ nuo jai nebūdingai deleguotų funkcijų, arba atitinkamai padidinti atskaitymų į biudžetą tarifą.

Esant dabartinei situacijai, mažinti pensijas, mokamas iš „Sodros“ biudžeto, būtų nusižengimas Konstitucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius