Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 30

Sostinės savivaldybėje – vien liūdnos žinios

Nors buvo žadama, kad iš 223 per Vilniaus savivaldybės reorganizaciją atleistų darbuotojų beveik pusė bus įdarbinti savivaldybei priklausančiose įmonėse, dabar aiškėja, jog tokių laimingųjų bus tik keletas.
Savivaldybės darbuotojai protestą prieš reorganizaciją išreiškė apsirengdami juodai.
Savivaldybės darbuotojai protestą prieš reorganizaciją išreiškė apsirengdami juodai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pertvarkant savivaldybės administracijos struktūrą nuo rytojaus iš daugiau nei 900 darbuotojų joje liks tik apie 700. Solidarizuodami su atleidžiamais kolegomis savivaldybės profsąjungos atstovai šiandien surengė palaikymo akciją – pakvietė tarnautojus ateiti apsirengus juodai.

„Vieni žmonės prisideda, kiti, kas bijo susidorojimo, nerodo solidarumo. Bet kažko stebuklingo ir nesitikėjome. Tik norėjome parodyti, kad reorganizacijos faktas mūsų netenkina. Tas pretekstas, kuriuo remiantis visa tai buvo daroma, yra butaforinis“, – sakė savivaldybės administracijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Darius Šaluga.

Neskaidrus procesas

Šiandien savivaldybės pastate turėtų būti keičiamos kabinetų iškabos su naujais departamentų ir skyrių pavadinimais, darbuotojai perkraustomi į kitus kabinetus, taip pat laukiama atvežant naujų antspaudų dokumentams.

Pasak D.Šalūgos, su įsakymais dėl atleidimų savivaldybės tarnautojai bus supažindinti rytoj. Tačiau    daugumos darbuotojų likimas jau aiškus. Visuose administracijos padaliniuose atleidžiamas panašus procentas žmonių.

Savo darbo vietose turėtų likti keturi iš 9 departamentų vadovai: Teisės departamento vadovas Egidijus Vilkickas, Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys, Finansų departamento vadovas Edmundas Kačkus  ir Personalo departamento direktorius Antanas Gadeckis.

„Į likusias vietas bus priimami geresni, gražesni ir geriau dirbantys“,  – ironizavo D.Šaluga.

„Kaip atranka vyksta, tikrai nesuprantu: kuris žmogus paliekamas, kuris atleidžiamas – tie dalykai  gal nelabai objektyviai organizuojami“, – sakė Vilniaus mero pavaduotojas Vidmantas Martikonis.

Vicemeras pripažino, kad taisyklė, jog pertvarkų laikais vertingesnė ne kompetencija, o pažįstamų ratas. „Kaip Lietuvoje įprasta, tai turi įtakos. Tai man taip pat nelabai patinka, reikėtų tai keisti. Bet toks gyvenimas“,  – filosofavo jis. 

Įmonėse nėra vietos

Darbuotojų nuotaikos skirtingos: vieni dėl atleidimų liūdi, kiti, ypač sulaukę pensinio amžiaus, priima situaciją kaip neišvengiamą dalyką. Daliai nerimą kelia žinia, kad ankstesni pažadai, jog apie 100 atleistų tarnautojų ras prieglobstį savivaldybės įmonėse, išgaravo kaip dūmas.

„Arba perkels, arba ne. Aiškėja, kad tose įmonėse nelabai yra vietų. Ateitis parodys, bet optimizmu aš netrykštu“, – kalbėjo profsąjungos vadovas.

V.Martikonis mano, kad atleistų tarnautojų perkėlimas į savivaldybės įmones atliekamas dirbtinai. „Nelabai ten yra tų vietų, kai kurios pertvarkos dirbtinės. Pavyzdžiui, kiek žinau, keletas žmonių pereina į „Vilniaus planą“. Gal ir efektyvu: nebereikės kai kuriems darbams samdyti specialistų pagal autorines sutartis. Dalis vaiko teisių gynimo specialistų perkeliami į seniūnijas. Tačiau tokiu atveju tai nėra bendras žmonių skaičiaus mažinimas. Vyksta savotiškas žaidimėlis“, – kalbėjo vicemeras.

Tačiau V.Martikonis pritaria „pačiam principui“, kad savivaldybėje dirba per daug valdininkų.

„Ir dabar peržiūrėjus 700 darbuotojų funkcijas matyti, kad kai kurios iš jų dubliuojasi arba yra apskritai nereikalingos. Kai kurias paslaugas galėtų atlikti privačios įmonės. Aš manau, kad ir 500–550 žmonių sugebėtų produktyviai susitvarkyti. Mažinti dar yra kur – darbo efektyvumas tikrai padidėtų, nes dabar tvarkydamas reikalus turi 10 komisijų pereiti ir jokio rezultato nepasieksi“, – mano vicemeras.

Kadangi atleistiems darbuotojams teks mokėti kompensacijas, sostinės biudžetas reorganizacijos naudos šiemet nepajus. Tačiau kitąmet tikimasi sutaupyti apie 20 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius