Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 25

Sparnuotos pratybos „Ramstein Alloy“ – virš debesų visada šviečia saulė

Baltijos regiono oro erdvėje vyko NATO oro pajėgų pratybos „Ramstein Alloy“. Jų metu naikintuvai ir NATO lėktuvai daugiausia skraidė virš Lietuvos. „Ramšteino lydinys“ – taip pratybos vadintųsi lietuviškai. Kartu su naikintuvų keliamu triukšmu lydėsi saulė, lietus ir kava iš žvalgybinio AWACS lainerio.
NATO oro pajėgų pratybos „Ramstein Alloy“
NATO oro pajėgų pratybos „Ramstein Alloy“

Nuo pat ryto dvi dešimtys šiltai apsirengusių fotografų jau rikiavosi prie Lietuvos karininių oro pajėgų vartų. Su nekantrumu laukė retai pasitaikančios pramogos – fotosesijos virš debesų. Tarp visų – keletas žurnalistų iš Maskvos. Sakosi, kad dirba Japonijos televizijai.

Dalis laimingųjų gavo specialius diržus – jiems yra šansų pafotografuoti nuo atviros lėktuvo rampos, maskatuojant kojomis danguje, lyg vaikystėje ant taburetės.

Fotosesija ant debesies

Spartanas atsiplešia nuo žemės ir pramuša storą lietingą debesį. Pasirodo saulė – tokiomis apniukusiomis dienomis atrodo, kad ji visai nepatekėjo.

Netrukus vienoje pusėje pasimato naikintuvas „F-16“ – vienas grakščiausių metalinių paukščių. Netrukus Prisigretina ir antras.

VIDEO: NATO oro pajėgų pratybos „Ramstein Alloy“

Dar vėliau pasirodo du „Eurofighter Typhoon“. Jie surengia nedidelė spektaklį. Išsirikiuoja viena linija, vingiuoja, iš paskos. Kartais staigiai pasisuka ir išnyksta debesyje.

Rampos šįkart neatidarė. Už borto velniškas vėjas ir beprotiškas šaltis.

Rampos šįkart neatidarė. Už borto velniškas vėjas ir beprotiškas šaltis. Tai reiškia, kad lėktuvas, pradaręs rampą, jau nebus labai stabilus. Ore svarbiausia – saugumas.

Dėl saugumo juk apačioje palikome visus objektyvų dangtelius ir virvutėmis prisirišome mažas kameras. Ginkdie, kad kas neiškristų.

Net ir tokiu atveju – nuotykis nuostabus. Ant žemės laukė didžiulis žvalgybinis laineris AWACS. Atrodo, labai slaptas, tačiau – prašom į vidų, viską parodys.

400 kilometrų spinduliu viską „matančiame“ lėktuve AWACS galima visai neblogai gyventi. Prie galinio išėjimo yra mažytė virtuvė, kurioje yra šaldytuvas, galimybė pasišildyti maistą ir net išsivirti kavos.

Netoliese – kelios užlenkiamos lovos. Dar arčiau kabinos – specialūs galingi kompiuteriai, kurie analizuoja per didžiulę apvalią anteną surinktus duomenis.

Pratybos – triskart per metus

Pratybų rengėjai praneša, kad šiose tris kartus per metus rengiamose pratybose tobulinami NATO oro erdvės stebėjimo ir kontrolės, oro policijos ir kiti oro pajėgumai Baltijos regione, taip pat jų valdymas ir kontrolė.

Pratybose dalyvavo NATO oro policijos misiją ir jos pastiprinimą Baltijos šalyse vykdantys oro kontingentai – Nyderlandų, Vokietijos, Lenkijos ir Norvegijos oro pajėgų naikintuvai.

Taip pat Lietuvos oro pajėgų transportinis lėktuvas C-27J „Spartan“, Jungtinių Amerikos Valstijų degalų papildymo lėktuvas ir NATO E-3A komponento ankstyvojo perspėjimo ir valdymo sistemos AWACS orlaivis.

„Ramstein Alloy 4“ pratybose dalyviai treniravosi atlikti orlaivio perėmimą ore, degalų papildymą ore, vykdys paieškos ir gelbėjimo operacijas. Taip pat – leistis atsarginiuose oro uostuose – priskristi prie įvairių Baltijos šalyse esančių nusileidimo takų.

NATO orlaivio E-3A su AWACS sistema, dar kitaip vadinama „NATO akimis ore“. Šie NATO orlaiviai dažniausiai skrydžius vykdo 10 km aukštyje ir, naudodami „Doppler“ radarus, gali aptikti 400 km spinduliu oro erdvėje esančius orlaivius, taip pat ir valdyti savus orlaivius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius