Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 14

SOS vaikų kaime užaugusi Santa: „SOS mama man davė viską“

SOS vaikų kaimas – saugi stotelė vaikui, ankstyvoje vaikystėje patyrusiam tai, ko net priešui nelinkėtume. Neprižiūrėti, ligoti, atstumti savo tikrųjų tėvų – daugelio vaikų atsiradimo SOS vaikų kaime priežastys panašios. Santa į SOS vaikų kaimą pateko būdama trejų. Šiandien ji jau pilnametė, dirba, mokosi, augina savo pačios dukrelę.
Santa su durele Olivija lankosi savo vaikystės namų sodelyje, SOS kaime. Šalia - SOS mama Vilma.
Santa su durele Olivija lankosi savo vaikystės namų sodelyje, SOS kaime. Šalia - SOS mama Vilma. / Martyno Siruso/SOS vaikų kaimo arch. nuotr.

„SOS mama man davė viską, ko reikia vaikui – nuoširdžią meilę, nuolatinį rūpestį, globą ir šilumą. Deja, šių dalykų man nesuteikė mano biologinė mama. Net ir šiandien nesuprantu. kodėl manęs ji neaugino. Gal nemokėjo tvarkytis gyvenime, neturėjo užsispyrimo, gal kažkieno paramos pritrūko?“ –  liūdnai svarsto jaunoji mama Santa, prie savęs glausdama mylimą dukrelę. 

Tikrosios motinos palikta Santa labiausiai tiki žmonių gerumu 

Santa aiškiai žino, ko nori gyvenime: išsimokslinti, dirbti, išlaikyti save ir savo dukrelę bei padėti.... beglobiams gyvūnams. Kadaise sulaukusi kitų paramos ir meilės, dabar Santa pati stengiasi padėti kitiems ir tiki žmonių gerumu.

„Šiandien mane auginusi SOS mama jau nebedirba, tačiau mūsų santykiai tebėra tokie pat stiprūs, niekur nedingo: man ji tikrų tikriausia mama, o mano dukrai – močiutė. Tai, kad gyvenime niekada nenuleidžiu rankų ir stengiuosi mylėti žmones, žvelgiu į juos be išankstinės nuostatos, tikiu jų gerumu – yra mano SOS mamos nuopelnas, jos vertybių sistema, kurią perdavė man. Mama mane įtikino, kad po blogo ateina gėris, su kaupu atlygindamas už vargą“.

Šiandien mane auginusi SOS mama jau nebedirba, tačiau mūsų santykiai tebėra tokie pat stiprūs, niekur nedingo: man ji tikrų tikriausia mama, o mano dukrai – močiutė, – pasakojo Santa.

Kasdieną šią, iš SOS mamos įgytą išmintį, Santa vaikiška kalba kartoja dukrelei, o jeigu prireikia skubios pagalbos ar patarimo – žino, kad SOS mama Augustina neatstums. Santa nekaltina savo biologinės mamos, kad ja nesirūpino, atvirkščiai – gaili jos: „ji nemokėjo būti stipri, neturėjo užsispyrimo“.

SOS mama pagal Santą

SOS vaikų kaimo jaunoji mama nepamiršo. Čia ji savanoriauja – ateina padėti SOS mamoms. Dažnai stabteli prie buvusio SOS namelio, kuriame prabėgo jos vaikystė. Jeigu nieko apie SOS vaikų kaimą nežinantys žmonės Santos klausia kas yra SOS mama, moteris atsako pavyzdžiu: „SOS mamos, kaip ir visi dirbantys žmonės, turi atostogų. Tačiau manoji savųjų dažnai atsisakydavo dėl mūsų. Veždavosi mus, SOS šeimos vaikus, į savo tėviškę, pas gimines. Nors ir ne visi palankiai į mus žiūrėjo, jai tai nebuvo svarbu, ji dėl mūsų nebijodavo jokių nesutarimų. Buvome jai savi ir tai jautėme.“

Tėvų pamesti vaikai – ne šiukšlės

Prabilus apie tėvų paliktus vaikus, Santos balse jaučiasi kartėlis ir neišsakytos nuoskaudos. Ji apgailestauja, kad visuomenėje vis dar gajus požiūris, kad jeigu vaiką paliko tėvai, iš tokio pamestinuko nieko doro neišaugs, niekam jis nereikalingas ir pasmerktas sunkiam gyvenimui: „Atrodo, kad tėvų palikti vaikai tampa nereikalingi: jei galėtų, kaip šiukšles surinktų, išvežtų, uždarytų, kad akyse jų nereiktų matyt. Lyg nuo to patys laimingesni taptų. Yra tokių žmonių Lietuvoje, bet aš tikiuosi kad jų vis mažės...“

Nebuvome eiliniai statistiniai vienetai

Šiandien Lietuvoje vaikų globos įstaigose gyvena daugiau kaip 4000 vaikų. Užaugusi SOS vaikų kaime Santa gali palyginti, kuo skiriasi valdiškų vaikų globos namų ir SOS vaikų kaime globojamų vaikų gyvenimai: „SOS vaikų kaime į vaiką nežiūrima kaip į eilinį statistinį vienetą: čia gilinamasi į kiekvieno atvejį, išsiaiškinama, kokios individualios pagalbos reikia kiekvienam, kokius gabumus kuris vaikas turi ir tai puoselėjama. Toks požiūris padeda vaikui turėti savivertę, atrasti savo gabumus ir taip ieškoti sričių, kuriose esi gabus ir galėsi panaudoti planuodamas savarankišką gyvenimą“.

Martyno Siruso/SOS vaikų kaimo arch. nuotr./Santa su dukrele
Martyno Siruso/SOS vaikų kaimo arch. nuotr./Santa su dukrele

Mūsų šalyje tapę aštuoniolikmečiais ne visi jaunuoliai yra pasiruošę savarankiškam gyvenimui, tačiau gauna valstybės skiriamą įsikūrimo pašalpą ir yra paliekami gyventi savarankiškai, kaip sugeba.  SOS vaikų kaimai, skirtingai nei daugelis kitų  vaikų globos namų, rūpinasi, kad, artėjant pilnametystei ar tapę pilnamečiais vaikai mokytųsi išsilaikyti patys, gebėtų planuoti savo ateitį, turėtų elementarius socialinius įgūdžius. Šis procesas vadinamas palydimąja globa.  SOS vaikų kaime veikia SOS jaunimo namai, kuriuose jaunimas gyvena, turi savo kuratorius, mokosi ir dirba, reikalui esant gauna medicininę ar psichologinę pagalbą ir t.t. Lietuvos žmonės, aukodami SOS vaikų kaimo vaikams, augina jaunus žmones, kurie ateityje gebės išlaikyti save, pasirūpins savo pačių vaikais.

„Deja, dar daug žmonių Lietuvoje mano, kad iš vaikų namų išėję vaikai tegyvena iš pašalpų ir nieko nesiekia. Aš ir mano draugai iš SOS vaikų kaimo tikrai stengiamės stotis ant kojų patys. Mes stiprūs tuo, kad turime SOS mamą, visam gyvenimui susiformavusius ryšius su SOS broliais ir seserimis. Mokausi ir dirbu, kad tapčiau savarankiška, išlaikyčiau ne tik save, bet ir savo dukrelę“, – sako Santa, kuri Motinos dieną sveikins savo SOS mamą su jos mėgiamiausių laukinių gėlių puokšte. 

SOS vaikų kaime augantys vaikai su kaupu grąžins skolas

Deja, dar daug žmonių Lietuvoje mano, kad iš vaikų namų išėję vaikai tegyvena iš pašalpų ir nieko nesiekia. Aš ir mano draugai iš SOS vaikų kaimo tikrai stengiamės stotis ant kojų patys. Mes stiprūs tuo, kad turime SOS mamą, – sako Santa.

„SOS vaikų kaimui labai svarbi Lietuvos žmonių parama, nes vaikais rūpintis reikia kiekvieną dieną ir, tik geros valios žmonių dėka, kiekvienam vaikui galime suteikti tai, ko jam reikia labiausiai. Užaugę visavertėmis asmenybėmis šie vaikai grąžins visuomenei skolas su kaupu: dirbs, užsidirbs, mokės mokesčius, kurs savo šeimas ir jas mylės“, – sako SOS vaikų kaimų Lietuvoje direktorius Audrius Natkevčius.

Šiuo metu SOS vaikų kaimas globoja ir ugdo daugiau kaip 100 vaikų ir jaunuolių SOS vaikų kaime bei SOS jaunimo namuose, taip pat padeda daugiau nei 200 vaikų iš socialinės rizikos šeimų. SOS vaikų kaimo auklėtiniai, skirtingai nei kituose globos namuose, auga mažose grupelėse, po penkis-šešis, kartu su savo SOS broliais ir seserimis. Juos augina SOS mama – artimiausias vaikui žmogus, be kurio jis neišaugtų iš vaikystės traumų ir nesugebėtų pradėti savarankiško gyvenimo.

Prie paramos SOS vaikų kaime augantiems vaikams prisijungia ir MAXIMA.  Prekybos tinklui MAXIMA  svarbu, kad kiekvienas vaikas turėtų mamą ir  augtų darnioje šeimoje, todėl visą gegužę – šeimos mėnesį – tinklo parduotuvėse įrengtose aukų dėžutėse

MAXIMA klientai galės aukoti ir padėti SOS mamoms užauginti vaikus. Padėti SOS vaikų kaimų mamoms užauginti vaikus galite jau dabar. Paaukokite vaikams skambindami trumpaisiais numeriais: 1890 – 2 Lt; 1891 – 5 Lt; 1892 – 10 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius