Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 16

Sportininkai nori gauti rentą ir tuo pat metu galėti dirbti

Olimpinė čempionė Daina Gudzinevičiūtė ir olimpinis vicečempionas Edvinas Krungolcas mina Seimo slenkstį. Tituluoti sportininkai siekia, kad būtų patobulintas Kūno kultūros ir sporto įstatymas.
Daina Gudzinevičiūtė
Daina Gudzinevičiūtė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, jei staiga sumanytų baigti sportininko karjerą, šaulė D.Gudzinevičiūtė ir penkiakovininkas E.Krungolcas turėtų iš ko gyventi – kas mėnesį jie gautų 1,5 vidutinio darbo užmokesčio (apie 3500 litų) rentą. Su sąlyga, kad abu daugiau neturės draudžiamųjų pajamų, nebent dirbs su sportu susijusį darbą.

Olimpinių žaidynių prizininkai džiaugiasi prieš metus patobulintu Kūno kultūros ir sporto įstatymu, dabar numatančiu rentų sportininkams skyrimą, bet būtent šį skirsnį labiausiai norėtų tobulinti.

Jei darbas ne sporto srityje – o, D.Gudzinevičiūtės įsitikinimu, ne visi geri sportininkai tampa, pavyzdžiui, gerais treneriais, – renta tiesiog nepriklauso.

„Nuo sausio 1-osios pagaliau pradėta mokėti rentas. Tai fantastiškas dalykas, ypač seniesiems olimpiečiams. Bet mes svajojame apie truputį kitokį įstatymą, nes dabartinis neskatina sportininkų integracijos į kitas sritis“, – sakė Lietuvos sportininkų komisijos pirmininkė D.Gudzinevičiūtė.

Dabartinis įstatymas visiškai tenkina vyresnio amžiaus buvusius sportininkus, nes jie ir šiaip nedirbtų. Bebaigiantiems karjerą tenka svarstyti: imti rentą ar ieškotis darbo ir rentos atsisakyti.

Jei darbas ne sporto srityje – o, D.Gudzinevičiūtės įsitikinimu, ne visi geri sportininkai tampa, pavyzdžiui, gerais treneriais, – renta tiesiog nepriklauso.

„Žinoma, džiaugiamės ir tuo, kad leidžiama dirbti bent sporto srityje, nes jei ir to būtų negalima, netektume tokių žvaigždžių kaip Modestas Paulauskas, Angelė Rupšienė, Romas Ubartas. Kita vertus, kaip elgtis, jeigu palyginti jaunas – kokių 35 metų – baigi karjerą ir nerandi darbo sporto srityje? Rinkdamasis rentą toks buvęs sportininkas pasmerkia save nedarbui“, – svarstė 43 metų D.Gudzinevičiūtė.

Kūno kultūros ir sporto įstatymo pataisa, priimta 2008 m. balandžio 17 d, numato kad sportininkas, Lietuvos pilietis, baigęs sportininko karjerą, nedalyvaujantis olimpinėse žaidynėse, pasaulio ir Europos čempionatuose, turi teisę gauti 1,5 vidutinio darbo užmokesčio dydžio rentą per mėnesį, jeigu jis yra olimpinių žaidynių čempionas ir prizininkas (aukso, sidabro ar bronzos medalių laimėtojas); olimpinės sporto šakos olimpinės rungties Europos ir (ar) pasaulio čempionas; olimpinės sporto šakos olimpinės rungties Europos ir (ar) pasaulio čempionato, olimpinių žaidynių rekordininkas; parolimpinių ir kurčiųjų žaidynių nugalėtojas.

Sportininkui renta neskiriama, o paskirtoji nemokama, jeigu jis turi draudžiamųjų pajamų, išskyrus pajamas, gaunamas už darbą kūno kultūros ir sporto srityje; sportininkui yra įsiteisėjęs apkaltinamasis teismo nuosprendis už tyčinio nusikaltimo padarymą (kol išnyksta teistumas); sportininkas gauna valstybinę pensiją; sportininkas buvo diskvalifikuotas dėl dopingo preparatų vartojimo ar sporto organizacijų uždraustų metodų taikymo ir jo sportiniai rezultatai, numatyti šio straipsnio 1 dalyje, buvo anuliuoti; sportininkas yra kūno kultūros ir sporto organizacijos, kuri nepripažįsta ir nesilaiko dopingo kontrolės taisyklių, narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius