Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 06

Sostinės centre – narkomanų gūžta

Buvusi Misionierių ligoninė, įsikūrusi Subačiaus gatvėje, per kelerius metus tapo landyne. Vagys iš ligoninės išnešė viską, ką buvo galima parduoti – laiptinėse nebėra net turėklų, palatose – radiatorių, nupjauti visi elektros laidai. Liko tik apdegusios sienos, pilni vaistų rūsiai ir išvietėmis dvokiantys ten apsigyvenusiųjų kambariai.
Misionierių ligoninė sostinės centre pavirto į landynę.
Misionierių ligoninė sostinės centre pavirto į landynę. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Va, pažiūrėkit, kas čia darosi“, – mostelėjo sargas ranka į apleistą Misionierių ligoninės pastatą ir liepė „15min“ žurnalistams nekelti ten kojos. Privažiavo policijos mašina, sargas pasitiko pareigūną ir abu pasuko link elektros skydinės tirti nusikaltimo. Kokio – atskleisti nepanoro.

„Ko ieškot? Patalpas apžiūrinėjat?“ – paklausė į teritoriją visgi įsibrovusių žurnalistų antrame ligoninės aukšte sutiktas Linas. Jis, pasirodo, užsiima savanoryste – gina narkomanų reketuojamas vietines moteris, veja narkomanus iš apleistos ligoninės ir taip padeda teritorijos sargui palaikyti tvarką.

Pavojų nebijo

Linas, aprodęs visą ligoninę ir joje įsikūrusių benamių irštvas, teigė čia užsukantis dešimt, o kartais ir penkiolika kartų per dieną. Lankytis ligoninėje jis pradėjo maždaug prieš metus, kai netoliese šunį vedžiojusi moteriškė jam pasiskundė, esą narkomanai nuolat kaulija pinigų ir neduoda ramybės.

„Ateinu tvarkos daryti. Kartą buvo narkomanų čia gal dešimt susirinkę, užtikau jau į veną narkotikus besileidžiant. Paspyriau indą ir išpyliau visus jų narkotikus“, – pasakojo Linas.

Buvusią ligoninę prižiūrintis sargas jau esą gerai pažįsta Liną, per paradinius vartus įleidžia. Linas pasakojo, kad anksčiau ligoninės kieme žaisdavo vaikai – yra net sūpynių virvė likusi, dienomis dar pro skylę tvoroje užsuka ir šunis vedžiojančios moterys.

„Vakarais tai jau čia nieko nebepamatysi, jeigu nori čia vaikščioti, tai būna, man skambina, aš palydžiu. Yra grasinę jie man, bet aš tuos narkomanų grasinimus pro ausis praleidžiu. Jau nebijau tokių dalykų, moku apsiginti, pavojus yra mano antras vardas“, – šyptelėjo vyras.

Palikimas – vaistai

Linas pasakojo, kad jam tik pradėjus lankytis ligoninės patalpose, ten buvo dar daug įvairios medicininės įrangos ir baldų. Dabar Misionierių ligoninėje vis dar likę nemažai senų spintų ir gydytojų žurnalų, kai kurie koridoriai nepraeinami – ten šiukšlių, pasak Lino, pritempė 4 ar 5 nuolatiniai šio apleisto pastato gyventojai.

Apgyvendinti ligoninėje dabar yra du kambariai – abiejuose jų stovi po sujauktą, dar šiltą lovą, viename yra ir apdegusi žvakė, mėtosi švirkštai, pasienyje stovi keli plastmasiniai buteliai su šlapimu.

Visgi ne viską buvusioje ligoninėje besilankantys žmonės pavogė – rūsiuose vis dar pilna senų vaistų. Pavyzdžiui, viena rūsio patalpų yra pilna kraujospūdį reguliuojančių vaistų, kelios jų pakuotės mėtosi ir kieme.

Kenčia ir vienuolynas

Toje pačioje aptvertoje teritorijoje prie pat ligoninės stovi nebeveikiantys Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčia ir Misionierių vienuolynas. „15min“ žurnalistai, apžiūrinėdami teritoriją, sutiko naujas vienuolyno langų grotas statantį darbininką. Jis teigė, kad naktį langų grotos buvo išplėštos, taip pat pavogti ir daugumos šulinių dangčiai.

Tačiau vienuolyno pastatas prižiūrimas geriau nei ligoninė – rakinamas, tvarkomas. Nors, pasak Lino, jo vidus taip pat nuniokotas – sudaužyti senoviški sietynai, pavogti paveikslai.

Vienuolyno teritorija priklauso Vilniaus arkivyskupijos kurijai – grotas taisęs darbininkas atsisakė įleisti pašalinius į vienuolyno vidų be kurijos leidimo. 

Likimas neaiškus

Misionierių ligoninė 2007 metų pabaigoje buvo privatizuota – ją už 55 mln. Lt aukciono metu nupirko bendrovė „Corpmanagement“, priklausanti Monake gyvenančiam gruzinui Romanui Pipijai. „15min“ nepavyko susisiekti su įmonės atstovais ir paklausti, kodėl jie leidžia taip brangiai įsigytai ligoninei virsti griuvėsiais.

Vilniaus savivaldybės Turto valdymo ir verslo paslaugų departamento direktorius Vytautas Grinius tikino, kad narkomanų irštva Misionierių ligoninės pavadinti negalima.

„Aš ten gyvenu netoli, tai tikrai negalima taip pavadinti. Galima pasakyti, kad mūsų visas miestas toks, galima ir kitaip žiūrėti. Kiekvienas mato tą, ką nori“, – dėstė V.Grinius. Pasak jo, problema egzistuoja, tačiau jai pašalinti esą reikia daug laiko ir pinigų.

„Šiuo metu yra rengiamas detalusis teritorijos planas. O senamiestyje tokį planą parengti ne taip paprasta ir laiko daug užtrunka. Aš tikiu, kad tie, kurie įsigijo pastatą, nori iš tikrųjų padaryti viską, kad jis duotų naudos“, – aiškino V.Grinius. Pasak jo, Misionierių ligoninės savininkai buvo pasirašę sutartį su tarptautiniu viešbučių tinklu „Hyatt“ ir skelbė, kad buvusiose ligoninės patalpose taip pat įkurs viešbutį.

Vilniaus savivaldybės Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamento direktorius Rimantas Ramauskas skaičiuoja, kad Vilniuje iš viso tokių apleistų vietų yra 82, jų savininkams skirtos baudos.

„Tai ir privatūs, ir valstybinėms institucijoms priklausantys pastatai. Jei randame, kad priėjimas prie apleistų pastatų yra laisvas, jo savininkui gresia iki 2 tūkst. Lt bauda“, – aiškino R.Ramanauskas.

Paklaustas, ar bauda negalėtų būti didesnė už tai, kad teritorijoje pilna vaistų, R.Ramanauskas patikino, kad šis konkretus atvejis bus ištirtas ir tada sprendžiama, kokių priemonių reikėtų imtis.

VIDEO: Barbakanas, Vilniaus misionieriu ligonine

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius