Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 24

Sovietinių karių kapus atakuoja vandalai

Vandalų taikinyje – sovietinių karių kapai. Praėjusią savaitę Akmenėje esančiose sovietų karių kapinėse Ukrainos vėliavos spalvomis „papuošti“ karių paminklai. Visai neseniai dėl galimų vandalų veiksmų sovietinių karių kapinėse, esančiose Prisikėlimo aikštėje, į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi Šiaulių miesto karo veteranų tarybos nariai.
Kapinės
Neveronių kapinės po škvalo / 15min.lt skaitytojo Aivaro C. nuotr.

Kultūros paveldo departamento atstovai teigia, kad vandalizmas tarybinių karių kapinėse – nemenka problema. Ne tik dėl to, kad yra išniekinami kapai, bet ir todėl, kad vėliau nebeaišku, kas turi pasirūpinti kapų tvarkymu. Čia esą kaltos įstatymų spragos ir savivaldybės, kurios būdamos kapų šeimininkėmis, visiškai nesikiša į šiuos reikalus.

Antkapiai „padabinti“ Ukrainos vėliavomis

Praėjusią savaitę Akmenės gyventojai pastebėjo, kad Kapų gatvėje esančiose kapinėse paminklas apipurkštas melsvos ir geltonos spalvos dažais. Tai yra Ukrainos valstybinės vėliavos spalvos. Panašus incidentas buvo užfiksuotas ir Akmenės rajone, Kruopių miestelyje esančiose sovietų karių kapinėse. Įvykio vietas skiria vos 15 kilometrų, todėl policijos atstovai neatmeta galimybės, kad tokius veiksmus atliko tas pats žmogus.

Dvejose kapinėse, kuriose yra palaidoti Antrojo pasaulinio karo kareiviai, buvo ant antkapių išpaišytos Ukrainos vėliavos.

„Dvejose kapinėse, kuriose yra palaidoti Antrojo pasaulinio karo kareiviai, buvo ant antkapių išpaišytos Ukrainos vėliavos. Aišku, tai yra nemalonus atvejis. Kaip aš sakau, tai yra kapų išniekinimas. Policija yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. Laukiame rezultatų“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas.

Jo teigimu, šios tarybinių karių kapinės buvo tvarkytos visai neseniai. „Vieni kapai buvo užpernai sutvarkyti maždaug už 130 tūkst. litų, O Akmenės kapų, kuriuose palaidota per  tūkstantį kareivių, tvarkymui buvo skirta net 240 tūkst. litų. Tai yra Rusijos ambasados pinigai“, – teigė V. Mitrofanovas.

Akmenės rajono savivaldybės meras tvirtino, kad sekmadienį čia lankėsi Rusijos ambasadorius. Jam taip pat papasakota apie šį nemalonų įvykį. „Jį nuvežiau ir į dar vienus įdomius kapus – Pirmojo  pasaulinio karo. Ten kartu yra palaidoti ir vokiečių, ir rusų kariai. Tai yra unikali vieta, kuria stebėjosi patys rusai“, – pasakojo jis.

Sudaužytos antkapinės plokštės

Vieni kapai buvo užpernai sutvarkyti maždaug už 130 tūkst. litų, O Akmenės kapų, kuriuose palaidota per  tūkstantį kareivių, tvarkymui buvo skirta net 240 tūkst. litų.

Primename, kad gegužės mėnesį į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi Šiaulių miesto karo veteranų tarybos nariai, kurie pasakojo, kad buvo nemaloniai nustebinti, kai apsilankė Centrinėse karių kapinėse prie Šiaulių katedros. Šios, anot šiauliečių, buvo nusiaubtos vandalų. „Centrinėse  karių kapinėse yra sudaužytos dvi marmurinės antkapinės plokštės; ant memorialo, kur dega amžinoji ugnis, ant šonų trūksta keturių plokščių; dauguma marmurinių antkapinių plokštelių atsiklijavusios ir lengvai nuimamos“, – tada pasakojo Šiaulių miesto karo veteranų tarybos pirmininkas Bronislovas Saulius Tarabilda.

Šią vietą apžiūrėjo pareigūnai ir nustatė, kad iš tiesų trūksta antkapinių plokščių. Tada Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas Artūras Šliavas „Šiaulių naujienoms“ teigė, kad čia pirštus nebūtinai prikišo vandalai. „Pirmiausia reikia atlikti tyrimą, ar plokštės nebuvo paveiktos laiko, saulės, kritulių ir pan. O gal kažkas ir sugadino... Jei paaiškėtų, kad kapines kažkas nusiaubė tyčia, galbūt kaltininkus padės surasti kameros, esančios prie Savivaldybės“, – tada teigė jis.

Primename, kad dėl sovietinių karių kapinių Prisikėlimo aikštėje nepriklausomoje Lietuvoje vyko ilga diskusija, ar reikia jas iškelti iš miesto centro, kaip padarė Joniškis, ar ne. Tačiau jos taip ir pasiliko. Kiek šiose kapinėse palaidota žuvusiųjų, nėra tikslių žinių. Tik žinoma, kad čia pradėti laidoti sovietiniai kariai, žuvę vaduojant Šiaulius ir apylinkes, tebevykstant mūšiams miesto gatvėse. Vėliau čia perlaidoti žuvusieji iš kitų vietų mieste.

Savivaldybių merams – kritika

Z. Stundžia teigė, kad problemos kyla dėl to, kad įsakymuose nėra numatytos konkrečios tvarkos dėl tarybinių karių kapų tvarkymo.

Ši skaudi ir aktuali tema buvo aptarta ir vakar vykusiame Šiaulių regiono plėtros tarybos posėdyje. Jame dalyvavęs Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Zenonas Stundžia pristatė Tarybos nariams klausimą dėl užsienio valstybėms svarbaus kultūros paveldo priežiūros ir tvarkymo.

Z. Stundžia teigė, kad problemos kyla dėl to, kad įsakymuose nėra numatytos konkrečios tvarkos dėl tarybinių karių kapų tvarkymo. Nors 2008 metais buvo išleistas kultūros ministro įsakymas, tačiau jis nepakankamai apibrėžtas ir konkretus. „Dabar yra sudėtinga vertinti, kas tose kapinėse yra saugoma, kas nesaugoma, kas gali būti keičiama, kas negali. Iki šiol nėra aiškumo“, – teigė jis, pridurdamas, kad šiemet Kultūros ministerija ruošia naują tvarką, todėl savivaldybės gali teikti savo pasiūlymus, įžvalgas.

Z. Stundžios nuomone, tarybinių karių kapų tvarkymo problemos kyla ir dėl to, kad jomis nesirūpina pačios savivaldybės. „Nors buvo išleistas kultūros ministro įsakymas, tačiau savivaldybės, leiskite pažerti jums šiek tiek kritikos, savotiškai ignoruoja sąmoningai ar nesąmoningai tą tvarką. Nekontroliuoja darbų, pinigų, nedaro sprendimų. Tai šiandien susidarė tokia situacija, kad pripaišė Ukrainos vėliavos spalvomis tuos paminklus, ir nebeaišku, kas turėtų tvarkyti“, – Šiaulių regiono merams sakė jis.

Panašu, kad Šiaulių regiono savivaldybės nesuka galvų todėl, kad šioms kapinėms lėšas skiria įvairių šalių ambasados, kurios vėliau išsirenka rangovus tvarkyti toms kapinėms.

Šiaulių miesto vadas taip pat neslėpė, kad nuo krūtinės nuriedėjo akmuo, kai ambasados sutiko iš savo fondų skirti lėšas sovietinių karių kapinių tvarkymui. 

„Rusijos ambasada sistemingai skiria pinigus kapinių tvarkymui. Savivaldybės tikriausiai yra patenkintos, kad nėra rūpesčio, viskas padaryta. Savivaldybės nepasirašo sutarčių, nekontroliuoja darbų, nors jos yra tikrosios kapinių šeimininkės. Tokiu atveju atsakomybės niekaip neįmanoma išvengti“, – dėstė Z. Stundžia, pridurdamas, kad čia lygiai tas pats, jei žmogus sumąstytų ateiti į nepažįstamojo kiemą ir pradėtų jį savavališkai tvarkyti.

Miesto „galvos“ sutiko su išsakyta kritika

Į Šiaulių regiono plėtros tarybos posėdį susirinkę merai neprieštaravo  Kultūros paveldo departamento atstovo išsakytai nuomonei. „Savivaldybės, reikia prisipažinti, iš tiesų nedalyvauja šiame procese. Nėra nė derinimų, kokie numatomi pakeitimai, ką apskritai planuojama daryti tose kapinėse“, – sakė  Akmenės rajono savivaldybės meras V. Mitrofanovas.

Jis prisiminė, kad jo vadovaujama savivaldybė nuo šios problemos kiek atitrūko, kai buvo surastas finansavimas. V. Mitrofanovas pasakojo, kad maždaug prieš ketverius metus, matydamas liūdną karių kapinių vaizdą pradėjo siuntinėti laiškus į ambasadas, prašydamas skirti finansavimą.

Savivaldybės paskatintos skirti didesnį dėmesį sovietinių karių kapinių priežiūrai.

„Mes savo, kaip savivaldybės, uždavinį – žolę nupjauti, kapinių prieigas sutvarkyti – pakankamai gerai įvykdydavome. Tačiau to nepakakdavo“, – sakė jis.

Šiaulių miesto vadas taip pat neslėpė, kad nuo krūtinės nuriedėjo akmuo, kai ambasados sutiko iš savo fondų skirti lėšas sovietinių karių kapinių tvarkymui. „Mums šiaip labai patogu, kad ateina finansavimas, nereikia ieškoti savo. Bet juk tų kapinių savininkai esame mes, todėl turime žinoti, kas vyksta su mūsų turtu, – teigė jis ir pridūrė: – Būtinas glaudesnis bendradarbiavimas su rangovais, – reikia iš tikrųjų su tomis įmonėmis, kurios prižiūri kapus – ir vokiečių, ir rusų, ir žydų – daugiau bendrauti. Nesunku rasti tą įmonę, kuri darbus atlieka, ir su ja palaikyti ryšį. Negali jie ignoruoti savivaldos.“

Tuo metu Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Z. Stundžia klausydamas merų diskusijų pritariamai linkčiojo galva ir įspėjo, kad artimiausiu metu gali kilti dar daugiau problemų, nes karių kapus prižiūrinčią bendrovę gali pakeisti rangovas iš Latvijos. „Įsivaizduoju, kad bus dar daugiau sumaišties, kadangi rangovas iš kitos šalies dar mažiau žino mūsų tvarką ir taisykles“, – sakė jis.

Savivaldybės paskatintos skirti didesnį dėmesį sovietinių karių kapinių priežiūrai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius