Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 21

Specialistai perspėja: erkės vis dar aktyvios!

Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC) informuoja, kad per šių metų pirmus 8 mėnesius Laimo liga diagnozuota 328 Kauno apskrities gyventojams, o erkinis encefalitas – 62 asmenims. Pernai per tą patį laikotarpį apskrityje buvo užregistruoti 428 Laimo ligos ir 80 erkių sukelto encefalito atvejų.
Erkės
Erkės / Andriaus Vaitkevičiaus nuotr.

Kaip matyti iš sausos statistikos, kol kas šiemet erkių sukeliamų ligų atvejų mažiau nei pernai. Tačiau šie gyviai vis dar aktyvūs, todėl naujų ligų atvejų dar gali būti užfiksuota.

Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Irinos Bulsienės, 2009-aisiais daugiausia susirgimų erkiniu encefalitu užregistruota spalį. Todėl Visuomenės sveikatos centro specialistai atkreipia grybautojų ir uogautojų dėmesį į dar gresiantį pavojų ir prašo juos būti atidžius: grįžus iš miško reikėtų visuomet apsižiūrėti, ar neparsinešė šių kenkėjų.

Specialistai primena, kad erkių platinamomis ligomis susirgti galima tiek įkandus suaugusiai 3-4 mm dydžio erkei, tiek erkių lervoms bei nimfoms, kurių dydis siekia nuo kelių dešimtųjų milimetro iki 1–2 mm. Taigi, jei žmogui įkando erkės lerva ar nimfa, jis gali jos net nepastebėti. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir kitu būdu – vartojant nepasterizuotą, virusu infekuotą ožkų ir karvių pieną bei jo produktus.

Kol kas patikimiausiai nuo erkinio encefalito saugo skiepai. Rekomenduojamos 3 jų dozės: statistika rodo, kad maždaug 99 proc. paskiepytųjų įgyja atsparumą erkiniam encefalitui 3–5 metams. Nuo Laimo ligos vakcinos nėra – lieka saugotis erkės įsisiurbimo.

Kaip išvengti erkės įsisiurbimo?

I.Bulsienė pataria: dirbdami sode ar planuodami išvyką į gamtą, tinkamai apsirenkite: vilkėkite šviesius drabužius, pasiūtus iš lygaus audinio. Apykaklė ir rankogaliai turi būti prigludę prie kūno, kelnės įkištos į batus ar kojines. Drabužius ir atviras kūno vietas rekomenduojama apipurkšti repelentais – skysčiais, atbaidančiais erkes.

Kas 1–2 valandas apžiūrėkite drabužius, ar jais neropoja erkė, ir kūną – gal erkė jau įsisiurbė? Poilsiui ir apžiūrėjimui pasirinkite atvirą saulėtą aikštelę, kurioje neveši žolė. Erkės dažniausiai įsisiurbia poilsiaujant. Judant raumenims joms sunkiau tai padaryti, todėl gulėti žolėje ar sėdėti ant kelmų nepatartina.

Grįžę iš miško, sodo ar pasivaikščiojimo gamtoje, drabužius, kuriais vilkėjote, pakabinkite negyvenamoje patalpoje arba saulėtoje vietoje. Pakabinus drabužius kambaryje, juose pasilikusios erkės gali įsisiurbti kitiems šeimos nariams, net ir nebuvusiems gamtoje. Dar kartą apžiūrėkite savo kūną, rūpestingai patikrinkite paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą – į šias vietas erkės labai mėgsta įsisiurbti. Gerai iššukuokite plaukus, išsimaudykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius