-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 06

Spiegiančios sirenos, apribojimai ir saugumo užtvaros – antradienio rytą Vilnius priminė Niujorką

Ankstų antradienio rytą įprastai ramios sostinės gatvės erzino vilniečius įkyriai ir nepertrūkstamai spiegusiomis automobilių sirenomis. Į „Litexpo“ rūmus skubėjo svarbių užsienio diplomatų ir politikų automobilių kolonos, kurias lydėjo policijos ekipažai. Čia prasidėjo dvi dienas truksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimas – didžiausias politinis renginys Lietuvoje per nepriklausomybės laikotarpį.
Vilniuje antradienį prasidėjo ESBO ministrų susitikimas.
Vilniuje antradienį prasidėjo ESBO ministrų susitikimas. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Akimirką Vilnius priminė lietuviams tik filmuose įprastus vaizdus – daugybė skubančių automobilių su švyturėliais, nesibaigiantis sirenų gausmas, šaligatviuose stovintys ir bandantys suprasti, kas vyksta, žmonės. Šalies sostinė priminė Niujorką ar kurį kitą Amerikos didmiestį, kur visa tai – taip pat įprasta, kaip kad ramybė Vilniuje.

„Kiek ilgai jos čia gali kaukti?“ – neslėpdamas susierzinimo burbtelėjo man kavą ruošęs vienos  kavinės barmenas. Jau gerą valandą jis ne tik girdėjo sirenas, bet taip pat pro kavinės langus stebėjo pro šalį, Goštauto gatvėje, viena po kitos pravažiuojančias automobilių kolonas.

„Skuba į ESBO susitikimą“, – bandžiau pateisinti.

„Tiesą pasakius, man visai neįdomu, kaip leidžiami mano, mokesčių mokėtojo, pinigai“, –  kiek garsiau šūktelėjo barmenas, mat į pokalbį nemandagiai ir vėl įsiterpė kaukiančios automobilių sirenos.

Sustiprintas saugumas

Apie nuo šiandienos sustiprinamą saugumą Vilniuje žiniasklaida kalbėti pradėjo jau prieš keletą dienų. Grasinančiai skambėjo straipsnių antraštės, skelbusios, kad šiam susitikimui sutelktos didžiausios saugumo pajėgos ir kad sustiprintas saugumas, esą, jausis visame mieste.

Akimirką Vilnius priminė lietuviams tik filmuose įprastus vaizdus – daugybė skubančių automobilių su švyturėliais, nesibaigiantis sirenų gausmas, šaligatviuose stovintys ir kas vyksta suprasti bandantys žmonės.

Tačiau antradienio rytą atrodė, kad ypatingų nepatogumų dėl sostinėje vykstančio svarbaus diplomatų susitikimo, į kurį atvyko Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton, Europos Sąjungos ir Rusijos diplomatijos vadovai, ir kuriame iš viso dalyvauja tūkstančiai užsienio diplomatų, miesto gyventojai kol kas nepatiria.

Ypatingų eismo pakeitimų per ateinančias dvi dienas Vilniuje nenumatyta, tačiau Parodų, Miškinio, Šaltūnų, K.Jelskio gatvėse ir „Litexpo“ parodų rūmų prieigose šiuo metu draudžiamas automobilių stovėjimas. Parodų ir Šaltūnų gatvėse ribojamas ir automobilių eismas – jomis važiuoti gali tik specialius leidimus turintys asmenys.

Prie „Litexpo“ parodų rūmų prieigų sutelktos didžiausios saugumo pajėgos. Aplink juos esančiose gatvėse išsibarstę policijos ekipažai, o netoli rūmų įrengtas Vadovybės apsaugos departamento (VAD) tarnybos postas. Didžiulėje palapinėje VAD pareigūnai kruopščiai patikrina kiekvieną į „Litexpo“ parodų rūmus atvykstantį automobilį.

Smalsuolių nedaug

Prie „Litexpo“ rūmų patekti negali ne tik leidimų neturintys vairuotojai, bet ir pėstieji. Už kelių šimtų metrų nuo rūmų teritorija aptverta tvora – policijos pareigūnai visiems smalsuoliams nurodo  likti šioje zonoje.

„Aš čia ne saulėgrąžas pardavinėju, kad derėčiausi“, – drėbtelėjo policijos pareigūnas, kai leidimo į renginį neturėjęs „15min“ fotografas bandė kiek arčiau prisiartinti prie automobilių aikštelės ir padaryti keletą kadrų.

Tačiau smalsių žmonių antradienio rytą prie „Litexpo“ rūmų beveik nebuvo. Čia susirinko keletas aktyvistų su plakatais ir Tibeto vėliavomis, norėję atkreipti užsienio diplomatų dėmesį į situaciją šioje šalyje.

Nuo pat ankstaus ryto Parodų gatvėje atvažiuojančius automobilius su dideliais plakatais rankose pasitiko ir du lenkų mažumos atstovai. Viename iš jų buvo parašyta „Europa protect our rights“ (liet. „Europa, apgink mūsų teises“). Užkalbinti vyrai tvirtino norį atkreipti užsienio diplomatų dėmesį į mažumų atžvilgiu diskriminuojančią švietimo politiką Lietuvoje.

Vilniečiai taip pat buvo įspėti ir apie bet kuriuo metu sostinėje galimus trumpalaikius eismo ribojimus antradienį ir trečiadienį, taip pat apie eismo ribojimą kitose sostinės gatvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius