-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 08

Specialistai įspėja: jūroje pavojingiausia maudytis rugpjūtį

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras ir Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnyba informuoja: rugpjūtis – pavojingiausias metas poilsiautojams. Patirtis rodo, kad paskutinį vasaros mėnesį jūroje ištinka daugiausiai nelaimių, bangos pasiglemžia itin daug poilsiautojų gyvybių.
Saulėti orai vilioja į paplūdimius.
Saulėti orai vilioja į paplūdimius. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 2 Jūra Sveikata

Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausias specialistas Aleksandras Siakki pasakojo, kad rugpjūtis gelbėtojams – įtemptas metas. „Vanduo įšyla, todėl daug žmonių patraukia poilsiauti į pajūrį. Šį mėnesį jūra itin pavojinga – šiltas vanduo, smarkus vėjas, sustiprėja srovės, dėl to jūros dugne atsiranda daug duobių. Žmonės nepaiso gelbėtojų įspėjimų ir drąsiai neria į bangas, neretai tokius nedrausmingus poilsiautojus  tenka traukti iš mirties nagų“ , – kalbėjo gelbėtojas.

Saugumu turi pasirūpinti patys

Pasak gelbėtojų, atėjus į paplūdimį svarbu patiems poilsiautojams įvertinti, ar maudytis saugu. Svarbiausias ženklas – prie gelbėjimo stočių plazdančios vėliavos. Raudona jų spalva įspėja, kad maudytis draudžiama, geltona – jūra gan pavojinga.

Gelbėtojai teigia, kad jūra niekada negali būti saugi, nes ir ramiame vandenyje gali „pagauti“ povandeninės srovės, kurios rugpjūtį ypač sustiprėja.
Specialistai primena, kad nepaisantiems gelbėtojų draudimų ir besimaudantiems audringoje  jūroje, plazdant draudžiamai vėliavai, gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba piniginė bauda. 

Pamiršta vaikus

Ir gelbėtojai, ir visuomenės sveikatos specialistai įspėja paplūdimiuose ypač saugoti vaikus. Gelbėtojams nuolat tenka ieškoti paklydusių vaikučių tėvų. Vaikai neprižiūrimi dūksta bangose, o tėveliai tuo metu ramiai kaitinasi saulėje.

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistų, savo atžalų tėveliai neturėtų palikti nė akimirkai. Vasaros pabaigoje bangos ir srovės gali būti išmušusios duobes bet kurioje paplūdimio vietoje, todėl nelaimė gali ištikti net ir prie pat kranto.

„Neretai tėveliai sako iš toli stebintys, ką vandenyje veikia jų vaikai. Tačiau mažylių jokiu būdu negalima palikti vienų. Ypač pavojinga vaikams žaisti banguotoje jūroje. Pakanka tik akimirkos, kad banga parverstų vaiką ar srovė įtrauktų gilyn į jūrą“, – pasakojo Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro l.e.p. vadovė Ineta Pačiauskaitė.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius