Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 04

Sostinės valdžia patvirtino rekordinį biudžetą (atnaujinta 21.34 val.)

Vilniaus valdžia vakar patvirtino rekordinį 1,143 mlrd. Lt šių metų miesto biudžetą. Nors iždas, palyginti su praėjusiais metais (1,1015 mlrd. Lt), išsipūtė apie 130 mln. Lt, tikinama, kad miesto išlaidos bus mažinamos 10-15 proc.
Miesto valdžia taupydama ketina reorganizuoti veiklą ir mažinti atlyginimus, jungti departamentus, atsisakyti automobilių. Tačiau meras V.Navickas neneigia norintis didesnės algos ir aiškina, kad tai būtina norint išvengti „įvairių neaiškių priedų“.
Vilniaus savivaldybė / Juliaus Kalinsko nuotr., „15min“ montažas.

Didžiausia miesto biudžeto dalis – 630,8 mln. Lt arba 55,2 proc. biudžeto – teks švietimui. Kitos didžiausios miesto išlaidos bus skirtos socialinei apsaugai (111,2 mln. Lt arba 9,7 proc.), būstui ir komunaliniam ūkiui – 6,5 proc. (74,286 mln. Lt), miesto tvarkymui – 74,4 mln. Lt arba 6,5 proc., poilsiui, kultūrai ir religijai – 5,1 proc. (57,782 mln. Lt), aplinkos apsaugai – 3,6 proc. (40,892 mln. litų), sveikatos apsaugai – 1,7 proc. (19,961 mln. Lt).

Iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų šiemet savivaldybės investicinių projektų finansavimui numatoma gauti daugiau kaip 102,7 mln. Lt.

„Pirmas mėnuo rodo, kad viršijame planą apie 10 proc. – surinkta daugiau lėšų. Galime pasidžiaugti, bet kol kas tendencijos nėra optimistinės. 15-20 proc. sumažinome lėšas visiems departamentams. Rezervas garantuos, kad nedidėtų skolos“, – apie sprendimą pasilikti pinigų nenumatytam atvejui pasakojo vicemeras Vidmantas Martikonis.

„Dabar didžiausias dėmesys turi būti skiriamas socialinėms, kultūrinėms ir sporto programoms, statyboms ir investicijoms teks šiek tiek palaukti“, – miesto strategines kryptis 2009-iesiems, priėmus biudžetą, įvardijo meras Vilius Navickas.

Rekordinio dydžio miesto iždas šiemet išsipūtė dėl padidėjusio valstybės finansavimo.

„Biudžetas augo 15 proc. padidėjus Vyriausybės skiriamai daliai. Miesto pajamos, lyginant su pernai, turėtų išaugti tik keliais milijonais litų – iki 722 mln.“, – aiškino savivaldybės Finansų departamento vadovas Edmundas Kačkus.

51,9 proc. – 593,382 mln. Lt – biudžeto pajamų planuojama surinkti iš mokesčių, 6,6 proc. turėtų sudaryti kitos pajamos, 1,2 proc. – turto pardavimo pajamos, 38,8 proc. – dotacijos iš valstybės biudžeto. Gyventojų pajamų mokesčio šiemet planuojama surinkti 476,636 mln. Lt (4,2 proc. mažiau nei pernai), turto mokesčio – 102,386 mln. Lt, prekių ir paslaugų mokesčių – 14,36 mln. Lt.

Didės mokytojų algos

Kartu su išaugusia Vyriausybės savivaldybei skiriamų lėšų dalimi, šiemet privalomai augs ir savivaldybės administracijos atlyginimų fondas. Jame vietoje pernai buvusių 36 mln. Lt algoms, numatyti 42 mln. Lt. Miesto valdžia tikina, kad didžioji dalis šių pinigų keliaus mokytojų algoms didinti.

„Atlyginimų fondas didėja Vyriausybės sprendimu. Jį bus galima peržiūrėti reorganizuojant administraciją“, – aiškino V.Navickas.

Dabar didžiausias dėmesys turi būti skiriamas socialinėms, kultūrinėms ir sporto programoms. Statyboms ir investicijoms teks šiek tiek palaukti. Sakė meras V.Navickas.

Kalbėdamas apie galimą etatų mažinimą ir algų peržiūrėjimą savivaldybėje, meras neslepia norintis didesnio atlygio.

„Šiandien mero atlyginimas nei kils, nei mažės, tačiau meras ir jo pavaduotojai turėtų uždirbti daugiau, ir tai aiškiai norime deklaruoti“, – sakė V.Navickas.

Miesto meras šiuo metu uždirba apie 4,8 tūkst. Lt.

Surinkti bus sunku

Paskubomis priėmę biudžetą miesto tarnautojai atvirai abejoja, ar jis bus surinktas, todėl ketinama prie konkretesnių svarstymų grįžti po poros mėnesių, kai paaiškės, kiek pinigų pavyksta surinkti.

„Biudžetas labai optimistinis ir lieka daug skaudžių klausimų, tokių kaip mokyklų renovavimas. Svarbu buvo pasiektas sutarimas, o prie biudžeto netrukus grįšime“, – tikino valdančiosios liberalcentristų partijos atstovas Algimantas Vakarinas.

Opozicijos atstovams nerimą kelia nepagrįstai išaugusios kai kurios išlaidos ir esą nerealūs valdančiųjų planai. „Privatizavimo fondas padidintas nuo 30 iki 50 mln. Lt. Būkim realistai, tiek surinkti neįmanoma, nekilnojamojo turto rinka stovi“, – kalbėjo Lenkų rinkimo akcijos, pasitraukusios į opoziciją, atstovas Arturas Liudkovskis.

Buvusioji miesto valdžia pasigenda ir 14 mln. Lt, skirtų darželių renovacijai.

„Gerai, kad valdantieji bando taupyti, tačiau nieko ypatingo mūsų sukurtame biudžeto projekte nebuvo pakeista“, – tikino buvęs miesto meras Juozas Imbrasas.

G.Palucko nesvarstė

Prieš svarstydama miesto biudžetą, vakar taryba nebesvarstė planuoto klausimo dėl administracijos direktoriaus socialdemokrato Gintauto Palucko atleidimo. Klausimas buvo atkeltas kitam tarybos posėdžiui. Naujajai miesto valdžiai neįtikęs Gintautas Paluckas verčiamas jau antrą kartą iš eilės, tačiau vis išsilaiko poste.

„Buvo nutarta formuoti naują komandą, tai ir bus padaryta. Jei G.Palucko kandidatūra tiks, jis bus priimtas atgal“, – yra sakęs Vilniaus socialdemokratų lyderis Romas Adomavičius.

Neoficialiai kalbama, kad taip socialdemokratų lyderis bando „nukenksminti“ stiprų varžovą partijoje.

Ekonominės svarstyklės

Ekonomikos ekspertai sostinės valdžios taupymą investicijų sąskaita vertina dvejopai.

„Dabar galima visus projektus įgyvendinti pigiau, tačiau skolintis brangu. Žiūrint iš kitos pusės, būtina grąžinti skolas verslui, nes tai stabdo visą savivaldybės veiklą. Miesto biudžetas turėtų laviruoti tarp socialinių reikmių ir investicijų skatinimo“, – sakė „DnB Nord“ banko vyresnioji analitikė Jekaterina Rojaka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius