Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 31

Specialistai kritikuoja siūlymą už dirbtinį apvaisinimą mokėti atskira tvarka ir abejoja dėl embrionų šaldymo

Dabar svarstomame dirbtinį apvaisinimą reglamentuojančiame įstatymo projekte numatyta šių paslaugų apmokėjimo tvarka privilegijuos nevaisingas poras prieš kitus ligonius, teigia specialistai. Be to, įstatymo rengėjai kritikuojami dėl esą per mažo dėmesio paslaugos saugumui.
Liutauras Labanauskas
Liutauras Labanauskas / Organizatorių nuotr.

„Siūlomas iš viso atskiras finansavimas. Šiandien sveikatos paslaugos finansuojamos per draudimo fondą, ir nėra nė vienos paslaugos, kur būtų kitaip. Yra siūlomas išskirtinis finansavimas, ko neturėtų būti – kad praktiškai turi būti įsipareigojimas duoti tuos pinigus. Tai yra problema. Ir tie pinigai yra skaičiuojami pagal visas procedūras – ne už tai, ar teigiamą efektą gausime atlikus procedūrą“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas prof. Liutauras Labanauskas.

Mykolo Romerio universiteto Bioteisės katedros docentė Agnė Širinskienė savo ruožtu atkreipė dėmesį, kad pagal dabar svarstomą įstatymo variantą, dirbtinio apvaisinimo paslaugą būtų galima atlikti ne tik būtinais atvejais, nes nebus reikalaujama pažymos apie nevaisingumą.

Ji taip pat aiškino, kad nusprendus šias paslaugas finansuoti bendra tvarka, lėšų skyrimą galėtų sustabdyti tikėtinai maža sėkmingų paslaugų dalis – Lietuvoje tikimybė pagimdyti po dirbtinio apvaisinimo būtų apie 7 procentai.

„Šiuo atveju aš manyčiau, kad norima paslaugos vertinimo išvengti ir norima gauti finansavimą Vyriausybės nustatyta tvarka. Vertinimo išvengimo gali būti siekiama sąmoningai, nes, kaip suprantate, turime gana mažus dirbtinio apvaisinimo paslaugų sėkmės rezultatus“, – pasakojo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius