-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 27

Sostinė – nuodingų pesticidų užuovėja

Nei teismo sprendimas, nei dešimtys baudų ir įpareigojimų neišvaduoja Vilniaus nuo milžiniško kiekio nuodingų atliekų – senų pesticidų. Žmogaus sveikatai pavojingų chemikalų nesutvarkančios įmonės „Tavilta“ savininkui gresia baudžiamoji byla, tačiau bendrovė tikina, kad ją dar prieš 9 metus „po tanku“ pakišo Aplinkos ministerija.
Kol teisininkai, valdininkai ir verslininkai ginčijasi, neprižiūrimi konteineriai su senais pesticidais trūnija Vilniaus Aukštuosiuose Paneriuose
Kol teisininkai, valdininkai ir verslininkai ginčijasi, neprižiūrimi konteineriai su senais pesticidais trūnija Vilniaus Aukštuosiuose Paneriuose / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Pesticidai

Vilniaus Aukštųjų Panerių mikrorajone trūnija apie 120 tonų naudoti uždraustų senų pesticidų.
Metalinės talpyklos su nuodingomis atliekomis sukrautos pramonės rajone ant vienos iš sandėlių rampos – niekas talpyklų neprižiūri ir nesaugo. Dalis metalinių konteinerių prairę, aplink sklinda aitrus chemikalų kvapas. Nuodingų atliekų neišvežančiai įmonei „Tavilta“ aplinkosaugininkai skyrė kone dešimtį baudų, teismas įpareigojo bendrovę susitvarkyti, tačiau šios priemonės negelbsti.

„Tiesinė sistema nesutvarkyta, liepos 20 dieną gavome raštą, kad bendrovė nevykdo teismo sprendimo, ir tik dabar jos savininkui galima kelti baudžiamąją bylą, nors chemikalai gaisro atveju galėtų sukelti sveikatos problemų tūkstančiams žmonių“, – dėstė  Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Ričardas Lazarevičius.

Specialistų skaičiavimu, nuodingoms atliekoms Vilniaus pašonėje sutvarkyti reikėtų apie 450–700 tūkst. Lt. Šie pinigai jau numatyti, tačiau verslininkams į rankas jų duoti niekas neskuba.

Mums buvo tiesiai pasakyta, kad, kai žlugsime, atliekos bus sutvarkytos už valstybės pinigus, – sakė O.Putvinskienė.

Sostinė – nuodingų pesticidų užuovėja

Bendrovė „Tavilta“ pavojingų atliekų išvežimu užsiima nuo 1993-iųjų. Gavusi Aplinkos ministerijos leidimą ir surinkusi pinigų iš savivaldybių 2000-aisiais įmonė senus pesticidus ėmė vežti į Rusiją. Tačiau netrukus „Tavilta“ sulaukė tuomečio aplinkos viceministro Arūno Kundroto rašto. Jame teigiama, kad ministerija gavo duomenų, jog į Rusiją išvežti pesticidai neutilizuojami. Įmonė buvo priversta nutraukti pesticidų išvežimą į Rusiją, tačiau leidimo vežti atliekas kitur nebegavo. Verslininkai ministerijos sprendimą apskundė teismui. Vyriausiasis administracinis teismas nustatė, kad įmonė teisi, tačiau teisybės pradėjo ieškoti per vėlai, todėl atšaukti ministerijos sprendimo nebegalima. Užsitęsus procesui pabrango ir pesticidų išvežimas. Anksčiau tonos pesticidų išgabenimas į užsienį atsiėjo apie 2 tūkst. Lt, o dabar ši suma išaugo iki 5 tūkst. Lt.

 „Jei valstybė sutinka sumokėti skirtumą tarp anų laikų kainų ir dabartinių, atliekas galime išvežti nors ir rytoj. Kitu atveju mes tokių pinigų nesurinksime, tai yra įmonės varymas į bankrotą. Mums buvo tiesiai pasakyta, kad kai žlugsime, atliekos bus sutvarkytos už valstybės pinigus“, – kartėlio neslėpė „Taviltos“ direktorė Otilija Putvinskienė.

Aplinkosaugininkai niršta

 „Už atliekų surinkimą įmonė gavo pinigų iš savivaldybių, tačiau tik imitavo veiklą – supakavo atliekas, tačiau jų neišvežė. Kiek žinau, nesumokėjo ir už pakavimą. Bendrovė teismo sprendimu įpareigota susitvarkyti, tačiau to nedaro“, – aiškino Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas R.Lazarevičius.

Pasak pašnekovo, teismo bus prašoma leisti atliekas sutvarkyti valstybės lėšomis, o tada areštuoti įmonės sąskaitą, kol bus grąžinta pinigų suma už nuodingų cheminių atliekų išvežimą.

„Procesas tęsiasi jau labai ilgai, tačiau tikėtina, kad po mėnesio baigsis ir pagaliau atliekos bus išgabentos. Viskas užtruko dėl teisinių dalykų, negalime eiti ir tiesiog susitvarkyti, negalime ir bausti du kartus už tą patį pažeidimą. Reikėjo ieškoti visokių teisinių gudrybių, nors teisės aktų pakeitimai palengvintų mūsų dalią“, – aiškino R.Lazarevičius.

Aplinkosaugininkai tikina, kad šiuo metu svarbiausia pašalinti atliekas, o teistis ir ieškoti kaltų bei dalytis pinigus bus galima po to.

„Įmonės įsivaizduoja, kad kažkas turi ateiti ir duoti pinigų. Taip nevyksta. Yra teismo sprendimas, tegul ima kreditą ir tvarkosi, nereikia tikėtis šiltnamio sąlygų, juolab kad už atliekų tvarkymą įmonei jau sumokėjo savivaldybės“, – reziumavo Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas.

Savivaldybė susizgribo

Parlamentaras J.Šimėnas pasigedo ir aktyvesnio Aplinkos ministerijos bei savivaldybės vaidmens. Pastaroji įmonę patikrino tik šią liepą, nors teismuose bylos dėl atliekų sukasi jau nuo 2003-iųjų. Miesto ekspertai konstatavo, kad naudoti uždraustų pesticidų yra sukaupta apie 120 tonų, o kai kurios talpyklos pažeistos, pro jas sunkiasi chemikalai. Paaiškėjo, kad įmonė atliekas sandėliavo neturėdama savivaldybės leidimų.

Miesto tarnautojų žiniomis, bendrovės atstovai atvirai kalba apie bankrotą ir tvirtina pinigų chemikalams tvarkyti neturį.

„Problemai spręsti buvo surengtas savivaldybės ir Aplinkos ministerijos pasitarimas. Miestas galėtų atliekas sutvarkyti, tačiau neaišku, kam reikėtų pateikti sąskaitą: ar Aplinkos ministerijai, ar bendrovei. Be to, nėra ir tokio teismo sprendimo. Vienaip ar kitaip situacija bus suvaldyta“, – žadėjo sostinės vicemeras Romas Adomavičius.

Išvežimui – ES pinigai

Pesticidai – nuodingos medžiagos, naudojamos žemės ūkyje kovai su kenkėjais, piktžolėmis.
Vyriausybei patvirtinus Pesticidų atliekų saugojimo vietų ir užterštų teritorijų 2007–2013 metais tvarkymo programą ir skyrus apie 10 mln. eurų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų bei valstybės biudžeto, sovietiniai pesticidai buvo išgabenti iš Žygmantiškių kaimo, Šalčininkų rajone. Pavojingus chemikalus pradėta vežti iš Rokiškio rajono Baušiškių kaimo bei Kretingos rajono Senosios Įpilties kaimo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius